Nyomtatás

Durván felment a faanyagok ára

2021-06-18 255

Majdnem a kétszeresére emelkedett a faanyagok ára. A tüzéptelepeken sokszor már hiánycikk ez a termék, emiatt következő időszakban, akár Európában is lassulhatnak az építkezések. Idén január és május között előre nem látott áremelkedések voltak tapasztalhatók az építési piacon. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége összeszedte a legfontosabb árváltozásokat.

 Az építőipari alapanyagok, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedései, a munkaerőköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezőket, akik a korábbi évben szerződtek és csak a szokásos árváltozást tervezték be vállalási áraikba. A piaci árváltozások következtében sok esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezést megvalósítani. A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező együttes felelőssége a piaci áremelkedések korrekt kezelése. Sok esetben szükségessé válik a szerződések módosítása, ami történhet az árak korrekciójával, a műszaki változtatásával, a feladatok részleges időbeli átütemezésével.

A lakáspiacon elsődlegesen a lakossági megrendelők - akik közvetlenül a kivitelezőkkel vannak szerződéses kapcsolatban - gondolják azt, hogy a négyzetméterárak emelkedéséért a kivitelező a felelős. A piaci árváltozások ettől sokkal összetettebbek, ami a V4 országokban hasonlóan alakul mint Magyarországon. A világkereskedelemben és az Európai Unióban egyaránt hasonló gondokkal küszködik az építési ágazat.

Az ÉVOSZ 400 építési vállalkozás megkérdezésével mutatja be a kivitelező, tervező és mérnöki vállalkozások által tapasztalt helyzetet.

A megkérdezettek mintájában mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt szerepeltek, országos lefedettséggel. Budapesten és térségében inkább a személyi jellegű kiadások és az igénybe vett szolgáltatások ára növekedett jelentősen, míg a beépítésre kerülő építőanyagok nagyobb árnövekedése inkább a vidéki térségekben tapasztalható.

A megkérdezett vállalkozások az év hátralévő részében további árnövekedésre számítanak. Intő jel, hogy Németországban és Ausztriában alacsonyabb áremelkedések tapasztalhatók, miközben egyes termékeknél építőipari anyaghiány is megjelent.

 

A teljes cikk: Durván felment a faanyagok ára

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság