Nyomtatás

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

2024-02-16 512

Hamarosan mérföldkőhöz ér a feltámasztott magyar védelmi ipar és néhány éven belül szemmel látható részesedéssel bír majd a hazai GDP-ből. A soron következő kérdés, hogyan lehet a Magyarországon legyártott haditechnikát becsatornázni a nemzetközi piacokra.

A hadiipari tevékenység nem ismeretlen Magyarországon és ez még akkor is igaz, ha a kétezres évek elejére lényegében lenullázódott a szegmens. Aztán 2020 nyár végén bekövetkezett a fordulat, azóta pedig a reneszánszát éli a védelmi ipar. Még gyerekcipőben jár, de hol van még a vége.

Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás. Fotó: Sztaniszlav Horvath

Minden azzal kezdődött (legalábbis a nyilvánosság számára), hogy bő három éve a magyar állam a világszinten is meghatározó német hadiipari céggel, a Rheinmetall-lal szerződött gyalogsági harcjárművek hazai gyártására. Néhány héttel később, 2020. szeptember 9-én eldőlt, hogy a mintegy kétmilliárd eurós, közel 800 milliárd forintos program keretében 218 darab Lynx-szel szerelik fel a magyar honvédséget. Ebből 172-t Zalaegerszegen a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárt le. A fennmaradó 46 gyalogsági páncélos Németországban készül el. 

Ezek közül az első járművet 2022 októberében szállították le, azonban ami ennél is fontosabb, hogy tavaly december végén legördült a futószalagról az első Zalaegerszegen gyártott Lynx KF41A. 

Hol vannak Magyarországon fegyvergyárak?

Talán ez jól mutatja, hogy a hadiipari beruházások lassan termőre fordulnak, olyannyira, hogy a Világgazdaság információi szerint 

néhány éven belül a magyar védelmiipar teljesítménye adhatja a hazai GDP 1 százalékát.

Ez szakértők szerint abszolút reális várakozás. Látva a már bejelentett kapacitásokat a védelmi ipar rövid távon is képes ekkora mértékű GDP-hozzájárulást felmutatni. Számos fegyvergyárról és termelőüzemről, kutatási és fejlesztési bázisról van szó, még hozzá a következőkről:

  1. Zalaegerszeg – lánctalpas és kerekes járművek,
  2. Várpalota – lő- és robbanószer,
  3. Kaposvár – kiegészítő radar- és fegyverrendszerek integrációja,
  4. Győr – páncélozott harcjárművek,
  5. Kiskunfélegyháza – kézilőfegyver,
  6. Gyula – alkatrészek civil és katonai helikoptereknek,
  7. Nyírtelek – radarok,
  8. Szeged – elsődlegesen civil felhasználású lézertechnológia.

A könnyebb áttekinthetőség érdekében ezeket térképen is elhelyeztük. Ebből pontosan kiderül, hogy egyre sűrűbb a hadiipari háló, ugyanakkor bőséggel vannak még szabad régiók.

A teljes cikk: Új iparág született Magyarországon: ezermilliárdos üzlet a fegyvergyártás – térképen, hol vannak a hadiüzemek

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság