Nyomtatás

Újabb áldozatot szedett a kriptotél, csődöt jelentett a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje

2022-11-14 626

Az FTX többségi tulajdonosának 26 milliárdos vagyona szinte egyik percről a másikra nullázódott le. Sam Bankman-Fried a The New York Times beszámolója szerint sokáig igyekezett cáfolni, hogy hatalmas baj van a kriptovaluták vásárlására és eladására specializálódott vállalatnál, amit kriptopiaci körökben az egyik legstabilabb cégként tartottak számon.

A lavinát az indította el, amikor a rivális Binance vezérigazgatója múlt héten egy nyilatkozatban arról beszélt, hogy az FTX pénzügyi helyzete meglehetősen labilis. Bár a cég tagadta a problémákat, csütörtökön bejelentették, hogy a Binance felvásárolja a vállalatot, ami után a cég részvényei zuhanórepülésbe kezdtek, a pénzüket féltő ügyfelek pedig valósággal megrohamozták a kriptotőzsdét. Bankman-Fried, akit piaci körökben igazi csodagyereknek tartottak, hiába ígérte, hogy szerez elég fedezetet az egyre növekvő igények kielégítésére, ez a jelek szerint nem sikerült neki: miután a Binance az FTX átvilágítása után visszatáncolt a tranzakciótól, a cég már pénteken csődöt jelentett. A Reuters adatai szerint az FTX a világ ötödik legnagyobb kriptopiaca volt a pénzforgalom alapján.

Az FTX ezzel együtt azt is bejelentette, hogy Bankman-Fried távozott a cég éléről. A vállalat alapítója kétségkívül az összeomlás legnagyobb vesztese is, hiszen a Bloomberg információi szerint a vagyona gyakorlatilag lenullázódott: a cégvezető 53%-os részesedéssel rendelkezett az FTX-ben, a pénze maradék része pedig az Alameda Research nevű kereskedelmi társaságban volt, amelynek értéke szintén szinte lenullázódott a tegnapi nap folyamán. Bankman-Friedet persze így sem kell félteni, hiszen a "lenullázódás" esetében azt jelenti, hogy - a Bloomberg becslései szerint - 15,3 milliárd dollárról 991 millióra olvadt a vagyona, ami forintba átszámolva még mindig tekintélyes, 387 milliárd forintos összegnek felel meg. Ezzel együtt a lap szerint ez volt minden idők leggyorsabban bekövetkezett vagyonvesztése a milliárodosok között.

A teljes cikk: Újabb áldozatot szedett a kriptotél, csődöt jelentett a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság