2020. augusztus 6., csütörtök - Berta

Hírek

SAP: a koronavírus miatt a jövőből a jelenbe költöztek a legfontosabb technológiai trendek

2020-05-13 576

Nemhogy hátráltatja, hanem inkább felgyorsítja a cloud szolgáltatásokra való átállást a magyarországi cégeknél a koronavírus-járvány. Még csak másfél hónap telt el a koronavírus magyarországi felbukkanása óta, így egyelőre a járvány előtti gazdasági folyamatok a meghatározóak a szoftveriparban.

A megkezdett projektek folytatódnak, most még nem látszik, hogy hirtelen leállnának a hosszú távú fejlesztések - mondta el a Portfolio-nak adott interjúban az SAP Hungary ügyvezető igazgatója, Pintér Szabolcs. Hozzátette, hogy a járvány miatt felgyorsultak azok a technológiai trendek, amelyeket a 2020-as évekre jósolt korábban az SAP, "a jövőből a jelenbe költöztek".

Az anyacég néhány hete publikált első negyedéves gyorsjelentésben azt lehetett látni, hogy a cloud bevételek még mindig dinamikusan növekszenek, miközben ezzel párhuzamosan a hagyományos szoftverértékesítések kétszámjegyű ütemben csökkennek. Mi a trend a magyar SAP-nál? Felgyorsíthatja a cloudra való átállást a járvány a hazai cégeknél, vagy pont, hogy hátráltatja? Egyáltalán mennyire állunk „jól” régiós / európai viszonylatban?

A cloud erősödése már egy ideje visszafordíthatatlan folyamat, negyedévről negyedévre rekordokat érünk el ezen a területen, de

MOST ÚGY LÁTJUK, A JÁRVÁNY EGYÉRTELMŰEN TOVÁBB FOGJA GYORSÍTANI A FELHŐRE VALÓ ÁTÁLLÁST, NÖVEKVŐ ÉRDEKLŐDÉST ÉRZÉKELÜNK TÖBB SZEKTORBAN IS.

A KKV-knál egyértelmű a nyitottság, náluk azonban a költségek jobban befolyásolják a végső döntéseket, de az állami nagyvállalatok is egyre inkább leteszik a voksukat a felhőmegoldások mellett, és a maximális testreszabhatóságot szívesen engedik el a rugalmasabb és sokkal gyorsabb bevezethetőség kedvéért. Az európai ügyletek léptékéhez képest itthon persze van még hova fejlődni, de megkezdtük a felzárkózást.

Az anyavállalatnál erős volt az első negyedév és a menedzsment meg is emelte az idei profitvárakozását. Mi a helyzet a magyar SAP-nál, mennyire válságálló a cég egy ilyen környezetben, amikor a vállalatok elhalasztják a nem kulcsfontosságú beruházásaikat?

Egyelőre a kereslet szerkezetében nem látunk jelentős eltérést, a megkezdett projektjeink folytatódnak, nem érzékeljük, hogy hirtelen leállnának a hosszútávú fejlesztések vagy nagyon más irányba fordulnának a vállalatok. Természetesen figyelembe kell venni, hogy

MÉG ALIG TELT EL MÁSFÉL HÓNAP A JÁRVÁNY MAGYARORSZÁGI FELBUKKANÁSA ÓTA, A JÁRVÁNY ELŐTTI GAZDASÁGI FOLYAMATOK EGYELŐRE MÉG MEGHATÁROZÓBBAK.

Az első hetek a védekezésről, tűzoltásról, operatív döntésekről szóltak, alig 1-2 hete rendeződött úgy az élet, hogy előretekintésre is van módja egy nagyvállalat boardjának. Az SAP-nak az államigazgatás, a banki-biztosítói, a közmű és az energetikai szektor vállalataival szoros az együttműködése, azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy ezeken a területeken hosszútávon milyen változások várhatóak.

Milyen változásokat hozott az SAP mindennapi üzletmenetében a járvány?

Alapvetően nagy versenyelőnyünk volt sok más vállalattal ellentétben, hiszen magasszintű volt a digitalizáltság, és a home office fogalmát is ismertük és használtuk. A cégnél azonban szívesen volt bent mindenki, és az egymással és ügyfelekkel történő kapcsolattartás személyessége is fontos volt számunkra, úgyhogy nekünk is hozzá kellett szoknunk az új környezethez. Jól vizsgáztunk, hiszen körülbelül egy hét alatt sikerült az 1200 fős dolgozói létszám számára a távoli munka minden feltételét biztosítani és a rendszer zavartalanul működik a mai napig. A bizonyos pontokon személyes ügyintézést is igénylő HR vagy adminisztratív folyamatainkat is átalakítottuk az új környezethez, ami különösen az idő szorítása miatt volt nagy kihívás.

Hogy reagált az SAP a járványra? Úgy tudom, hogy több alkalmazását és megoldását ingyenessé tette. Melyek ezek, kiknek szólnak, hogyan segítenek?

Méretünkhöz, globális piaci szerepünkhöz méltóan kötelességünknek érezzük, hogy a vállalatokat és szervezeteket akkor is támogassuk, amikor nehéz helyzetbe kerülnek. Ez a fajta rugalmasság, megbízhatóság és partneri hozzáállás a kulcsa a hosszú távú ügyfélkapcsolatainknak. Éppen ezért globálisan és lokálisan is gyorsan léptünk az ügyfelek támogatását célzó ingyenes ajánlatainkkal.

  • Elsőnek az üzleti célú utazások tervezésére, lebonyolítására és adminisztrálására szolgáló SAP Concur megoldásunk TripIt Pro applikációját nyitottuk meg az utazni kényszerülő magánemberek és dolgozók számára, hogy ennek segítségével az utazást korlátozó minden nemzetközi lépésről időben tájékozódhassanak.
  • Ezzel egyidőben díjmentes hozzáférést adtunk globális beszerzési rendszerünkhöz, az Ariba Discoveryhez, mely a válság miatt felbukkanó legkülönfélébb beszerzési igények gyors kielégítéséhez volt kulcsfontosságú.
  • Emellett a krízishelyzetre reflektáló, gyorsan beüzemelhető online felméréseket tettünk ingyenessé ügyfélélmény-menedzsment megoldásunk, a Qualtrics segítségével, különböző szektorokra és problémákra fókuszálva. Ezeket világszerte használják kormányzati és egészségügyi szervezetek a koronavírussal kapcsolatos lakossági tájékoztatásban és az egészségügyi személyzet állapotának felmérésében, de oktatási intézmények is hasznát veszik a távoktatás kihívásainak kezelésében. A vállalatokat a távmunka helyzet felmérésével segítjük, illetve azt is támogatjuk, hogy a cégek felmérjék ügyfeleik igényeit, visszajelzéseit a lojalitás erősítése érdekében.
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

További híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Augusztus 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Új Bérbeadási Igazgató a Horizon Developmentnél

Új Bérbeadási Igazgató a Horizon Developmentnél

More details
Több ezer magyar váltott a falusi életre: ajándékba kapták a pénzt, ide költöztek

Több ezer magyar váltott a falusi életre: ajándékba kapták a pénzt, ide költöztek

More details
Több száz titkosított VPN-szervert törtek fel és tették közzé az adataikat

Több száz titkosított VPN-szervert törtek fel és tették közzé az adataikat

More details
Katasztrofális hír iPhone-osoknak

Katasztrofális hír iPhone-osoknak

More details
Megrohamozták a vásárlók a bevásárlóközpontokat - Ez lett a magyarok kedvenc helye

Megrohamozták a vásárlók a bevásárlóközpontokat - Ez lett a magyarok kedvenc helye

More details
Hogyan turbózzuk fel a lakótelepeket?

Hogyan turbózzuk fel a lakótelepeket?

More details
Mennyibe kerül most egy kétszobás panellakás felújítása?

Mennyibe kerül most egy kétszobás panellakás felújítása?

More details
Újabb ütemmel bővíti pécsi ipari parkját a NIPÜF

Újabb ütemmel bővíti pécsi ipari parkját a NIPÜF

More details
Hogyan működnek a plázák a posztcovid időszakban?

Hogyan működnek a plázák a posztcovid időszakban?

More details