Nyomtatás

Leginkább a konvektoros lakások fűtése drágulhat

2022-12-14 507

A konvektorral fűtők között a legnagyobb, a távfűtést használók körében a legkisebb a költségnövekedést várók aránya – összességében a magyarok 39 százaléka számít a fűtési költsége drágulására. Az Újház friss felmérésében megkérdezettek 78 százaléka olyan ingatlanban lakik, amelynek fűtési költsége eddig legfeljebb havi 20 ezer forintot tett ki.

Még mindig a gáz és a szilárd tüzelőanyagok a legnépszerűbbek, nem véletlenül számítanak sokan a fűtési költségeik növekedésére – derül ki az Újház megbízásából készített kutatásból. Eszerint fatüzelésű kazánt, kályhát a magyarok 27, gázkazánt 26 százaléka használ a lakása fűtéséhez, de igen elterjedt a központi fűtés a 24, továbbá a konvektoros is a 20 százalékos aránnyal, elsősorban a lakásban élők között. Az olyan alternatív módszerek, mint például a hőszivattyú, még mindig ritka, a magyarok csupán 2 százaléka használ ilyet. 

A megkérdezettek 78 százaléka olyan ingatlanban lakik, amelynek a fűtési költsége eddig legfeljebb havi 20 ezer forintot tett ki, az áremelkedések hatására azonban a válaszadóknak már csak az 57 százaléka számít arra, hogy ennyiből kijön a fűtési költsége ezután is.

Az energiaárak drágulása miatt a megkérdezettek 39 százaléka a fűtésszámlája jelentős emelkedésével számol, csökkenést azonban csupán a megkérdezettek 2 százaléka remél. Ők valószínűleg változtatni fognak a jelenleg használt fűtési technológián, vagy jelentősen korszerűsítik otthonukat

A konvektorral fűtők között a legnagyobb, 49 százalék a költségnövekedéstől tartók aránya, míg a távfűtést használók körében a legkisebb, ugyanis közülük csak minden harmadik számít emelkedésre.

A fűtési költségek mérséklésére kézenfekvő megoldásnak tűnhet a termosztát letekerése, ez azonban egyfelől a komfortérzet jelentős csökkenésével jár, másfelől nem is biztos, hogy a kívánt eredményt hozza.

Azt tapasztaljuk, hogy az energiahatékonyság területén nagy szükség van a lakosság edukációjára, és persze minden eddiginél fontosabb, hogy kézzelfogható, megvalósítható tanácsot kapjon a lakosság arra vonatkozóan, hogyan csökkentheti a rezsiszámláit

– mondta Rázsóné Szórády Csilla, az Újház vezérigazgatója.  

Az építőanyag-kereskedelmi hálózat egy ingyenesen letölthető, úgynevezett Rezsicsökkentő kisokos kiadvánnyal rukkolt elő. Ebből a felújítást tervezők könnyen áttekinthető, hiteles információt kapnak azokról a módszerekről, amelyek hatékonyan, a komfortérzet megőrzése mellett segítik a fűtési költségek csökkentését.

A teljes cikk: Leginkább a konvektoros lakások fűtése drágulhat

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság