Nyomtatás

Ennyit fejlődtek a szoftverek és hardverek az elmúlt 30 évben

2022-03-16 578

Hosszú utat tett meg a technológia és a számítástechnika azóta, hogy elkészült a világ első népszerű böngészője, elküldték az első szöveges üzenetet, és megjelent az első okostelefon, az IBM Simon.

Furcsa érzés arról írni, hogy milyen volt a világ harminc évvel ezelőtt, amikor a PC World mai szerkesztőinek nagy része még az iskolapadba véste szerelme nevét, mások négykézláb kúszva próbálták meg felfedezni mikrokörnyezetüket, én pedig talán az amazonasi esőerdőkben, császárbajszú tamarinként készültem a halálra, hogy egy évvel később már embergyermekként születhessek újra. A technológiának azonban van egy olyan sajátossága, hogy nem kell neki harminc év, öt alatt is rengeteget fejlődik - mindannyian tanúi lehettünk annak, amikor a bunkofonokat felváltották az apró, kihajtós és szétcsúszós mobilok, a CRT-monitorokat a lapos képernyők, a Snake-et az Angry Birds.

A magyar PC World 1992 januárja óta számol be - egyebek mellett - az IT-világ aktualitásairól, hardveres és szoftveres újításairól. Most a teljesség igénye nélkül, de a lehető legtöbb meghatározó eseményt érintve végigvesszük, milyen fontos állomásokon haladt át azóta az informatika, hogy a mai kor gyermekei egy kerregő modemek, vibráló kijelzők, szekrény méretű gépek nélküli világban nőhessenek fel.

Boldog karácsonyt, Viola!

1992 rögtön egy szomorú eseménnyel indult: január elsején elhunyt Grace Hopper ellentengernagy, matematikus professzor, a programozás egyik úttörője, akinek fontos szerepe volt az 1959-ben kidolgozott, máig használatos COBOL nyelv megalkotásában. Ennek fordítója elsőként volt képes angol nyelvű kifejezéseket gépi kódként értelmezni. Szintén ebben az évben ment el Isaac Asimov sci-fi író, aki ugyancsak nagy hatással volt a technológiára, különösen a robotikára - az általa megfogalmazott törvényeket az MI-k fejlesztése során is alkalmazzák.

Azért vidám dolgok is történtek akkortájt: márciusban például megjelent a ViolaWWW, az első, igazán elterjedt webböngésző, amely már képes volt táblázatok és szövegformázások megjelenítésére, azonban nem tudott sokáig versenyben maradni az 1993-ban bemutatkozó, több rendszert támogató Mosaic mellett. Az IBM novemberben leleplezte a világ első okostelefonjának tartott Simon prototípusát, amely ugyan csak 1994-ben került forgalomba, de azzal, hogy egyszerre kínálta egy mobil és egy PDA funkcióit, azonnal felkeltette a szakma érdeklődését. Végül hat hónapot töltött a piacon, és 50 ezer példányban kelt el.

A teljes cikk: Ennyit fejlődtek a szoftverek és hardverek az elmúlt 30 évben

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság