2024. május 3., péntek - Tímea

Londoni elemzés: reális veszély a nukleáris terrorizmus

2007-02-14 693
Minden technikai nehézség ellenére valós veszélynek lehet tekinteni a nukleáris terrorizmus fenyegetését - áll az egyik vezető londoni stratégiai kutatómûhely csütörtökön kiadott új elemzésében.A Királyi Külügyi Intézet - székhelye után közkeletû nevén Chatham House - nemzetközi biztonsági kutatási programjának vezetője, Paul Cornish...

...a 46 oldalas összefoglalóban azt írta: hasadóanyagot "nehéz, de valószínûleg nem eléggé nehéz" beszerezni.

A jelentés szerint a legutóbbi becslések alapján mintegy 650 tonna, fegyverzeti felhasználásra alkalmas hasadóanyagot - magasan dúsított urániumot vagy plutónium-239-est - tárolnak az egykori Szovjetunió területén, és ennek kevesebb mint a felét őrzik fokozottan a lopás vagy a "kiszivárgás" megakadályozása végett.

A Chatham House vezető elemzője összehasonlításként felidézi, hogy a hozzávetőleg 12 kilotonna hatóerejû hirosimai atombombához 50 kilogrammnyi urániumot, a Nagaszakira ledobott bombához mindössze öt kilogramm plutónium-239-est használtak.

Az elemzés szerint a jelenlegi korszerûbb technikával 2,5-8 kilogramm elégséges lenne mindkét hasadóanyag-féléből egy egy kilotonnás hatóerejû szerkezet elkészítéséhez.

"Rögtönzött nukleáris robbanószerkezetet" létre lehet hozni sokkal nagyobb mennyiségû, alacsonyabb mértékben dúsított uránium-235-ösből is. Egy ilyen bomba inkább csak "elsisteregne", semmint hatékonyan és egyetlen szemvillanás alatt felrobbantaná teljes hasadóanyag-készletét, de ha az így elért robbanás hatóereje csak egy vagy néhány kilotonna TNT-egyenértéknek felelne meg több tíz kilotonna helyett, még az is vonzó lehetőség lenne a terroristák számára - áll a londoni kutatóintézet csütörtöki elemzésében.

A Chatham House szakértője szerint az atombomba elkészítési tervei, a hozzávaló alapanyagok és az ipari eljárások mára árucikké váltak, amelyek többé-kevésbé hozzáférhetők olyanok számára, akik elég elszántak ezek beszerzésére.

A jelentés szerint sok kísérlet történt annak felmérésére, hogy milyen következményekkel járna egy nukleáris terrortámadás olyan védtelen, "puha" célpontok ellen, mint például egy város. A legutóbbi becslések egyike szerint ha a New York-i Manhattan városrészben robbanna egy 10 kilotonnás szerkezet, az 500 ezer halálos áldozattal és ezer milliárd dollár gazdasági kárral járna - áll az elemzésben.

Ráadásul kétséges, hogy egy kis létszámú, esetleg több országban szétszóródott terrorszervezet ellen végre lehet-e hajtani nukleáris ellencsapást. Ha pedig nem, és az a döntés születik, hogy hagyományos katonai eszközökkel veszik üldözőbe a nukleáris támadást végrehajtó terrorcsoportot, akkor a terroristák anélkül érték el az atomcsapással általuk kitûzött célt, hogy helyzetükben bármilyen változás történt volna, hiszen hagyományos eszközökkel történő üldöztetésre mindenképpen számíthattak - írta a Chatham House kutatásvezetője.

Nem ez az első olyan londoni szakértői figyelmeztetés, amely tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott terrortámadások veszélyére utal. A brit belső elhárítás (MI5) vezetője, Eliza Manningham-Buller néhány hete egy szakmai tanácskozáson azt mondta: a terroristák ma még házilagos gyártású robbanóeszközöket használnak, de a holnap fenyegetésének már része lehet vegyi, bakteriológiai hatóanyagok, radioaktív anyagok, sőt a nukleáris technológia bevetése.

Manningham-Buller szerint Nagy-Britanniának e veszéllyel még egy nemzedéken át együtt kell élnie.

Forrás: www.securifocus.hu 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details