2024. szeptember 15., vasárnap - Enikő

Versenypiaci hírek

Szakértői tanácsok a hatékony szájápoláshoz

2024-08-28 405

Közismert az az általános fogorvosi ajánlás, amely szerint minden nap legalább kétszer 2 percet kellene a fogmosásra szánni. Szinte egységes az az álláspont, hogy ha betartjuk ezt az aranyszabályt, már tettünk valamit a szájhigiéniánk megőrzése érdekében. Az otthoni szájhigiéniai termékek palettája folyamatosan bővül, ebbe a termékkörbe is berobbant a mesterséges intelligencia. 

Kutatások fényt derítettek arra, hogy a magyarok harmada csak fél évente cseréli le a fogkeféjét, kevesen járnak fogkőleszedésre, nem foglalkoznak a fogínyvérzéssel. Pedig a fogmosás a legalapvetőbb módja annak, hogy megszabaduljunk a fogakon lepedéket képező baktériumoktól, ezzel megelőzzük a fogszuvasodást és az ínybetegségek kialakulását.

Az Oclean európai régiójának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbben az elégtelen higiénia vagy helytelen tisztítás miatt küzdenek fogproblémákkal. „Amikor termékportfóliónkat fejlesztjük, különösen arra összpontosítunk, hogy hogyan javíthatja a technológia a szájüreg egészségét” - Roger Yu.

Jó hír, hogy a technológiai újítások egyre inkább lehetővé teszik a szájüreg higiéniai egyensúlyban tartását. Az ételmaradékok eltávolításán túl, rendelkezésre állnak eszközök az ínyápolásra és a fogkőképződés megelőzésére is.

„Különböző fejkialakítású fogkefék érhetőek már el piacon, ezek mellett kiegészítő szájápolási, tisztítási eszközöket is érdemes alkalmazni, hogy megteremtsük az optimális szájhigiéniát” – javasolja a MindenMent rendelő fogszakorvosa, dr. Dergez Márk.  A szakértő példaként említett a szájvizet, a nyelvtisztítót, a fogselymet.

Sokszor igazi harc rávenni a gyermekeket is a fogmosásra. A szakértő szerint szülőként a leginkább azzal mutathatunk példát, ha mi magunk is rendszeresen és alaposan mossuk a fogunkat, akár együtt a gyerekekkel, hogy lássák és megtanulják a helyes technikát. Az Oclean applikációja is segítheti például a szülőket abban, hogy felmérjék és nyomon kövessék a gyermekek fogmosási szokásait.

„Amikor fogkefét választunk, az elsődleges szempont minden esetben a fej kialakítása kell, hogy legyen” – figyelmeztetett a MindenMent rendelő szakembere. „Hagyományos fogkefe esetében több választási lehetőségünk van, a durvábbtól egészen a finomabb sörtekialakításig és fejformáig.  Elektromos esetében már szűkösebb a választék, azonban ezeknél már nagyon alaposan kidolgozott fejekről beszélhetünk, az ovális, kerek, nyújtott kialakítású eszközök különböző mozgási amplitúdóval és mozgásformával rendelkeznek. Az okos fogkefefejek kidolgozása a leginnovatívabb, ezek tökéletesen követik a páciens ínyének és fogainak a vonalát, biztosítva a hatékony fogtisztítást” – fejtette ki a MindenMent szakértője.

Itt a legígéretesebb technológia

Bár már a hagyományos fogkefék is egyre fejlettebb technológiával készülnek, a mesterséges intelligencia forradalma nem kerüli el a fogápolás területét sem.  

„A megelőzés, ideértve a rendszeres szájhigiéniát és fogászati ellenőrzéseket, az a terület, amelynél a legnagyobb előnyökkel jár az AI alapú megoldás alkalmazása” – magyarázta az Oclean európai régiójának elnöke. „Olyan technológiákba fektettünk, amelyek például hangvezérléssel segítik a felhasználókat a tisztítási folyamat során, okos érintőképernyőt alkalmazunk, amely valós idejű visszajelzést ad a szájüreg tisztasági állapotáról. Reméljük, hogy a technológia előnyeinek kihasználása ösztönzi majd a használókat arra, hogy rendszeresen mossanak fogat, ami már önmagában javulást eredményez a szájüreg egészségi állapotában” – tette hozzá Roger Yu.

Dr. Dergez Márk azt hangsúlyozta, hogy az AI technológia már képes személyre szabni a tisztítási programot, elemzi használója száját, meghatározza a szükségleteit, ezáltal a tisztítást még alaposabbá teszi. „Applikációk állnak rendelkezésre, amelyek jelzik, hogy mennyire hatékony a fogtisztítás, ha lepedék maradt vissza, azt el kell távolítani” -  magyarázta a MindenMent fogszakorvosa.

A szakértő szerint a modern fogápolási módszerek megváltoztathatják az általános téziseket a fogmosásra szánt idő hosszáról.  

„Hagyományos fogkefével továbbra is átlagosan 2-3 perc az ajánlott, elektromos fogkefével 1-1,5 percre csökkenhet az ajánlás, míg az AI fogkefe esetében 1 perc is elég lehet.” Hozzátette, hogy ha a lakosság döntő többsége használna AI fogkefét, javulnának a mutatók, csökkenne a hiányzó, szuvas, törött fogak aránya.

„Azt várom, hogy az AI fogkeféket továbbfejlesztik és kamerával látják el azokat, amelynek segítségével a páciens is láthatja majd az esetlegesen felmerülő problémákat.” 

| Fotó  pixabay

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Mi a közös a szabadúszókban és a nagyvállalatokban?

Mi a közös a szabadúszókban és a nagyvállalatokban?

More details
15. Real Estate Awards + 15. Az Év Irodája verseny

15. Real Estate Awards + 15. Az Év Irodája verseny

More details
Itt a 100. - A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek

Itt a 100. - A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek

More details
XV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, 2024. október 17.

XV. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, 2024. október 17.

More details
Hans Zimmer újra Budapesten

Hans Zimmer újra Budapesten

More details
A mezőgazdasági támogatások mellett hamarosan indulnak a Ginop és Dimop pályázatok

A mezőgazdasági támogatások mellett hamarosan indulnak a Ginop és Dimop pályázatok

More details
Idén is sneakervállalkozók válhatnak milliomossá!

Idén is sneakervállalkozók válhatnak milliomossá!

More details
Pécsi tánctalálkozó 2024. szeptember 12-16.

Pécsi tánctalálkozó 2024. szeptember 12-16.

More details