2020. október 27., kedd - Szabina

Versenypiaci hírek

Mennyibe kerül egy új weboldal 2020-ban Magyarországon?

2020-09-17 187

Legyen mikrovállalkozás vagy kisebb-nagyobb cég, ma már gyakorlatilag minden vállalkozásnak szüksége van saját weboldalra. De vajon mennyit kell kifizetni ma Magyarországon, ha egy jó minőségű honlapot szeretnénk?

A statisztika szerint nagyjából a magyar lakosság 80 százaléka tartozik az aktív internetfelhasználók közé, közülük 90 százalék pedig minden nap internetezik. Ez azt jelenti, hogy ötből négy magyart el lehet érni az interneten keresztül. Tudják ezt a magyar cégek is, ezért ma már a magára valamit is adó vállalkozások – mérettől és foglalkozási körtől függetlenül – már az indulás pillanatában elkezdik felmérni, milyen megoldások és lehetőségek léteznek egy saját honlap felépítésére.

Mi befolyásolja a weblapkészítés árát?

A honlap készítő piacon kisebb-nagyobb kilengésekkel gyakorlatilag folyamatos a kereslet: nem csupán a belépő új vállalkozásoknak kell saját honlap, de a régi céges weboldalak is cserére szorulnak legkésőbb 4-5 év után. A kínálati oldalon pedig rengeteg különböző státuszú és tudású szereplő versenyez a megbízásokért.

Egyfelől ott vannak a nagy marketinges-webfejlesztő ügynökségek, és a kisebb, erősen specializált cégek. Másfelől pedig nagyon sok szabadúszó egyéni vállalkozó, rengeteg különféle tapasztalat- és tudásszinttel. És persze rengeteg a piacon a megbízásokat sokszor teljesen feketén vadászó ügyeskedő is.

Talán már ennyiből is látható, hogy ez egy nagyon összetett piac. Az árazásra ennek megfelelően nincsen uralkodó séma, egy honlap ára 50 ezer forinttól a sokszázezres, akár milliós összegekig rúghat.

Szerencsére azért meg lehet ragadni néhány, az árazást befolyásoló általános tendenciát:

● A nagy ügynökségek általában jóval magasabb áron dolgoznak, mint az egyéni vállalkozók, mivel az utóbbiaknak nincsenek céges költségeik. Hogy ez az árkülönbség a minőségben is megmutatkozik-e, az egyáltalán nem biztos. Sok ügynökség szervezi ki a munkát egyéni vállalkozóknak.

● Az egyedi fejlesztésű (saját, egyedi kódkészletre épülő) honlapok drágábbak, mint a WordPress, Drupal, Joomla, stb. rendszerekre épült weboldalak. Az egyedi fejlesztés mellett szólhatnak különleges biztonsági elvárások, vagy nagyon speciális igények. De az esetek többségében a megrendelő szempontjából semmilyen pluszt nem ad az egyedi fejlesztés, például egy WordPress alapú honlaphoz képest.

● Az egyedi igények természetesen nagyon befolyásolni fogják a kapott árajánlatokat. Egy egyszerűbb, bemutatkozó céges weblap néhány alapvető funkcióval (hírlevél, kapcsolati űrlap, szakmai blog) többszörösen kevesebbe fog kerülni, mint egy komplex webáruház, több száz vagy ezer termékkel.

● De befolyásolni fogja az árajánlatot az is, hogy mennyire tűnik problémásnak a megrendelő. Sok vállalkozó alapból magasabb árat szab az olyan ügyfélnek, aki már a kapcsolatfelvételkor alkudni próbál, agresszívan kommunikál, követelőzik vagy túl szoros határidőt akar.

Vagyis lehetetlen konkrétan megmondani, hogy pontosan mennyibe kerül egy honlap ma Magyarországon. A piac működésébe belelátva mégis lehet adni egy viszonylag tág becslést, ami a tapasztalatom szerint egész jól lefedi a valóságot:

Egy átlagos, jó minőségű céges honlap ára jelenleg valahol 150 ezer és 300 ezer forint között életszerű. Egy jó minőségű webázuház elkészítése 350-400 ezer forint alatt nincs sok esély, és erre még nagyon sok extra költség jöhet rá.

Természetesen léteznek ezeknél a számoknál jóval olcsóbb, és drágább ajánlatok is. Ilyen esetben már azért érdemes résen lenni, és komolyan végiggondolni, miért kerül jelentősen többe vagy kevesebbe az ajánlat az átlagosnál.

Létezik-e ingyenes honlapkészítés?

Teljesen ingyenes weboldal, ami sem most, sem később nem kerül pénzbe, egyszerűen nem létezik. Ha megkapargatjuk az ilyen ajánlatokat, minden esetben rejtett költségeket fogunk találni. Például fizetnünk kell saját domain cím használatáért, vagy olyan alapvető dolgokért, mint például egy kapcsolati űrlap vagy a normális mobilos megjelenés. Ráadásul „ingyenes” megoldásért nyilván semmiféle minőségi garanciát nem kapunk.

Százszázalékosan ingyenes honlap tehát nincs, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne nagyon jelentősen lefaragni a bekerülési árat. Erre egy csodamódszer van: a tanulás. Mint bármi más, a honlap készítés is tanulható. Már csak azzal, ha tisztában vagyunk az alapfogalmakkal (domain, tárhely, sablon, plugin, SEO, stb.), jelentősen javíthatjuk az alkupozíciónkat.

És ami még fontosabb: elkerülhetjük, hogy átejtsenek, vagy előnytelen megállapodásra beszéljenek rá minket. Sajnos még ma is gyakran előforduló eset például, amikor a megrendelő nem kap teljes jogú hozzáférést a weboldala kezelőfelületéhez, és később pénzt kérnek tőle, ha mégis szüksége van ár, mert mondjuk új tárhelyre szeretné költöztetni a honlapot, vagy változtatásokat szeretne.

Ha szívesen tanulunk, és sok időnk van a projektre, akkor akár saját magunk is kézbe vehetjük az új honlap felépítését. Hála az olyan népszerű, könnyen használható és sokoldalú CMS rendszereknek, mint amilyen a WordPress, a weboldal készítés ma már nem rakétatudomány. Sőt, nagyon sok esetben nem igényel programozási tudást. Ezért egy rakás szabadidő beáldozásával és néhány tízezer forint befektetésével is lehet már saját weblapunk.

A teljes cikk: Mennyibe kerül egy új weboldal 2020-ban Magyarországon?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Október 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Tartalom galéria

Szerkezetkész a Park West első üteme

Szerkezetkész a Park West első üteme

More details
A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

More details
A budapesti airbnb-zők kétharmada tart ki a járvány ellenére is

A budapesti airbnb-zők kétharmada tart ki a járvány ellenére is

More details
Nincs könnyű helyzetben az, aki most felújítandó használt lakást szeretne eladni

Nincs könnyű helyzetben az, aki most felújítandó használt lakást szeretne eladni

More details
ExCEEding Borders: itt a Colliers International, CMS és Randstad közös piaci jelentése

ExCEEding Borders: itt a Colliers International, CMS és Randstad közös piaci jelentése

More details
Megváltoztak az eddigi évekre jellemző trendek az albérletpiacon

Megváltoztak az eddigi évekre jellemző trendek az albérletpiacon

More details
Tudja mi az a mesterelme csoport? Itthon is egyre több van belőle

Tudja mi az a mesterelme csoport? Itthon is egyre több van belőle

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Interaktív hangszerkiállítást rendeznek Budapesten

Interaktív hangszerkiállítást rendeznek Budapesten

More details