2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Versenypiaci hírek

Meddig feszülhet ekkora inflációban a vagyoni olló?

2023-06-26 790

A Covid után a gazdasági lassulás és az egekbe szökő infláció sem viselte meg a leggazdagabbakat, újabb elvárásokkal fordulnak a bankok és pénzügyi szolgáltatók felé. Eközben a nagy számú prémium kategóriás ügyfél józanodva szembesül megtakarítási képességeinek megváltozásával - de vajon kik ők, mennyi pénz fölött rendelkeznek, és milyen szolgáltatásokra vágynak? Megjelent a Blochamps Capital Prémium és Affluens Ügyfélszegmens Kutatása, amely Magyarországon első ízben térképezi fel a teljes hazai vagyonvertikumot.

Az elmúlt időszakban magyar háztartások nagy része teljesen védtelenné vált az inflációval szemben, a Blochamps Capital legfrissebb becslései szerint a lakosság csak az elmúlt 12 hónapban 3000 milliárd forintot meghaladó összegtől esett el a vagyonából és megtakarításaiból. Az infláció hozta lavinaszerű változásokkal szemben gyakorlatilag csak a legfelső vagyoni szegmens volt képes védekezni, és a gazdasági nehézségek ellenére - folytatva 2020-as, 2021-es sorozatát - 2022-t is prosperáló növekedéssel zárta.

Igazi vagyonboomot hoztak évekig az egymást követő válságok, de már elmúlt

A nemzetközi vagyonkezelési összesítésben az 1 millió dollárnál nagyobb megtakarítással rendelkezők vagyona a globális gazdasági nehézségek mellett érthetően nem növekedett: a kiváltságos klub tagjai 2005 óta a második legnagyobb mértékű esést könyvelhették be 2022 végére, csaknem 10 %-os csökkenéssel 98.000 milliárd dollárra olvadva, mely gyakorlatilag a 2020-as szintnek felel meg. Ez a tendencia kontinensenként és vagyonszegmensenként szinte egységesen megfigyelhető.

A legtehetősebbek száma és vagyonuk mértéke idehaza viszont nő, a Blochamps Capital prognózisa szerint 2024-re a milliárdosok száma Magyarországon eléri az 5 ezret, a dollármilliárdosoké a 7-et, a 300 millió forintnál nagyobb megtakarítással bíróké pedig 25 ezerre nő. A privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyon jövőre 8500 milliárd fölé emelkedhet. Összehasonlításképpen: 2023 tavaszán a kezelt privátbanki vagyon összege 7400 milliárd forint volt, a milliárdosok száma 4500, a dollármilliárdosoké 4, a 300 millió forintnál gazdagabbaké pedig 18 ezer.

A kutatás kulcsmegállapítása, hogy nem csupán fokozatosan egyre nagyobbra nyílik az olló a leggazdagabbak és az alsóbb vagyoni szegmensek képviselői között, hanem egyenesen szétszakadni látszik. ”Kijózanító látni, mekkora pusztítást végzett már az elmúlt 12 hónapban is az infláció a megtakarítási képességek terén, és még mekkorát fog idén. A számok azt mutatják, hogy szinte csak a legfelső 3-4 centilisnek, azaz 150-180 ezer háztartásnak volt módja védekezni, a többi 96-97 % csaknem teljesen kiszolgáltatott volt. 250-300 ezer emberről beszélünk az MNB adatok alapján valóságban, akik legalább az állampapír nyújtotta védelembe kapaszkodhattak, tehát szinte biztosan tévesek azok a becslések, melyek 1000 fős mintavételek alapján a lakosság 40-50 %-át látják csupán érintettnek. A legfelső vagyontizedben a privátbanki összvagyon ugyan évről évre dinamikusan nő, ám a 100 millió feletti befektetéssel bíró privátbanki ügyfelek száma gyakorlatilag egy évtizede stagnál 43-45 ezer számla környékén. Igaz, a 30-50 millió forint alatti félmillió számla tulajdonosai sokkal tudatosabb és aktívabb megtakarítók lettek, őket határozottan aktivizálta az infláció réme.” - teszi hozzá Karagich István.

Óriási lehetőségek, óriási kihívásokkal megspékelve

Mindez azt jelenti, hogy a pénzügyi szektor privátbanki ügyfelekre szakosodott szolgáltatói előtt óriási lehetőségek állnak a következő időszakban, nagy számban érkeznek ugyanis a prémium és affluens réteg képviselői.

Kik tartoznak ide?

Ide sorolhatók azok az ügyfelek, a prémium szinten, akik nem csak 5-30 millió forint közé tehető megtakarítással gazdálkodnak, hanem például havi 350-700 ezer forintos jövedelmük révén válnak jogosulttá a kiemelt ügyfélkezelésre a bankoknál. Felettük közvetlenül az affluens ügyfélréteg helyezkedik el, jellemzően 30-100 millió forint közé tehető pénzügyi vagyonnal. Ezen ügyfelek számára jellemzően személyes kapcsolattartó áll rendelkezésre, a bankfióki ügyintézés során pedig soronkívüliséget élvezhetnek a lakossági ügyfelekkel szemben, emellett számos szolgáltatást és terméket jóval kedvezőbb áron vagy ingyen vehetnek igénybe.

“Ez a tendencia azt is jelenti, hogy a privátbanki szolgáltatóknak fel kell készülniük ezeknek az új ügyfeleknek a széles körű kiszolgálására, ami ma már korántsem olyan egyszerű feladat. A konzervmegoldások ideje ugyanis lejárt, az emberközpontúság kritikus elemmé vált a pénzügyi szektorban, az új, főként fiatal ügyfelek pedig fiatal tanácsadókat és teljesen más látás-, illetve bánásmódot igényelnek, mint a korábbi generációk. Releváns válaszokat kell adniuk a szolgáltatóknak a kripto-, NFT-befektetések terén is, és nyitni az olyan új vagy eddig külön nem kényeztetett csoportok felé, mint a nők vagy az LMBTQ közösség tagjai” - hívja fel a figyelmet Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője. ”Minden eddiginél sokkal személyre szabottabb, mélyebb, minőségibb adatok kellenek tehát az ügyfelek viselkedésének és igényeinek folyamatos feltérképzésére.”

A pénzügyi tanácsadó és business intelligence cég ezért is készítette el első ízben a magyar piacon hiánypótló Prémium és Affluens Ügyfélszegmens Kutatást, amely a teljes nemzetközi és hazai vagyonvertikumot feltérképezi, emellett bemutatja a különböző ügyfélkörök mélyreható profilját is, sőt...

Néhány aktuális trend a tanulmányból:

A FIATALOK HELYET ÉS BEFEKTETÉSEKET KÖVETELNEK A fiatal generációk eleinte múló hóbortnak tartott befektetési igényeit komolyan kell venni annak, aki versenyben akar maradni. A kriptovaluták, ETF-ek, NFT-k iránti kereslet óriási mértékben megnőtt. A fiatalok napi szinten vásárolnak virtuális eszközöket, tokeneket. A szolgáltatóknak pedig magas minőségben ki kell szolgálni ezt az egyre szélesedő keresletet.

A MODERN IDŐK MODERN KÜLSŐT KÖVETELNEK Felejtsük el a 90-es és a 2000-es évek vizualitását! Az ügyfelek másfajta életet élnek, máshol és máshogy, éppen ezért folyamatosan nyomon kell követni tájékozódási, kommunikációs csatornáikat, valamint például az onboardingra, netbankingre vonatkozó vizuális igényeik alakulását.

DÖNTÉSEK KORA A legfelsőbb vagyoni réteg anyagi bővülése és a prémium, valamint az affluens réteg térnyerése a működési modellek, a szegmentációs gyakorlatok felülvizsgálatára kényszeríti a szolgáltatókat. Az önvizsgálat során számtalan kérdést kell feltenniük jövőbeli stratégiájukkal kapcsolatban. Hány szegmensre bontsák az ügyfélkört? Hol állapítsák meg a belépési limitet, és milyen gyakran vizsgálják azt felül? Vagyon, jövedelem vagy pénzügyi aktivitás szerint csoportosítsanak?

ÖSSZEFOLYÓ SZEREPKÖRÖK A pénzügyi és privátbanki tanácsadók legtehetségesebbjeinek ma már célszerű együttműködni a marketing és IT-csapatokkal, valamint a termékfejlesztőkkel - javasolja a Blochamps. Szükségük van egymásra, hisz míg korábban a szolgáltatóknak 2-3 évük volt egy-egy termékinnováció kivitelezésére, ma már szinte azonnal reagálniuk kell a változó igényekre. Rugalmasság, agilitás, gyorsaság és digitális gondolkodásmód jellemzi a modern vagyonkezelési szektort.

KÖTÉLTÁNC A SZEMÉLYESSÉG ÉS AZ ONLINE CSATORNÁK KÖZÖTT Az önkiszolgáló banki csatornák olyan népszerűvé váltak a Covid-járvány után, mint még soha korábban. Ám ezeknek is megvannak a korlátai: az ügyfelek 60 %-a szerint ugyanis a kiszolgálásban meg kell maradnia a személyességnek is. Azaz a szolgáltatóknak megfelelő egyensúlyt kell találni a hibrid kiszolgálási modellen belül.

NEM LUXUS, HANEM ALAPKÖVETELMÉNY A többcsatornás (omnichannel) kiszolgálás és a szolgáltatásintegráció, valamint a személyre szabott ajánlatok a jelen privátbanki és prémium ügyfelei számára immár nem luxuskívánalmak, hanem alapszükségletek. Számukra a megfelelő digitális felkészültség elsődleges elvárás a vagyonkezelőjükkel szemben.

EGY A JELSZÓ: ADATKÖZPONTÚSÁG Tanácsadói oldalon az adatok felhasználása lesz a középpontban “Data is king” jeligével, így a soft skillek fejlesztése mellett a legmodernebb digitális eszközökre és adatelemzésen alapuló ügyfélkiszolgálásra, munkafolyamatokra van szükség. Folyamatosan fókuszban tartva az adatvédelmi és -biztonsági kérdéseket.

| Forrás: Blochamps Media

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details