2024. május 16., csütörtök - Botond, Mózes

Versenypiaci hírek

Lépésről lépésre a zöld jövő felé

2024-05-01 537

A felelős környezeti, társadalmi, vállalatirányítási szempontok figyelembevétele fontos a zöld beruházások tervezésekor. A természeti erőforrások növekvő felhasználása, az éghajlatváltozás ugyanis felbolygatja az élővilág egyensúlyát.

A legfrissebb statisztikák szerint az óceánok minden négyzetméterén átlag 46 műanyag tárgy lebeg. Átlagosan évente 1,6 tonna talaj képződik, míg 8 tonnát veszítünk el hektáronként. 2024-ig a trópusi erdők felét semmisítettük meg.
Éppen ezért egy cégnek zöld programot létrehozni ma már nem csak trendi, hanem kötelesség is, hiszen mind a vásárlók, mind pedig a beszállítók elemi érdeke a fenntarthatóság iránti elköteleződés. Egy zöld misszióban számos társadalmi, gazdasági, technológiai, környezeti szempontot kell meghatározni és kezelni. A debreceni csomagolástechnikai családi vállalkozás, az Sz. Variáns fontosnak tartja saját ökológiai lábnyoma csökkentését, ezért programjával fejezi ki a környezetvédelem iránti elköteleződését.

ESG - befektetés a jövőbe

A piaci elvárások, az EU-s jogszabályok új kihívások elé állítják a vállalkozásokat. A nagyvállalatok megkövetelik a beszállítóktól zöld tevékenységük átláthatóságát. A cégek zöld beruházásai pedig olyan környezettudatos lépések, melyek ökológiai kérdéseket tekintenek nagyon fontosnak üzleti tevékenységük során.
Az ESG (Environmental, Social, Governance) a cégek fenntarthatósági tevékenységének monitorozását jelenti környezeti, társadalmi és szabályozási szempontból.
2021. április 21-én az Európai Bizottság elfogadta a fenntartható finanszírozás csomagot, amely nagyban megreformálja és kibővíti a cégek közzétételi kötelezettségét. A felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) törvény idén januártól hatályos, de keret-jogszabályként működik, a részletszabályokkal folyamatosan töltik fel.

Az ESG környezetvédelmi pillére az Sz.Variánsnál - A zöldülés többféle úton is elérhető

Egy cég bármennyire is elkötelezett a „zöldülés” irányában, ha termékeinek minősége elmarad az elvárt szinttől. Ezért fontos az állandó minőségfelügyelet. „Az Sz. Variáns Kft. 2012 óta rendelkezik FSC (Forest Stewardship Council, Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) tanúsítvánnyal, amely igazolja, hogy a minősített áruk alapanyaga olyan erdőgazdálkodásból származik, amelyek szem előtt tartják a környezeti- és a természeti értékeket, valamint a fenntarthatóságot.” – kezdi gondolatait Szakál János, a cég ügyvezető igazgatója

„Az első években még annyira újszerű volt az audit megléte, hogy az ügyfelek ódzkodtak a használatuktól. Ma már teljesen természetes, hogy az FSC megjelölést kérik a termékeikre, sőt bizonyos cégeknél előírás is” – hangsúlyozza az ügyvezető.
A debreceni és budapesti központtal is rendelkező vállalat 2023 óta pedig csak FSC minősített alapanyagot vásárol. A céget az egyetlen nemzetközi szinten elismert, dél-afrikai központú erdőgazdálkodási tanúsításokat támogató csoport kétévente auditálja, a köztes időszakban pedig egyszer felülvizsgálja a működését.

Az energiafogyasztás csökkentése napelemes rendszerrel

Az Európa Parlament jóváhagyását nyerte el az a jogszabály, amely előírja az uniós tagállamok számára, hogy új és meglévő épületeikre napelemes rendszereket telepítsenek. Cél, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok csökkentése. Az ütemterv alapján 2026-ra az új kereskedelmi és középületek, 2027-re a felújított kereskedelmi és középületek esetén lesz kötelező a napelemes berendezések beépítése.

„2014-ben, amikor az első 50kW-os szolárrendszerünket telepítettük, a beruházás megtérülése - az akkori energiaárakon számolva - közel 20 év volt. Jelen gazdasági környezetben egy ilyen projekt mindössze 3 év alatt hozza vissza a ráfordított költségeket. A napelempark csak annyi energiát termel az összes energiához képest, ami a cég hűtését és fűtését tudja finanszírozni. Ez a termelésben még nem segít jelentősen. Az idei tervek között szerepel 130kW-nyi napelem elhelyezése a tetőn. Még ez is csak a termelés 40%-át biztosítja, 3-5 éves megtérülési idővel kalkulálva.”- fejti ki a cég idei terveit Szakál János

A társaságnak a 100% elérése lenne a cél, de ez akkor teljesíthető, ha a fel nem használt energia tárolására szolgáló akkumulátorok beszerzési ára csökkenne. A 4000 m2 – es csarnok három fűtési pontjából már egy traktust a hőszivattyús rendszer szolgál ki, ezzel sikerült leválni a vállalatnak a gázról. Az Sz.Variáns elkötelezett híve az energia újrahasznosításának is, így a hulladékenergiát kibocsájtó eszközök hőjét télen visszavezetik az üzem területére, ezzel csökkentve a fűtési költséget.

Az ESG társadalmi pillére a fenntartható szervezeti kultúrán keresztül valósul meg a cégnél

Az Sz.Variáns vállalati kultúrájának szerves része a kollégák környezettudatos, innovatív gondolatainak elismerése. A tematizált javaslatokat a megújuló energiák minél hatékonyabb felhasználására, a munkatársak ötletládákba helyezhetik el. Ezek közül a legrelevánsabbakat megvalósítják a napi munkavégzés során.

A szelektív hulladékgyűjtés több éve napi gyakorlat a cég életében. A tömbösített papírhulladékból évente mintegy 300 tonnát visznek el a papírgyárakba. Veszélyes hulladékból 15 tonnát, műanyag hulladékból pedig 10 tonnát ad le a gyűjtőkbe a vállalat.
A cégvezetés teljes mértékben elkötelezett a zöld átállás megvalósításában. Az ebbe történő befektetés kiemelt prioritással bír az üzleti stratégiájukban, amely jelentősen csökkenti az Sz.Variáns ökológiai lábnyomát.


Az Sz.Variáns Kft.-ről röviden:
Az Sz. Variáns Kft. 1994 óta nyomdai termékek és papíralapú csomagolóanyagok, prémium dobozok, papírtáskák gyártásával foglalkozik. Élen jár a 3D lakkozás technológiájának alkalmazásában, így magazincímlapok és egyéb kiadványok kivitelezésében is ideális partner.
A debreceni cég elsőként honosította meg Magyarországon a mikrobordázott natúr és színes hullámpapírból készült csomagolásokat. A csomagolástervezés és kivitelezés szakértői mind a berendezések, mind az alkalmazott technológiák tekintetében a legmagasabb minőségre specializálódott.
A 75 főt foglalkoztató, dinamikusan fejlődő családi vállalkozás forgalma ma már megközelíti a 2 milliárd forintos nagyságrendet. Tevékenységének fő fókuszát az ipari csomagoló eszközök, papíralapú marketingtermékek, luxus csomagolóeszközök és a kézi készítésű papírtáskák gyártása adja.
A vállalat legfőbb szolgáltatásai közé tartozik a formatervezés, a grafikai előkészítés, a nyomtatás, a felületnemesítés és a konfekcionálás.
A cég első szakmai díját 1997-ben nyerte el, amikor az Europapier által kiírt Kreatívek pályázaton első helyen végzett a „mézgyertya” család csomagolásának megalkotásával.
4 évvel a megalakulása után az Sz. Variáns Kft. az IKEA 54 áruházának beszállítójaként már évi egymillió mikrobordázott ovális dobozt gyártott és szállított a svéd bútor-óriásnak.
A vállalat 2012-ben megkapta az FSC® minősítést, illetve rendelkezik a szakmai körökben is elismert MSZ EN ISO 9001:2015 tanúsítvánnyal.
A cég az elmúlt 10 év alatt megtöbbszörözte forgalmát, eredményességét pedig több mint 60 %-kal növelte.
A vállalat vezetősége 2018-ban a Lean folyamatfejlesztési rendszer bevezetése mellett döntött, ami szintén pozitív változást hozott a családi vállalkozás életébe. Ennek köszönhetően sikerült az eredményességüket a cég növekedésének nagyságával arányosítani.
A termékeik egyedi formáját, alapanyagát és funkcionalitását már több ízben elismerték a csomagolóanyag-gyártók legnagyobb hazai versenyén is, hiszen eddig 8 alkalommal nyerték el a Hungaropack nagydíjat.
2022-ben - egy európai uniós forrásból megvalósult beruházás keretén belül - Kelet-Magyarországon egyedülálló, 3D-s UV-lakkozást végző felületnemesítő eszközzel bővült a cég gépparkja.
A vállalat a St. Andrea Szőlőbirtok részére készített díszdobozzal 2022-ben elnyerte a nemzetközi WordStar Packaging Awards díjat, amely a szakma legrangosabb elismerését jelenti.
Az Sz. Variáns referenciái között szerepel a Herendi porcelán, a Gerbeaud, a Stühmer Édesség, a Tokaj Kereskedőház, a Zsindelyes Pálinkafőzde, és a Richter Gedeon Zrt. is.
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Percről percre: az életéért küzd Robert Fico, közvetlen közelről lőtt rá a 71 éves merénylő

Percről percre: az életéért küzd Robert Fico, közvetlen közelről lőtt rá a 71 éves merénylő

More details
Ördögi módszert eszeltek ki a csalók, hogy bárkit kisemmizzenek

Ördögi módszert eszeltek ki a csalók, hogy bárkit kisemmizzenek

More details
Élénkül az ingatlanpiac, de a panellakások tulajdonosai nem mernek mozdulni

Élénkül az ingatlanpiac, de a panellakások tulajdonosai nem mernek mozdulni

More details
A transzferárazás rejtett csapdái

A transzferárazás rejtett csapdái

More details
Fontos határidő közeledik a gazdasági szankciókkal érintett magyar cégeknek

Fontos határidő közeledik a gazdasági szankciókkal érintett magyar cégeknek

More details
Érkezhet egy új közlekedési színjelzés a piros, sárga és zöld mellé: a fehér

Érkezhet egy új közlekedési színjelzés a piros, sárga és zöld mellé: a fehér

More details
A mentő drónoktól a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéiig – repülőgépek színes skálája a 2024-es ILA kiállításon

A mentő drónoktól a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéiig – repülőgépek színes skálája a 2024-es ILA kiállításon

More details
Milyen a jövő fürdőszobája?

Milyen a jövő fürdőszobája?

More details
Vakáció vagy infláció?

Vakáció vagy infláció?

More details