2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Versenypiaci hírek

Magyar találmány hódíthatja meg a világot

2023-07-07 604

Kis híján meghalt egy méhcsípéstől, mégis méhészeknek segít találmányával Petrovics István.Nem mindennapi életutat járt be Petrovics István, aki nemrég a Célgép Nagydíjon elnyerte az Év ötletéért járó díjat. A verseny különdíjasának találmánya ugyanis amellett, hogy a méhészek munkáját könnyíti meg, az egész világot is meghódíthatja.

Testnevelés tanárként végzett az egyetemen, mellette azonban elektronikai könyveket bújt és gépészeti, mechatronikai tanulmányokat olvasott Petrovics István. A feltaláló egy ideig a méhészettel is foglalkozott, ám egy kis híján halálos kimenetelű csípés miatt fel kellett adnia a karrierjét.

„Két méhcsaláddal kezdtem, nyolc év után pedig már 45 méhcsaládom volt. Az évek során természetesen nem egyszer csípett meg méh, egyszer azonban a fejemen ért egy szúrás, ami után anafilaxiás sokkot kaptam és kis híján meghaltam” - mesélt méhészeti pályafutásáról Petrovics István.

Az egykori testnevelő tanár a baleset után ugyan felhagyott a méhészkedéssel, ám mélyen legbelül továbbra is méhész maradt. A tanulmányai mellett folyamatosan találmány-kezdeményeket lejegyzetelő István egy véletlen folytán találkozott a Célgép Nagydíj versenykiírásával.

„Az egyik közösségi oldalon láttam a felhívást és azonnal fellapoztam a kis könyvemet, amibe a találmányötleteimet jegyzeteltem. Mivel a méhészet továbbra is közel állt hozzám, az egyik ilyen találmányomat kezdtem el megalkotni a műhelyemben.”

Ablaktörlő motort és háztartási polcot is beépített

A feltaláló újrahasznosított műhelyében kezdte elkészíteni a többnyire újrahasznosított anyagokból készült célgépét, amely a méhészek munkájának megkönnyítésére szolgál és automatizált sorozatgyártásra is alkalmas.

„Ez egy olyan célgép, ami a kaptárak azon belső tárolóját hivatott legyártani, amelybe a méhek a mézet gyűjtik. Ezt jelen pillanatban kézzel készítik a méhészek egyenként 3-4 perc alatt, ez a gép azonban képes tíz másodpercre csökkenteni ezt az időt, ami nem csekély, főként ha figyelembe vesszük, hogy ma Magyarországon hivatalosan 35 millió kaptárkerettel dolgoznak a méhészek, amelyekben átlagosan egyenként 25 ilyen belső tároló van” - magyarázta a K.Ö.SZ.A elnevezésű találmánya lényegét a feltaláló.

Petrovics István a legyártott prototípusához újrahasznosított anyagokat is használt: ablaktörlő-motort és háztartási polcot is beépített a találmányába, ami iránt máris több cég érdeklődik.

„A versenyen az esélytelenek nyugalmával indultam, hiszen komoly mechatronikai mérnökök vettek részt a megmérettetésen a találmányaikkal. Amikor megkaptam a különdíjat, nagyon elérzékenyültem, de egyben hatalmas elismerés is volt a számomra. Már többen megkerestek a találmány kapcsán, ami remélem, a világ összes méhészének megkönnyítheti majd a munkáját. Az újdonságkutatás során ugyanis egyelőre nem bukkantunk hasonló találmányra.”

A III. Magyar Ipari Célgép Nagydíj Díjátadó rendezvényét, a Gépész Szalont június 28-án rendezték meg a városligeti Millennium Házában. Az ország legnagyobb gépipari szakmai versenyére összesen 114 pályázat érkezett be, a zsűrinek pedig nem volt egyszerű dolga, ugyanis ebben az évben látványosan emelkedett a nevezett célgépek minősége. Az Év Célgépe díjat 7 kategóriában osztották ki és kiemelték az év ötletét és az év öko-célgépét is. A kristálytrófeákat ráadásul stílszerűen egy robot kézbesítette a díjazottaknak.

Sipos Sándor, a Nagydíj ötletgazdája, a Chemplex Kft. tulajdonosa elmondta, a legjobb gépek kiválasztásakor az alapján kell eldőlnie a versenynek, hogy mennyi és milyen minőségű mérnöki lelemény van egy-egy alkotás mögött.

„Szükségét éreztük annak, hogy a célgép piacon annyira nagyra nyissuk az ajtót, amin a lehető legtöbben beférnek, hogy mindenki kapjon lehetőséget a megmérettetésre és a láthatóvá válásra. Bízom abban, hogy minden Nagydíjjal egyre közelebb kerülünk a fenti célok maradéktalan megvalósulásához és június 28. még sokáig a gépész szakma méltó ünnepe lehet. A Gépész Szalon az a hely, ahol magas pódiumra emeljük azt a mérnöki leleményt, ami elsősorban a műszaki ember, a gépészként gondolkodó kreatív ember sajátja, és amire nemcsak napjainkban, hanem a jövőben is egyre nagyobb szükség lesz” – fogalmazott Sipos Sándor.

I Forrás: Üzelti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details