2024. április 24., szerda - György

Versenypiaci hírek

Valódi változásokat csak közösen érhetünk el

2023-05-09 973

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé az Auchan, 2030-ra közel felével csökkentenék áruházaik szén-dioxid-kibocsátását – mondta el Varga-Futó Ildikó. A vállalat hazai CSR-igazgatója beszélt az eddigi fenntarthatósági eredményeikről, a vásárlói edukációról és elárulta azt is, hogy ő mit tesz a karbonlábnyoma csökkentéséért.

- Eddig milyen lépéseket tett a vállalat a fenntarthatóságért, a környezetvédelemért?

- Az Auchan Magyarország stratégiájában kiemelt helyen szerepel a fenntarthatóság, folyamatos és következetes lépéseket teszünk a környezetvédelemért. A vállalatunk három fő terület mentén építi fenntarthatósági stratégiáját, amelyek közül az egyik legnagyobb terület a környezet. Idetartozik az energiahatékonyság növelése, a műanyagfelhasználás csökkentése, a biodiverzitás védelme, az egészséges táplálkozás elősegítése, valamint az élelmiszer-pazarlás csökkentése. A műanyagmentesítésért több úttörő lépést tettünk az elmúlt évek során. Jó néhány alternatív csomagolóeszközt vezettünk be a zöldség-gyümölcs és a pékségosztályon, emellett a hal- és hentespultoknál, valamint a saját csomagolású sajtoknál is környezetbarát csomagolóeszközt használunk. Az igazán forradalmi lépés pedig az volt, hogy egy éve végleg kivezettük a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt egyszer használatos műanyag zacskókat, az úgynevezett rollbageket, és helyettük már csak környezetbarát csomagolóeszközöket kínálunk. Idén márciusban pedig néhány paradicsom műanyag csomagolását is lecseréltük 100 százalékban újrahasznosított papírból készült dobozra. Természetesen más területeken is hatékony lépéseket tettünk. LED-esítettük a parkolóinkat, lecseréltük a hűtőberendezéseinket és jelenleg is zajlik a napelemek telepítése az áruházaink, illetve a logisztikai központunk tetejére azért, hogy jelentősen csökkenthessük szén-dioxid-kibocsátásunkat. A körforgásos gazdaságot támogatva 2022 márciusa óta forgalmazunk jó minőségű, válogatott használt ruhákat, tavaly nyár óta pedig használt mobiltelefonokat is.

- A közeljövőben milyen zöld lépésekre készülnek?

- Megalkottuk a klímastratégiánkat, amely tartalmazza a Science Based Target kezdeményezés (SBTi) által hitelesített hosszú távú kibocsátáscsökkentési céljainkat. Ennek megfelelően 2030-ra az áruházaink működéséből fakadó (Scope 1 és 2) szén-dioxid-kibocsátást 46, az azon kívüli kibocsátást (Scope 3) pedig 25 százalékkal csökkentjük. Úgy gondolom, hogy az elköteleződés mellett az egyik legfontosabb tényező a megfelelő erőforrások biztosítása. Támogatjuk a zöldátállást különböző innovatív fejlesztésekkel és projektekkel, továbbá a struktúrákban is, ugyanis a területnek dedikált igazgatósága van a vállalatnál. Rövidebb és hosszabb távra kidolgozott stratégia szerint haladunk, az eredményeket pedig rendszeresen mérjük.

- Jelenleg mi a legnagyobb kihívás a cég számára a fenntarthatóság terén?

- Tisztában vagyunk azzal, hogy a kiskereskedelem szereplőinek milyen jelentős a felelőssége egy fenntarthatóbb jövő megteremtésében. Miután rengeteg emberrel állunk napi szinten kapcsolatban, feladatunknak tartjuk a példamutatást és a szemléletformálást is. Éppen ezért a fenntarthatósági célok elérése mellett kiemelten foglalkozunk a vásárlói edukációval. Folyamatosan dolgozunk azért, hogy az újítások komfortosak legyenek a vásárlóink számára, mert abban hiszünk, hogy a valódi változásokat csak közösen érhetjük el.

- Mi volt eddig a legjelentősebb zöld lépés az üzletlánc működése során?

- Forradalmi lépésként ítéltük meg az egyszer használatos műanyag zacskók kivonását. Nemcsak azért, mert elsőként léptük meg ezt a piacon, hanem mert 100 százalékosan nem lehetett előre látni, hogy milyen lesz ennek a fogadtatása, leginkább azért, mert a helyettük kínált környezetbarát tasakokért fizetni kell. Merész és jelentős, ugyanakkor szükséges lépés volt. Büszke vagyok arra, hogy az Auchan kiállt a műanyagszennyezés ellen, meghozta ezt a döntést és edukációval segítette a vásárlóit az átállásban.

- Magánemberként mit tesz a fenntarthatóságért?

- Próbálok környezettudatosan élni, két kisiskolás gyermekem van, akiknek a jövőjét is szem előtt kell tartanom és példát kell mutatnom nekik. Kiszámoltam a saját karbonlábnyomom, és újragondoltam a vásárlási, valamint a fogyasztási szokásaimat. Tudatosan figyelek arra, hogy mindig a táskámban legyen a többször használatos bevásárlótáska, komposztálok, sem élelmiszert, sem ruhát nem veszek feleslegesen és az utazásaimat is sokkal tudatosabban tervezem.

I Forrás: mmonline.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

More details
Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

More details
Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

More details
Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

More details
Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

More details
Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

More details