2024. április 24., szerda - György

Versenypiaci hírek

Mivel és hogyan fűtsünk, hogy a rezsi mellett másra is jusson?

2022-07-21 647

Gyorsan megtérülő megoldások árammal és napenergiával. Mint ismeretes, az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben. Aki havonta e felett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, augusztustól azok piaci árát lesz kénytelen megfizetni. Már évek óta központi téma, miként lehet az otthonok minél gazdaságosabb működését megvalósítani, a kormány most meghozott döntése azonnali cselekvésre sarkall.

Az elmúlt héten Magyarország kormánya energia-veszélyhelyzetet hirdetett, valamint egy hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely már a jövő hónapban életbe lép. Az intézkedések ezúttal nem nagyvállalatokra, hanem a lakosságra, a hétköznapi családokra vonatkoznak. Az ország vezetői egy átlagos áram- és gázfogyasztást állapítottak meg, és kimondták, hogy aki akár villamos energiából, akár földgázból ennél többet fogyaszt az a különbözetet piaci áron köteles kifizetni, míg az átlagba beleférő mennyiséget továbbra is a csökkentett összegért kapja. Az áramfogyasztás esetében a 210 kilowattóra, a gázból pedig a 144 köbméter fogyasztás jelenti majd a havi limitet.

„Mivel mind a gáz, mind az elektromos áram díja emelkedik, alaposan meg kell vizsgálni, hogy az adott ingatlan esetében mi lenne a leg energia-és költséghatékonyabb fűtési opció. Aki az árammal való fűtés mellett teszi le a voksát, ma már számos modern megoldás közül választhat” – avatott be Kis-Balázs Attila, a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa.

Ha a gázzal gáz van

Az orosz-ukrán háború kitörése óta a fejünk felett lebeg az a kérdés, vajon lesznek-e gondok a gázellátással, előfordulhat-e, hogy a téli hónapokban nem fogjuk tudni a megszokott hőfokra fűteni az otthonunkat. A gázzal szemben az az elektromos fűtési megoldások előnye, hogy saját hálózatunk nem feltétlenül függ a szolgáltatóktól, hiszen megújuló energiaforrások segítségével tőlük függetlenül elő tudjuk állítani a világításhoz, de akár a fűtéshez is szükséges energiamennyiséget. Az elektromos fűtést egy megfelelő méretezésű és kialakítású napelemrendszer folyamatosan és biztonságosan képes üzemeltetni.

„Ha most van lehetősége egy családnak arra, hogy 3-5 millió forintból napelemet és elektromos fűtést alakíttasson ki, úgy gondolom, nagyon megéri, hiszen ebben az esetben egy 100-120 m2-es ingatlan fűtése és villanyszámlája szinte nulla forint lesz, és 5 millió forint egyszeri beruházásával megspórolható éves szinten az előzetes rezsi emelkedési kalkulációk alapján 3-3,5 millió forint. Ami azt jelenti, hogy 1,5 év alatt visszajön a fűtés és napenergia ára, onnantól kezdve pedig éves szinten 3-3,5 millió forint megtakarítást jelent a család számára” – hívta fel a figyelmet a szakember.

Hosszú távú megoldás a cél

A fűtési rendszer korszerűsítésének tervezésekor és kivitelezésekor lényeges szem előtt tartanunk, hogy az új megoldást évekig, évtizedekig kívánjuk majd üzemeltetni, ezért sem a fűtés típusa, sem a szakemberek, sem a felhasznált anyagok megválasztásakor nem érdemes a spórolásra összpontosítani. Ha ezt tesszük, a most megspórolt összeg többszörösét költhetjük javításra, illetve karbantartásra. 

Vegyük sorra, hogy a jelenleg ismert elektromos fűtési lehetőségek milyen előnyös és milyen hátrányos tulajdonságokkal rendelkeznek:

A klímákat többnyire helyiségek hűtésére használják. Vannak olyan típusok is, amelyek fűtésre is alkalmasak, azonban sokkal magasabb az áruk, ráadásul a hatékonyságuk is kétséges. Mivel levegő alapú fűtésként funkcionálnak, a levegőt forgatják, fűtik, ezáltal folyamatosan szálló port generálnak, és fűtő képességük is jelentősen gyengébb, mint a testet, tárgyat melegítő fűtő berendezéseké.

A hőszivattyú egy kiváló technológia, amelyik elképesztően jó hatékonysággal tud dolgozni, emellett a havi fenntartási költsége is kedvező. Negatívumaként csupán a nagyon magas kialakítási költségét lehet felróni (ami egy infra fűtőfóliával összehasonlítva akár annak a 4-5x ára is lehet), amihez még hozzáadódnak a későbbiekben a rendszeres karbantartási, és az eseti javítási költségek is. 

A fűtőszőnyeg gyorsan és egyszerűen letelepíthető akár laminált padló, akár járólap alá, viszont, mivel elektromos fűtésről beszélünk, a havi villanyszámlánkat jelentősen meg tudja emelni, ami a jelenlegi helyzetben elég költséges megoldás.

Az infrafűtő paneleket ugyanúgy hősugárzóként tudjuk használni, hiába infra technológia. Ha előtte vagy mellette állunk, tehát a környezetében vagyunk, akkor érezzük az infra hatását, de 3 méterrel távolabb már nem tud kellően hatékony lenni. 

Talán a legtöbb ingatlan esetében, ha elektromos fűtést választanak, a legjobb megoldás az infra fűtőfólia, a jobbfólia lehet. Természetesen nagyon fontos, és nem győzöm hangsúlyozni, az ingatlan megfelelő hőszigeteltsége, a nyílászárók minősége, de amennyiben ez rendben van, az infra fűtőfólia gazdaságos megoldás tud lenni. Azáltal, hogy a technológiai képességének köszönhetően nem a levegőt, hanem testet, és tárgyakat melegít, 2x hatékonyabb tud lenni, mint egy levegő alapú fűtés. Például van olyan ügyfelünk, akinek A+ energiaosztályba tartozó ingatlanja van, és a több mint 100 m2-es lakásában napi szinten 40 percet üzemel a fűtési rendszerünk, így egy fűtési szezonban a jelenleg még érvényben lévő árakat tekintve, 35-40 000 Ft-ból fűtette ki az egész téli időszakot. 

Hogyan tudunk spórolni?

Természetesen anyagi ráfordítást nem, csupán odafigyelést igénylő lehetőségek is vannak, amiket meg tudunk tenni a spórolás érdekében. Ezek közül az első és legfontosabb az ingatlan megfelelő szellőzésének biztosítása. Sokan azt gondolják, hogy a ritka, de hosszú, akár 10-20 percig is tartó szellőztetések a legcélravezetőbbek, pedig – főként téli időszakban – a gyakori, de csupán 1-2 perces huzatos átszellőztetés a levegőt is sokkal jobban felfrissíti, mindamellett a hőmérsékletet nem csökkenti jelentős mértékben. 

Szintén komoly megtakarításokat könyvelhetünk el, ha távollétünk idejére lejjebb tekerjük a termosztátot. Azonban nem mindegy, hogy mennyire. Ha az ingatlant 20-22 fokosra fűtjük, 14-16 foknál kevesebbre semmiképpen ne állítsuk, akkor sem, ha nem tartózkodunk az épületben. 

Okos otthonok esetében kényelmes megoldást jelenthet, ha wifi segítségével távolról is irányíthatjuk a fűtési rendszerünket, de akár az infrafűtés is segítségünkre lehet, ami a többi fűtéssel szemben rekordidő alatt képes a kívánt hőfokra felfűteni.

„Meglátásom szerint továbbra is az infrafűtés az, ami hatékony és jövőbe tekintő lehet azáltal, hogy nem a levegőt, hanem testeket és tárgyakat melegít, és nem mellékesen napenergiával elő tudjuk állítani az ingatlanunk számára szükséges villamosenergiát, akár fűtés céljára is. Nem beszélve arról, hogy ennek a technológiának nincs szüksége időszakos karbantartásra, akár a teljes élettartalma alatt extra költség felmerülése nélkül üzemel. Ellenben más technológiákkal, ahol évente 1, vagy akár 2 alkalommal tisztítani, karbantartani kell, és időközönként a mozgó, kopó alkatrészek cseréje szükségeltetik. Reményeim szerint a következő időszakban sokan átállnak infrafűtésre és megtapasztalják, hogy sokkal költséghatékonyabban és sokkal biztonságosabban tudnak általa fűteni” – zárta gondolatait a jobbfolia.hu ügyvezető-tulajdonosa.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

Joe Bitter útja takarítótól a kriptomilliárdosig: Mit tanulhatunk belőle?

More details
Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

Már két budapesti irodaházat átadtak 2024-ben. Az üresedési ráta tovább nőtt

More details
Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

Jelentős környezeti előnyökkel jár a hibrid munkavégzés

More details
Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

Ipari méretekben gyártják az imaszobákat? Új szinten a mentális egészség az irodákban

More details
Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

Beindítja az áremelkedést az új otthonfelújítási program?

More details
Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

Három banknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást

More details