Nyomtatás

Túlélni a fűtési szezont: máris gyűlnek a spórolási trükkök

2022-09-12 572

Nem túlzás azt állítani, hogy az idei fűtési szezon fő célja a vállalkozók számára (is) a túlélés lesz. Egy budapesti virágüzlet több spórolási praktikával is készül. A hatodik kerület szívében, a belváros egy forgalmas csomópontján várja hosszú évek óta szívélyes üzletében vásárlóit Krisztina. A Szirom virágüzletet azután álmodta meg tulajdonosa, hogy megörökölt két ingatlant, amit aztán a mostani üzletre cserélt, végül ennek 180 négyzetméterét ellephették a virágszirmok, szívecskés léggömbök, szaténmasnik.

Noha vállalkozása tizenhét éve remekel, a kormány július 13-ai bejelentése kipukkasztotta a díszlufit: a tulajdonos az eddigi 80-90 ezer forintos számlák helyett közel a tízszeresére, 700-800 ezres tételre számít.

Új rendszer, kisebb tér

A fűtés sem egyszerű játék, cirkóról a klímákra váltanak, ami szintén beruházás: három új készüléket szerelnek fel kétmillió forintért, de a klímákkal még mindig olcsóbban úszhatják meg a fűtési szezont, mint a gázzal. Azon túl, hogy új hűtő-fűtő eszközre váltanak, a 180 négyzetméteres üzletből elkülönítenek egy 25 négyzetméteres részt, ahol az alkalmazottak húsz fokban dolgozhatnak, az üzlet többi részében csak tizenöt Celsius-fok lesz.

Egyértelmű, hogy olcsóbban fűtünk majd klímával, mint gázzal. Míg a villany ára az 5,6-szorosára nőtt, a gázé tízszeresére, így nincs más választás. A gázfűtés egyébként egy szezonra 4,4 millió forintba fájna, ezért nem is gondolkodunk abban, hogy a cirkó adjon meleget idén és jövő év elején. Azzal a számítással, hogy a kisszobában húsz fok, kint 15 fok lesz, 285-300 ezer forintos fogyasztásra számítunk havonta – így jön ki tehát a havi 700-800 ezer forintos számla az eddigi 80-90 ezer forint helyett

– mondta Krisztina.

Nem tudjuk másképp, a virágok, az alapanyagok rég elérték azt a küszöböt, amit egy ember megfizet értük

– tette hozzá az üzletvezető.

A teljes cikk: Túlélni a fűtési szezont: máris gyűlnek a spórolási trükkök

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság