2023. szeptember 21., csütörtök - Máté

Versenypiaci hírek

Tud róla az ügyfeled, hogy követi a weboldalad?

2023-09-15 257

Egyes technológiai óriások, mint a nemrég Facebookról átkeresztelt Meta, a TikTok, vagy a Google hirdetéskezelési és marketing eszközeit (Meta Pixel, TikTok Pixel, Google Analytics) rengeteg hazai vállalkozás alkalmazza weboldalán annak érdekében, hogy hatékonyabban és célzottabban tudják elérni saját célközönségüket, illetve weboldal látogatóik tevékenységét elemezzék. Ma már nincs olyan marketing szakember, aki a fenti szolgáltatások közül legalább az egyiket ne ajánlaná saját ügyfeleinek. A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértői a veszélyekre hívják fel a figyelmet.

Az információ hatalom

Ezek a szolgáltatások úgynevezett "pixeleket, trackereket", azaz internetes webhelyebe ágyazott nyomkövetőket alkalmaznak, amelyek a weboldalak látogatóiról gyűjtenek adatokat: milyen termékeket tekintettek meg, mire kerestek rá, több felkínált opció közül melyiket választották, milyen gyakran látogatták az oldalt – a lehetőségek határtalanok. A felhasználók adatait ezután elemzés alá vetik és részletes profilokat állítanak össze belőlük, lehetővé téve a célzott reklámozást és a testre szabott tartalmak prezentálását. Gondoljunk csak a Facebook idővonalunkra: releváns hírekkel, cikkekkel, hirdetésekkel találkozunk rajta, mintha valaki kiválogatta volna őket számunkra.

Nem hiába, hiszen az így gyűjtött információk segítik a vállalkozásokat célcsoportjuk meghatározásában, a potenciális vásárlói kör elérésében és az ügyféligényekhez való igazodásban. Minél jobban ismeri a vállalkozás a potenciális ügyfeleinek preferenciáit, annál kedvezőbb arányban lesz a látogatóból vásárló, a vásárlóból törzsvendég.

A pixelek alkalmazása bármely vállalkozás számára meglehetősen egyszerű: a megfelelő kezelőpult használatával (pl.: Google Analytics, Meta Business Settings) néhány kattintással hozzá is adhatjuk weboldalunkhoz a rejtett követőprogramot, ami innentől rögzíti az oldalt látogató felhasználók tevékenységét, majd azokat rendszerezésre továbbítja különböző elemzőszoftvereknek.

Pixelt alkalmazó vállalkozásként rengeteg adatról kaphatunk elemzést; a Facebook "követője" például 17 különböző eseményt rögzít a weboldal látogatása kapcsán. Számlálja többek között, hogy a felhasználó mit vásárol, milyen tartalomra iratkozik fel, mely terméket tesz a kívánságlistájára vagy a kosarába. Mindezt IP-címhez, készülékhez, földrajzi elhelyezkedéshez, sőt, a kijelző felbontásához kapcsolva rögzíti a szolgáltató.

Az adattovábbítás

Az így összeállított felhasználói adatokhoz természetesen hozzáfér az a vállalkozás, aki az adott szolgáltatásra (pl. Meta Pixel) előfizet, azonban hozzáfér maga a szolgáltató (pl. Meta) is, aki ezeket az adatokat a felhasználókról az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is tárolja.

„Mivel az az Európai Bizottság júliusban elfogadta az Egyesült Államokkal kötött keretmegállapodásra vonatkozó megfelelőségi határozatát, így ezen szolgáltatások használata – és a weboldal látogatók adatainak Egyesült Államokba való küldése – jelentősen leegyszerűsödik” – mondja Hegyi Áron ügyvéd. A weboldal látogatók adatainak tengerentúlra történő továbbításához a továbbiakban nem lesz szükséges további garanciák (pl: általános adatvédelmi kikötések, adattovábbítási hatásvizsgálat) alkalmazása, feltéve, hogy a címzett szolgáltató szerepel az Egyesült Államok által nyilvántartott megfelelőségi listán és ezt az adatokat küldő (elemző szolgáltatásokat alkalmazó) vállalkozás ellenőrizte.

Kell a hozzájárulás

Arra azonban sok vállalkozás és marketing ügynökség sem gondol, hogy az ilyen elemző szolgáltatások használatának előfeltétele, hogy a weboldal látogatók adataik kezeléséhez és továbbításához hozzájáruljanak. Hozzájárulni a weboldal látogató pedig csak akkor tud, ha az adatok gyűjtésének módjáról előzetesen és átlátható módon részletes tájékoztatást kap.

A pixeles követéssel kapcsolatos egyik fő aggály pontosan az ilyen jellegű adatgyűjtési gyakorlat átláthatóságának hiánya. Sok weboldal látogató egyáltalán nincsen tudatában annak, hogy a weboldal kódjába ágyazott nyomkövetőkön keresztül böngészés közben az adatait folyamatosan gyűjtik és elemzik.

Egyrészt a weboldal látogatók bizalmának megtartása, másrészt a vonatkozó adatvédelmi jogi előírásoknak való megfelelés végett is elkerülhetetlen, hogy a vállalkozások részletesen tájékoztassák weboldalaik látogatóit az ilyen adatgyűjtések és adattovábbítások körülményeiről.

A tájékoztatás elmaradásának következményei igencsak súlyosak lehetnek, ahogyan azt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) TV2 Média Csoporttal szemben kiszabott tízmillió forintos bírsága is jól mutatja.

„Felelős vállalkozásként tehát alapvető fontosságú, hogy mi magunk tisztában legyünk ezen elemző szolgáltatások működésével és a weboldalunk látogatóit az adatvédelmi előírásoknak megfelelően részletesen és átlátható módon tájékoztassuk a szolgáltatások által megvalósított adatgyűjtésekről, adattovábbításokról. Ennek hiányában az ügyfélbizalom elvesztése mellett az előző bekezdésben említett – akár magas összegű – bírság kiszabását is kockáztatjuk” – emeli ki Dura Máté, a Schönherr részéről.

I Forrás: www.prolawyer.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Tartalom galéria

Bevethető a mesterséges intelligencia és 3D nyomtatás az iskolákban

Bevethető a mesterséges intelligencia és 3D nyomtatás az iskolákban

More details
Az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkja tört ki az autóiparban

Az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkja tört ki az autóiparban

More details
15-20%-os díjemelést kapnak a nyakukba a magyar ingatlantulajok: sokat bukhat, aki nem fizeti be

15-20%-os díjemelést kapnak a nyakukba a magyar ingatlantulajok: sokat bukhat, aki nem fizeti be

More details
Az Airbnb jövője: New Yorkból indulhat a lavina?

Az Airbnb jövője: New Yorkból indulhat a lavina?

More details
Forintosítható a dizájn értéknövelő hatása az ingatlanokra

Forintosítható a dizájn értéknövelő hatása az ingatlanokra

More details
Jó mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a fővárosban albérletet kereső egyetemistáknak

mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a fővárosban albérletet kereső egyetemistáknak

More details
A hazai világesemények plusz löketet adnak az ingatlanbefektetéseknek

A hazai világesemények plusz löketet adnak az ingatlanbefektetéseknek

More details
Így lett a logisztika a hazai ingatlanpiac sztárja - De meddig tart még a lendület?

Így lett a logisztika a hazai ingatlanpiac sztárja - De meddig tart még a lendület?

More details
Nálunk is jól ment a JYSK-nek, már 94 üzletük van

Nálunk is jól ment a JYSK-nek, már 94 üzletük van

More details