2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Versenypiaci hírek

Itt a csodafegyver, amellyel zöldebbé és költséghatékonyabbá válik a hazai közúti fuvarozás

2023-06-23 757

A közúti fuvarozás ökológiai lábnyomának csökkentése, valamint a fuvarozók költségeinek kiszámíthatóbb tervezhetősége ma már elengedhetetlen az ágazat stabil, fenntartható működéséhez. E kettős célt jelenleg a hidrogén-közlekedés képes a leghatékonyabban támogatni. A legnagyobb hazai közúti fuvarozói érdekképviselet, a NiT Hungary és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség ezért a jövőben összehangolja tevékenységét annak érdekében, hogy az új technológiákat minél gyorsabban és egyszerűbben állíthassák szolgálatukba az ágazat szereplői.

A fenntartható, hidrogénalapú közlekedés hazai versenyképességének erősítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség (MHtSZ). A megállapodás ünnepélyes aláírására a „ZÖLD FUVAROZÁS” – Út a jövőbe: a hidrogénhajtású kamion elnevezésű közösen szervezett konferencián került sor június 22-én. Füle László, a NiT Hungary és Lepsényi István az MHtSZ elnöke az együttműködési megállapodás aláírását követően kiemelték, a szervezetek a továbbiakban közösen dolgoznak a hidrogén-közlekedés előmozdítása érdekében. 

A fuvarozók is elkötelezettek a klímasemlegesség mellett

Füle László, a NiT Hungary elnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a közúti fuvarozók is elkötelezettek a környezet védelme és a klímasemlegesség iránt. A közúti fuvarozás károsanyag-kibocsátása relatíve magas, amely egy nemkívánatos trend. A környezetünk védelme az egyéni, a vállalati és az ágazati szinten is közös érdek. A közúti szektor képviseletét ellátó hiteles szervezetként a NiT Hungary számára is fontos az ágazati ökológiai lábnyom csökkentése, ezért támogat minden olyan társadalmi elvárást, amely hozzájárul e cél eléréséhez. „Meggyőződésünk, hogy ha az alternatív meghajtásokra megfelelő ösztönzőket alakítunk ki és a működési költségek terén is versenyképessé tudjuk tenni az új technológiákat, a közúti fuvarozói alágazat nyitott lesz a változásokra” – tette hozzá Füle László.„A hidrogén alapú mobilitás és kapcsolódó töltőinfrastruktúra hazai létrehozása, elterjedése, valamint hatékony működtetése akkor lehetséges, ha az érdekelt felek közös akarattal, egymással összehangoltan és együttműködve alkalmazzák a lehetséges technológiai és műszaki megoldásokat” – hangsúlyozta Lepsényi István, az MHtSZ elnöke.

A szakma véleményét várják a képviseletek

Ezt a célt támogatja a mostani megállapodás is, amelynek első elemeként a mai napon a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség a Nemzeti Hidrogén Stratégia 2030 megvalósítása részeként „magyarországi járműfejlesztések és kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés kialakításához” címmel kérdőívet bocsátott a fuvarozók és a haszongépjárművek üzemeltetői részére. Ez a konzultáció fontos szerepet játszik abban, hogy a jövőben a vállalkozók hajlandóságához, fejlesztési terveikhez, területi elhelyezkedésükhöz alakíthassuk a hazai hidrogénkúthálózatfejlesztést, autó és tehergépjármű támogatási terveket. Lepsényi István kiemelte: a felmérés nyilvános, vagyis mindenki elmondhatja benne véleményét, hiszen a kérdőív a Hidrogéntechnológiai Szövetség oldalán nyilvánosan elérhető.

Beköszönt a hidrogén-közlekedés kora a fuvarozásban

A megállapodás szerint a képviseletek vállalják a közlekedési és közúti fuvarozói szakmai tudásmegosztását, egymás kölcsönös szakértői támogatását és az együttműködést egyebek mellett a közös hidrogén-közlekedési és közúti fuvarozói konferenciák, rendezvények, tanfolyamok, képzések és továbbképzések szervezésében. Az együttműködés kiterjed a hidrogéntechnológiával kapcsolatos tudományos, ismeretterjesztő és népszerűsítő nyomtatott és elektronikus kiadványok, valamint műsorok készítésének szakmai támogatására és olyan konkrét projektekre, amelyek előmozdítják ezeket a célokat.

Itt a környezetbarát csodafegyver, ami elhozza a stabilitást

A hazai közúti fuvarozás jelentős mértékben járul hozzá a nemzeti össztermékhez, versenyképességének erősítése, ezen belül a megfelelő szabályozási környezet biztosítása és a működési költségek optimalizálása nemzetgazdasági érdek. A működési költségek tekintetében rendkívül fontos a tudatos költségtervezés. A fuvarozási költségek harmadát a hektikusan változó üzemanyagár adja. Nem véletlen tehát, hogy vállalkozói és szervezeti szinten fókuszba kerültek az alternatívák az üzemanyag-költségek csökkentésének érdekében. A világpiaci és az európai uniós trendek mellett az uniós jogalkotásban is egyre hangsúlyosabb a dekarbonizáció. A hatályos irányelvek szerint a közúti fuvarozásból származó széndioxid-kibocsátás csökkentése ma már konkrét értékekkel is meghatározott cél, amely nem nélkülözheti a környezetsemleges hajtásláncok mielőbbi bevezetését. A nehéz tehergépjárművek esetében a legígéretesebb fejlesztés most a hidrogén-alapú meghajtás. 

A magyar fuvarozók is a változó világ nyertesei lesznek

A NiT Hungary és az MHtSZ közösen szervezett rendezvényén a résztvevők megtekinthettek egy H2 tehergépkocsit, emellett a szakmai programok során a hidrogéntechnológiával működő kamionok és autóbuszok használatának gyakorlati tapasztalataival is megismerkedhettek, valamint a gyártás és az üzemeltetés részleteiről is releváns információkhoz juthattak.A konferencia legfontosabb üzenete, hogy a változásoknak a tervezői, gyártói és forgalmazói oldal mellett a közúti fuvarozói szektor is a nyertese és haszonélvezője lehet. Erre pedig a két szervezet megállapodása garanciát jelent.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details