Nyomtatás

Így nullázta a rezsit rengeteg magyar család: hamar lecsaptak az állami ingyenpénzekre

2023-06-20 616

Az összesen 620 milliárd forintnyi kifizetett otthonfelújítási támogatás kevesebb mint fele ment el valamilyen energetikai korszerűsítésre a Pénzcentrum számításai szerint. Az MNB adataiból az derült ki, érdemben a rezsiemelés bejelentése sem lendített akkorát a dolgon, viszont úgy tűnik, hogy a napelemstop előtti kapkodásban rengetegen dönthettek úgy, hogy maguk termelik meg az energiát.

A hetekben jelent meg a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Lakáspiaci jelentése, amelynek adataival a Pénzcentrum egy többrészes cikksorozatban foglalkozik. Az első részben az ingatlanpiaci tranzakciókkal foglalkoztunk, illetve az áremelkedéssel kapcsolatos mutatókkal. Mint akkor kiderült: van több olyan környék is Budapesten, ahonnan szinte teljesen kiszorultak a magyar ingatlanvásárlók, jobbára külföldiek engedhetik meg maguknak a lakásokat.

A második felvonásban a lakáshitelezéssel kapcsolatos statisztikát vizsgáltuk meg a több mint 50 jegybanki mutató közül. Mint kiderült, egyre kevesebb lakáshitelt vesznek fel a magyarok, miközben egyre magasabb önerőt használnak fel lakásvásárláskor. Ma Budapesten hitelből lakást vásárolni gyakorlatilag mindenkinek nagymértékű, már-már veszélyes anyagi kifeszítéssel járna, ez alól csak a háromgyerekes családok képeznek kivételt. Vidéken támogatás nélkül gyakorlatilag esélytelen kölcsönből ingatlant vennie egy családnak.

A teljes cikk: Így nullázta a rezsit rengeteg magyar család: hamar lecsaptak az állami ingyen pénzekre

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság