2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Versenypiaci hírek

A labdarúgó-Európa-bajnokság fellendítette a magyarországi turisztikai piacot

2021-10-26 391

A részben hazai rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság meghatározó szerepet játszott a nemzetközi turizmus fellendülésében Magyarországon – derül ki a CBRE kutatásaiból. Vidéken továbbra is rendkívül erős a belföldi turizmus, a fővárosi idegenforgalom a kiemelkedő minőségű új szállodáknak és az ebből adódó növekvő átlagáraknak köszönhetően elsőként állhat talpra régiós viszonylatban. Laurent Lassier, a CBRE szakértője szerint a nemzetközi vakcinaútlevél bevezetésével 2022 tavaszára a szegmens a pandémia előtti értékeket is elérheti.

 Javuló tendenciák éves viszonylatban, erős belföldi turizmus

A magyarországi szállodapiac a 2020-as évet követően az idei, nyári időszak adatai alapján a talpra állás egyre erősebb jeleit mutatja. A teljes magyar piac éves viszonyításban a járvány előtti értékekhez közelít annak ellenére, hogy a járványügyi intézkedésekből adódóan a szállodák lényegesen kevesebb ideig voltak nyitva azok számára, akik nem üzleti útra érkeztek. A szobák foglaltsági aránya a tavalyi év eredményeinek 90-95 százalékát teszi ki, a szobák átlagára pedig felülmúlta a tavalyi számokat, a CBRE adatai alapján 10-12 százalékkal növekedett, a bevételi eredményekkel egyetemben.

A tavaszi időszakhoz hasonlóan a nyári hónapokban is erősnek bizonyult a belföldi turizmus, amely főként a vidéki térségekben bizonyult meghatározónak, olyan népszerű desztinációknak köszönhetően, mint például a Balaton, a Tokaji borvidék, valamint Hajdú-Bihar megye. A hazai belföldi turizmus népszerűségét remekül szemlélteti, hogy éves viszonylatban a vidéki szállodák elérték a koronavírus-járvány előtti, 2019-es szinteket is.

A foci-Eb adott lendületet a fővárosi idegenforgalom beindulásának

A vidéki szállodapiac értékeivel szemben, a fővárosi turizmus kapcsán eltérő képet láthatunk: mivel a budapesti piac közel 95 százaléka nemzetközi vendégkörrel működik, a helyreállás jóval lassabban kezdődött meg, mint a vidéki szállodákban. A júniusi hónapot vizsgálva, éves viszonylatban a budapesti szállodák foglaltsága 24 százalék felé növekedett, amely jelentős előrelépés a 2020-hoz képest, amikor a foglaltsági arány alig haladta meg az 5 százalékot, de jelentősen elmarad a pandémiát megelőző aránytól, mely jóval 80 százalék fölött volt. A statisztikákat tovább árnyalja, hogy azon szállodák értékei is befolyásolják az eredményeket, melyek különböző okokból a korlátozások feloldását követően nem nyitottak ki azonnal. Számos szálloda jóval a nyári szezon kezdetét követően, június második felétől kezdett csak el vendégeket fogadni.

A nemzetközi idegenforgalom újraindulásában meghatározó szerepet játszott a részben budapesti rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság, melynek köszönhetően az érintett válogatottak (Franciaország, Németország, Portugália) szurkolóin felül, Nyugat-Európa számos országából érkeztek turisták a magyar fővárosba, ami tükröződik a júniusi foglaltsági arányon is. A járvány hatásai azonban az idei évben is érezhetőek voltak: az egyéni turizmus kapcsán jellemző egy- vagy többhetes vakációk helyett a látogatók többnyire inkább hosszú hétvégékre, 2-3 napos időszakokra érkeztek a szállodákba.

Fontos szerep jutott a légitársaságoknak

A régió idegenforgalmi helyreállását az is hátráltatta, hogy az európai országok nem folytattak konzisztens kommunikációt a határok nyitottságával kapcsolatban, ebből fakadóan a labdarúgó-Európa-bajnokságot követően meglehetősen lassan indult el a nemzetközi turizmus. A tájékoztatásban kulcsszerepe volt az európai légitársaságoknak, melyeknek érdeke fűződött az idegenforgalom fellendüléséhez, így naprakész információkkal szolgáltak utasközönségük számára, valamint célzott járatokat is indítottak olyan országok között, melyek két- vagy többoldalú megállapodással rendelkeztek az elfogadott védettségi igazolványok vonatkozásában.

A júliusi hónapra a szobák foglaltságának aránya 30 százalék fölé nőtt, ami – a júniusi hónaphoz hasonlóan jelentős javulás 2020-hoz képest, de lényegesen elmarad a pandémia előtti számoktól. A viszonylag lassú növekedés okai közé tartozik, hogy a turisztikai szegmensből továbbra is hiányoznak a konferenciák és kongresszusok, valamint a turistacsoportok, melyek a fővárosi idegenforgalom legfőbb mozgatórugói. Egyúttal szembetűnő változás a pandémiát megelőző időszakhoz viszonyítva, hogy a turisták kisebb arányban és közelebbi országokból érkeztek Magyarországra.

Minőségi új szállodák és emelkedő átlagárak a fővárosi piacon

A 2021-es év nyarán, Budapesten számos új szálloda nyitotta meg kapuit, ilyen többek között a Matild Palace, a Kozmo Hotel és a B&B Hotel. Ennek köszönhetően augusztusban már 40 százalék fölött volt, amely kicsit kevesebb, mint a fele a 2019 augusztusában mért aránynak.

Az újonnan nyílt szállodák egytől egyig a kiemelkedő minőséget képviselik, ennek megfelelően a budapesti szállodai szobák átlagára folyamatosan növekszik, és jelenleg a barcelonai és a lisszaboni átlagárak szintjén mozog. Régiós viszonylatban egyértelműen Budapest dominál: a 2021 januárja és augusztusa közötti időszakban a budapesti átlagár a 100 euróhoz közelít, , ezzel szemben Prágában és Bukarestben a szállodai szobák átlagára 60 euró körül mozog.

A vakcinaútlevél lehet a teljes helyreállás kulcsa

A CBRE szakértője szerint a teljes helyreálláshoz a hiányzó szegmensek megjelenése mellett, az amerikai és az ázsiai régiókból érkező turisták visszatérése szükséges. „Amennyiben nem lesznek további utazási korlátozások, és visszatérnek Európába a tengeren túli területekről érkező turisták, 2022 tavaszára teljes mértékben helyreállhat a magyarországi idegenforgalom.” – fejtette ki Laurent Lassier, a CBRE Hotel üzletágának vezetője. „A kézenfekvő megoldás a globálisan elfogadott vakcinaútlevél lenne, ugyanis az idegenforgalmi egyensúlyhoz a kongresszusok és a turistacsoportok egyaránt elengedhetetlenek. Előrejelzéseink szerint – a kiemelkedő minőségnek és a légitársaságoknak köszönhetően – a budapesti szállodapiac régiós viszonylatban elsők közt állhat helyre.”

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

Különleges rendezvény májusban: Ne maradj le Magyarország első női csúcstalálkozójáról

More details
Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

Taroltak a női újságírók a kiemelkedő technológiai tartalmakat díjazó médiapályázaton

More details
Egy magyar szálloda is bekerült az év legjobb új hotelei közé

Egy magyar szálloda is bekerült az év legjobb új hotelei közé

More details
Segítséget nyújt az állam a Hotel Silvanus helyreállításához

Segítséget nyújt az állam a Hotel Silvanus helyreállításához

More details
Hatalmas pénzt ad rá az állam, a geotermikus energia a jövő

Hatalmas pénzt ad rá az állam, a geotermikus energia a jövő

More details
Tízezer e-kamion töltőpontot akar Németország

Tízezer e-kamion töltőpontot akar Németország

More details
Még meg se nyitotta első üzletét itthon a Primark: máris csalók verik át a magyar vásárlókat a bolt nevében

Még meg se nyitotta első üzletét itthon a Primark: máris csalók verik át a magyar vásárlókat a bolt nevében

More details
Az Euronics célja a márkakoncepciójának megváltoztatása

Az Euronics célja a márkakoncepciójának megváltoztatása

More details
Time Out Market nyílik Budapesten

Time Out Market nyílik Budapesten

More details