2024. április 25., csütörtök - Márk

Versenypiaci hírek

Intelligens robotokkal érkezik a jövő Budapestre

2022-10-21 663

Budapest áruházaiba, bevásárló központjaiba, egészségügyi és ipari intézményeibe jövőre megérkezhet az intelligens robotok legújabb generációja. Megkezdhetik szolgálatukat, ami mögött világméretű innováció áll. Ezekkel a legmodernebb biztonságtechnikai védelmi megoldásokkal Magyarországon kizárólag a Bastion Group rendelkezik. Vezetőik sikeres megállapodásokat kötöttek októberben Dubajban, a Gitex Global szakkiállításon a világ legnagyobb robotgyártóival. Ennek köszönhetően hamarosan egy új, fáradhatatlan szereplőgárda lép a hazai munkaerőpiacra. Elkezdődik az az időszak, amikor emberek mellett robotok is vállalnak munkát a biztonsági piacon.

Az első találkozás bizonyára meglepő lesz az emberarcú robottal, „aki” mosolyogva ránk köszön egy pláza recepcióján, és hogylétünk felől érdeklődik. Hajós István biztonságtechnikai szakértő, a Bastion Group ügyvezetője azt tanácsolja, fogadjuk nyitottan a robotok közeledését. Nem félni kell tőlük, hanem megismerni őket, megtanulni velük élni, hiszen már közöttünk vannak. A fővárosiak „leckéje” nem lesz teljesíthetetlenül nehéz, mert már eddig is találkozhattak a biztonságtechnikai robotok alaptípusaival, amelyek néhány alapfunkcióra voltak képesek: közlekedni és szállítani. A megrendelők igénye azonban az egész világon finomodott és differenciálódott, az innováció is ebbe az irányba fordult.

A Gitex Globalon, a világ legnagyobb és legjelentősebb IT és robotika expóján évről évre specializálódott a jövő munkavállalóinak alternatívája.Két éve tesztelték az új, intelligens generációt, amelynek képviselőit a dubaji világkiállításon nemcsak megtekinteni lehetett, mint egy prospektusban, hanem kommunikálni is lehetett a mozgó, kérdező és válaszoló robotokkal. Ezek már annyira megbízható szoftver-hardver rendszerek, hogy bátran kiengedik a közösségi terekbe, plázákba, egészségügyi intézményekbe, hogy ott közlekedjenek közöttünk.

Fertőtlenítsenek az ember számára veszélyes vegyszerekkel, vagy felszolgáljanak egy étteremben.Megérkeztek a világkiállításra, és hozzánk is kerülhetnek az első emberszabású, humanoid robotok, amelyek nemcsak alakjukban, hanem a megszólalásig hasonlítanak például egy recepciósra. Ezeket nemcsak felöltöztetik, hanem emberi formát is kapnak, létező emberek arcának szilikonos maszkját, és egy komplett gesztuskészletet, amivel érzelmeket is képesek kifejezni.

Ez a recepciós hétfőn reggel is mosolyog a belépőre, és ezzel máris jó hatást kelt. Kiállítja a belépőkártyát, elmagyarázza, merre haladjunk a célunk felé, felvilágosítást ad a nyitvatartásról, és minden fontos információt tud, amit beletápláltak. Testhőmérsékletet mér, megszámolja a ki-, és a belépőket, a nap végén azt is tudja, hányan tartózkodnak még az épületben.Hajós István hozzátette: más funkciót szolgálnak a 200 kilós, embermagasságú, robusztus járőr robotok, „akik” önállóan bejárnak egy előre megadott útvonalat – például azt, ahová az éjjeli őrök nem jutnak el minden órában.

A fejkamerájukkal rögzített felvételeket folyamatosan nyomon követheti a biztonsági őr, aki tudja, hogy milyen jelzéssel érzékeli a robot az illetéktelen mozgást, az arcfelismerő funkcióval azt is, hogy saját dolgozójuk jár-e a területen. Körjárata végén a robot visszamegy a töltőállomásra, két-három óra alatt feltölti magát, és újrakezdi a járőrözést, akár nehezebb, 5-10 százalékos lejtőn, göröngyös úton is.A Dubajban debütált, új generációs robottársadalom sokkal kifinomultabb technikai paraméterekkel rendelkezik, mint elődeik. Nemcsak a kinézetük emberszabásúbb, hanem képesek egész nap, akár 8 órán át működni egyetlen töltéssel, míg elődeiknek csak két-három óra volt a töltöttségi ideje.

Pontosabb a navigációs rendszerük is, minimális a lefagyás kockázata. Sok, korábban extrának számító funkció (az arcfelismerés, a testhőmérséklet mérés, az éjjel-nappal látó kamera, a mozgásérzékelés és a riasztás) már alapként benne van ebben az új generációban. A ma létező legmodernebb biztonságtechnikai védelem nemcsak olcsóbb az emberi munkánál (a járőr robot bérleti díja 10-30%-kal alacsonyabb a biztonsági őr óradíjánál), hanem kitölti a hiányszakmákban keletkezett űrt is.

Dubajban több nagy járőr- és recepciós robotgyártóval tárgyalt a Bastion Group vezetése az elmúlt hetekben, most a végső egyeztetések folynak, hogy az olyan funkciókkal rendelkező modelleket válasszák ki, amelyekre van megrendelői igény. Hamarosan ezek állnak majd szolgálatba Budapesten. A humanoid robotokról már megszületett a megállapodás két neves gyártóval. Emellett sok inspiráció került még a szakemberek dubaji útjának mérlegébe, és az élmény, hogy a jövő már kézzelfogható. Az innovációnak ezen az útján építik tovább robotflottájukat.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

Sajt és Túrófesztivál, 2024. május 2-5.

More details
Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

Villányi borzsongás, 2024. május 3-5.

More details
Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál, 2024. április 23-27.

More details
Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

Akkor és Most Jármű Expó, 2024. április 27-28.

More details
Futófesztivál, 2024. április 27.

Futófesztivál, 2024. április 27.

More details
Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

Ünnepeljük együtt a Vígszínház 128. születésnapját

More details
Egyre többen akarják, Budapesten pedig ideális lenne az alkalmazásuk. Minden, amit az erkélynapelemekről tudni érdemes

Egyre többen akarják, Budapesten pedig ideális lenne az alkalmazásuk. Minden, amit az erkélynapelemekről tudni érdemes

More details
Újrahasznosítás a kiállítási piacon

Újrahasznosítás a kiállítási piacon

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details