2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Versenypiaci hírek

Van megoldás, ami növekedési pályán tarthatja a csúcsokat döntögető építőipart

2022-03-02 539

A termelés volumenében és az ágazatban alakult új cégek számában is kiemelkedően teljesített tavaly a hazai építőipar. A Központi Statisztikai hivatal adatai szerint a szektor teljesítménye 2021 decemberében csaknem a harmadával (29 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbit.

Az épületeknél 33, az egyéb építményeknél 25 százalék közelében volt a növekedés a vizsgált időszakban. Rekordot jegyeztek fel az újonnan alakult cégek számában is, 2021 egészében csaknem 7500 új társas vállalkozást jegyeztek be, így az ágazat 63 ezer szereplővel vágott neki 2022-nek. A gyarapodásnak azonban árnyoldalai is vannak, a növekedési tempó megtartását számos tényező, egyebek között a technológiai lemaradás hátráltatja. Szerencsére egyre több piaci szereplő ismeri fel, hogy van megoldás a hátrány ledolgozására, a kulcs az ágazat digitalizációjának felgyorsítása.

Az év egészét vizsgálva 2021-ben az építőipar termelése 13,3 százalékkal haladta meg a megelőző, a koronavírus járvány által leginkább sújtott esztendő alacsony bázisát. Az viszont már kevésbé biztató, hogy az ágazat termelői árai az inflációt meghaladó mértékben, átlagosan 11,4 százalékkal voltak magasabbak 2021-ben, mint 2020-ban. Az sem jó jel, hogy a tavaly decemberi adatok szerint a szektor rendelésállománya 13 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az épületeknél 14, az egyéb építményeknél 12,5 százalékos volt a visszaesés. Az adatok jól mutatják, hogy a növekedés lendületének megtartásához új megoldásokra van szükség az alapanyagok drágulásával, az ellátási láncok akadozásával és a szakképzett munkaerő hiányával évek óta küszködő építőiparban.

„Tapasztalataink szerint egyre több hazai cég ismeri fel, hogy az építőipari tevékenységek teljeskörű digitalizációjával pénzt és időt takarít meg. A piacon elérhető szoftverek a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át az épületek fenntartásáig minden fázisban lehetővé teszik a munkafolyamatok optimalizálását, a gyors reagálást a menet közben bekövetkező változásokra, az esetleges fennakadások, hibák, csúszások hatékony kezelését, a folyamatos kommunikációt a projektek résztvevői között. A digitalizáció ma már nem számít a nagy cégek luxusának, kisebb vállalkozások is eredményesen alkalmazhatják, ha előnyre akarnak szert tenni vetélytársaikkal szemben” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert már hazánkban is forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Vetélytársakból pedig nincs hiány. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint** megdőlt a rekord, 2021 decemberében 63 ezer társas vállalkozás működött az építőiparban, ilyen magas számra még soha nem volt példa. Tavaly 7498 új cég indult el, miközben 2245-öt töröltek, ami erős fluktuációt jelez.  A kérdés ezért az, hogy az újak közül mennyien maradnak talpon, az Opten elemzői szerint a tavaly indult társas vállalkozások átlagos várható élettartama mindenesetre most alacsonyabb, mint a korábbi években. Bár a tőkeerős cégek aránya nőtt az utóbbi időszakban, de 2021-ben így is 1165 felszámolási eljárást jegyeztek fel az ágazatban, ami az elmúlt 6 év legmagasabb értéke. Végelszámolási eljárás 754 cégnél indult tavaly, amire 2014 óta nem volta példa. A sikerre, és nem a túlélésre játszó építőipari vállalkozások számára adott a lehetőség, az ágazat növekedési pályán van. Rajtuk múlik, hogy élnek-e a tempó megőrzését segítő eszközzel, a digitalizációval.

I  Forrás: raktarkereso.info

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details