Nyomtatás

A felemelő, a megható és az abszurd – a legemlékezetesebb reklámok a Super Bowl-ról

2021-02-09 440

Bruce Springsteen az utolsó pillanatban állt kötélnek, a Reddit minden hirdetési pénzét eltapsolta, az Oatly vezérigazgatója meg hülyét csinált magából. Csak semmi súlyos téma – ez is lehetett volna idén a Super Bowl-reklámok vezérelve, ha azt nézzük, hogy a legtöbb hirdető kerülte a napi hírekből ránk zúduló témákat.

Kevés járvány, kevés Black Lives Matter, kevés Trump volt ezekben a reklámokban, ami annak fényében nem csoda, hogy az előzetes kutatások szerint optimizmust és könnyed humort vártak leginkább az emberek az idei Super Bowl-szünetektől.

Magyarán senki nem akart már koronavírus-reklámokat, mondta el például Chris Beresford-Hill, a TBWA\Chiat\Day kreatívigazgatója a Varietynek. Egész egyszerűen a nehéz időket élünk át típusú hirdetésektől mindenkinek elment volna a maradék életkedve is.

Ha valaki mégis emelkedettebb, komolyabb témát választott, az is inkább már a jövőről és nem a jelenről szólt. A legtöbbet valószínűleg a Jeep reklámjáról beszél ma Amerika, és a kreatív szakma is, mert az önmagában nagy fegyvertény, hogy a reklámoktól egész karrierje során ódzkodó Bruce Springsteent rávették a szereplésre.

Olivier Francois, a Jeep mögött álló Stellantis marketingigazgatója szerint a reklám az igazi elszántság diadala, mert Springsteen szinte az utolsó pillanatban adta be csak a derekát. A reklámot konkrétan alig egy héttel a Super Bowl előtt vették fel. A Stellantisnak ráadásul az utolsó héten kellett variálni a reklámidővel is: már készen állt két darab egyperces szpotjuk, amikor kiderült, hogy a Springsteen-kisfilm is elkészülhet időben. Végül úgy döntöttek, a másik két reklám csak bezevarna, ezért végül a teljes 2 percet az Amerika közepén lévő kápolnánál forgatott reklám kapta. Springsteen monológjának hangneme amúgy tényleg ideális 2021 elején, ennyi pátosz pont jól esik most a léleknek. Nem csak az amerikai léleknek.

A másik sokat emlegetett hirdetés hosszban alig 5 másodperc, ugyanis pont ennyire futotta a Reddit teljes éves marketingbüdzséjéből. Az 5 másodpecig kimerevített felirat a GameStop-ügyre reagált, amely ugye egy Reddites fórumból indult ki. A Reddit szerint a GameStop-sztori is jól mutatja, hogy a kisemberek is képesek nagy dolgokra, ha együtt, közös cél érdekében fognak össze. Az mondjuk erősen kérdéses, mennyire szolgáltak általánosságban jó célt a GameStop körüli történések.

Akármennyire is nehézkes a forgatás mostanában, azért néhány márka igazi, klasszikus filmmel készült a nagy eseményre. Az egyik legszebb munka a Toyotáé, amely a többszörös aranyérmes paralimpikon, Jessica Long életútjára koncentrál.

David Fincher sem mostanában rendezett reklámot (még filmes karrierje berobbanása előtti időkben vállalt ilyesmit), de ha már ismét erre a területre merészkedett, kitett magáért. Mondjuk nem tudom, ki mikor hallotta utoljára a gyere, igyunk egy sört élő ember szájából, de azért így is szívmelengető a végeredmény.

A General Motors a humorhoz nyúlt idén, Will Ferrell ugyanis a norvégokat akarja mindenáron lenyomni az elektronikus autók vásárlásában. Olyannyira jót ment a reklám, hogy már meg is született rá a norvégok válasza az Audi és a Trónok harca színésze, Kristofer Hivju jóvoltából.

A Saturday Night Live-szpotok hangulatát idézi a Cadillac reklámja, amely valójában egy átírt befejezés/folytatás az 1990-ben bemutatott Ollókezű Edwardhoz. Az alternatív vég szerint Edwardnak és Kimnek (Winona Ryder) született egy Edgar nevű gyermeke, akit mindenki kedvenc kölyökképű színésze, Timothée Chalamet alakít.

Az idei felhozatalból sem maradt ki szerencsére az abszurditásig elviccelt hangnem sem, ebben a kategóriában a különdíjat idén az Oatly zabital nyerte. A reklámban a cég vezérigazgatója csinál hülyét magából, ahogy szintin előadja saját szerzeményét, a Wow No Cow című dalt.

Korábban írtunk külön is néhány Super Bowl-ra időzített reklámról is: például a Doritos Matthew McConaughey-féle szpotjáról, a Wayne világa visszatéréséről, vagy egy űrutazás hirdetéséről is.

(forrás: Kreatív Online)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság