A zsűri döntése alapján nyolc pályázó nyert a ProSuli pályázatán. A legjobb pályaművek között olyan, a modern iskolai oktatást, a szórakozva tanulást támogató módszerek is szerepelnek, mint a ChatGPT, a mesterséges intelligencia vagy a 3D nyomtatás.

2020-ban hirdették meg először a tananyagfejlesztő pályázatot, hogy a frontrunner, azaz az új digitális oktatási megoldásokat elsőként alkalmazó és már tapasztalattal rendelkező pedagógusok közösségi oktatóanyagokat hozzanak létre egy-egy meghatározott témakörben. Az idei pályázaton a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb húsz tananyag valósulhatott meg, amelyek közül végül nyolc pályázó munkáját különdíjban is részesítették.

A ProSuli program a szervezésen túl egyéves mobilnet hozzáféréssel támogatta a pályázókat, és a professzionális videókészítést segítő képzésen is díjmentesen részt vehetett minden induló. A nyolc különdíjas pedagógus pedig egyenként további 100 ezer forintos elismerésben is részesült.

A pályázatok olyan élmény alapú megoldásokat hoznak, mint hogy miként tudja támogatni a ChatGPT az idegen nyelvi órát, hogyan lehet felkészülni a történelem érettségire az MI segítségével vagy miként lehet használni a 3D nyomtatást a természettudományi tárgyak oktatásában.

Ahogy a korábbi évek nyertes pályamunkái, úgy a mostani tananyagok is bárki számára ingyenesen elérhetőek a Webuni felületén. A szakmai zsűrihez idén csatlakozott öt ProSuli nagykövet-pedagógus is, akik 2023 szeptemberétől országszerte nyújtanak helyszíni szakmai segítséget és módszertani támogatást kollégáiknak már csaknem 160 iskolában.

„A pályamunkák kiválasztása során nem volt könnyű dolga a zsűrinek. Két fő szempontot vizsgáltunk: a tananyag tartalmát, valamint a kivitelezés módját. Ezek alapján állt össze a nyertes tananyagok listája, amelyek mindegyike abban segít, hogy a közösségi oktatóanyagok segítségével bármely érdeklődő tanár könnyen elsajátíthassa, hogy miként lehet hatékonyabb és érdekesebb a tanulási, illetve tanítási folyamatot. Abban bízunk, hogy az elkészült anyagok sok tanárnak adnak majd motivációt és inspirációt az élmény alapú oktatáshoz" – mondta el Koren Balázs, a ProSuli program szakmai vezetője.

I Forrás: trendfm.hu