2024. május 13., hétfő - Szervác

Versenypiaci hírek

A szellemi tulajdon kiaknázása növeli a vállalkozások piaci értékét

2023-07-03 694

Világszerte egyre több vállalkozás ismeri fel a szellemi tulajdon védelmének fontosságát, különös tekintettel a startupok és a tőzsdére lépő cégek esetében. Az átgondoltan kialakított szellemitulajdon-védelmi stratégia növeli a vállalkozások biztonságát és értékét, megsokszorozza a jövedelemtermelő képességüket, és jelentős előnyökkel jár a versenytársakkal szemben. Az Egyesült Arab Emírségekben a jogrendszer optimális feltételeket biztosít a szellemi tulajdon regisztrációjához, miközben a márkaértékelés és a hitelesítés szilárd alapot ad a fenntartható növekedéshez. Ezek az elemek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a vállalkozások erős alapokra építkezzenek, maximálisan kihasználva a szellemi tulajdonban rejlő gazdasági potenciált.

A szellemi tulajdon mint üzleti eszköz

A szellemi tulajdon védelme abban segíti a vállalkozásokat, hogy jogi úton védjék meg az értékes vagyonelemeiket, mint például a domainnevet vagy más szellemi eszközöket attól, hogy mások jogellenesen eltulajdonítsák azokat. Ennek első lépése a szellemi tulajdon biztonságba helyezése. Ehhez minden kulcsfontosságú eszközt ajánlott levédetni és egy jogi vagy magánszemély neve alá helyezni. Fontos, hogy a valós tulajdonos neve szerepeljen a dokumentumokon, mert csak így garantálható a teljes védelem. A jogi személyként levédett szellemi tulajdon esetén megsokszorozható a jövedelemtermelő képesség és a biztonság, mivel így a cég mögött álló magánszemélyek függetleníthetők a vállalkozás tevékenységétől. Az átgondoltan kialakított szellemitulajdon-védelmi stratégia hosszú távú versenyelőnyt biztosít a piacon.

“A szellemi tulajdon megfelelő védelme és hasznosítása alapvető fontosságú a vállalkozások sikeressége szempontjából. Azok a cégek, amelyeknek a szellemi értékei biztonságban vannak, és azokat bölcsen használják fel, képesek a folyamatos növekedésre és a profit maximalizálására. Ez nemcsak a már meglévő vállalkozások számára fontos, hanem a startupok és a frissen tőzsdére lépő cégek számára is. A startupok számára a szellemi tulajdon védelme azért kulcsfontosságú, mert megóvhatja őket attól, hogy a tulajdonjog az akaratuk ellenére más kezébe kerüljön vagy egy nagyobb cég felvásárolja őket. A tőzsdére lépő vállalkozások esetében pedig azért előnyös, mert megakadályozhatja, hogy a szellemi termékek hozzáférhetők legyenek a tőzsdén keresztül", avat be Szabó Kinga, a dubai vállalkozásalapítási szakértő, a BEACON AL MANAL LLC tulajdonosa.

Az átgondolt franchise-stratégia növeli a márka biztonságát és értékét

Az egyik legmegbízhatóbb és leggyakoribb módszer a szellemi tulajdon pénzügyi hasznosítására a franchise rendszerben történő együttműködés. A márka használatáért cserébe a franchise partner egy előre meghatározott összeget, illetve a márka használatából eredő jövedelem bizonyos százalékát fizeti rendszeresen a brand tulajdonosának. Ha a megállapodásban rögzített összeg nem érkezik meg, a szellemi tulajdon birtokosa azonnal visszavonhatja a kizárólagosságot.

"A franchise rendszerben történő együttműködés egy biztonságos és jövedelmező módszer a szellemi tulajdon hasznosítására, ami egy lépésben növeli a márka értékét és biztosít komoly versenyelőnyt a piacon. A márka kizárólagos használati jogának átadásával a már stabilan működő vállalkozások és a startupok is könnyebben terjeszkedhetnek nemzetközi piacokra, miközben a helyi partnerek is profitálhatnak a már bevált üzleti modellekből”, sorolja a franchise értékesítés előnyeit a szakértő.

A márkaértékelés és hitelesítés vonzza a befektetőket

A kisvállalkozások számára gyakran kihívást jelent a befektetők meggyőzése. Nem mindig látszik ugyanis egyértelműen, hogy miért érdemes támogatásban részesíteni őket. A márkaértékelés és a hitelesítés olyan eszközök lehetnek, amelyek hozzájárulnak a vállalkozás értékének és piaci pozíciójának növeléséhez, melynek következtében a kisvállalkozások esélyt kapnak arra, hogy egyenrangú partnerei legyenek a nagyobb cégeknek.

“A márkaértékelés egy összetett folyamat, amely a márka potenciális jövedelemtermelő képességét veszi figyelembe. A márka értékét egy komplex közgazdasági modell segítségével határozzák meg, ami a jövőbeni bevételáramlások jelenértékén alapul. Bár az így kapott szám jelentős kiindulási pont, a befektetők bizalmának elnyeréséhez a márka értékének hitelesítése is szükséges. A hitelesítést olyan céggel érdemes elvégeztetni, amely nemzetközi szinten is elismerést élvez. A nemzetközi könyvvizsgáló cégek által elfogadott tanúsítás előnyös pozícióba helyezheti a vállalkozást a befektetői piacon”, zárta gondolatait Szabó Kinga, dubai vállalkozásalapítási szakértő.

A szellemi tulajdon megfelelő kezelése elengedhetetlen a vállalkozások hosszú távú sikeréhez, legyenek azok startupok, frissen tőzsdére lépő cégek, vagy már régóta működő vállalkozások. A dubai jogrendszer optimális lehetőségeket biztosít a szellemi tulajdon biztonságos bejegyzésére és hasznosítására. A megfelelő stratégia kialakítása és az adott jogi környezetben való helyes navigáció azonban komplex és sokrétű feladat, amihez a BEACON AL MANAL LLC professzionális segítséget kínál. Ennek első lépéseként a vállalkozások ingyenes online konzultáció keretében kaphatnak személyre szabott útmutatást arról, hogyan maximalizálhatják a szellemi tulajdonukból fakadó lehetőségeiket.

I Forrás: BEACON AL MANAL LLC

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Tényleg 3 millió forintos négyzetméterárak vannak a Balatonnál?

Tényleg 3 millió forintos négyzetméterárak vannak a Balatonnál?

More details
Lassult az ingatlanárak emelkedése, lélektani határon a fővárosi bérleti díjak

Lassult az ingatlanárak emelkedése, lélektani határon a fővárosi bérleti díjak

More details
Hamarosan indulhat az otthonfelújítási program

Hamarosan indulhat az otthonfelújítási program

More details
Nyáron nyitnak Magyarországon az első személyzet nélkül is működő boltok!

Nyáron nyitnak Magyarországon az első személyzet nélkül is működő boltok!

More details
Megnyitotta legújabb miskolci üzletét az Aldi

Megnyitotta legújabb miskolci üzletét az Aldi

More details
Túl a felén: júniusban újabb két épület lesz szerkezetkész a zuglói beruházáson

Túl a felén: júniusban újabb két épület lesz szerkezetkész a zuglói beruházáson

More details
Kitalálja, hol lesz Európa legnagyobb okosvárosa?

Kitalálja, hol lesz Európa legnagyobb okosvárosa?

More details
Modern logisztikai csarnokkal és irodaépülettel bővült a szombathelyi Schaeffler

Modern logisztikai csarnokkal és irodaépülettel bővült a szombathelyi Schaeffler

More details
DANU néven egy cégben egyesül az egyik legmeghatározóbb urbanisztikai és építőipari digitális csapat

DANU néven egy cégben egyesül az egyik legmeghatározóbb urbanisztikai és építőipari digitális csapat

More details