Nyomtatás

Tovább durvultak a zsarolóvírusok

2021-10-26 951

Az elmúlt hónapokban a zsarolóvírusokra épülő támadások és a jelszavak ellen irányuló incidensek száma is növekedett. A zsarolók pedig egyre gátlástalanabbak. Az ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló jelentését, amely több aggasztó trendet is kiemel, köztük az egyre durvább zsarolóvírusos taktikákat, az egyre intenzívebb brute-force támadásokat, valamint a mind megtévesztőbb adathalász kampányokat.

Kezdjük a zsarolóvírusokkal

Az elmúlt hónapokban több jelentős zsarolóvírus alapú támadás is történt, köztük minden idők eddigi legnagyobb összegű váltságdíjkövetelésével. Az Egyesült Államok legnagyobb kőolajvezetékét üzemeltető vállalata, a Colonial Pipeline működését leállító támadás és a Kaseya VSA felhős IT-menedzsment szoftver sebezhetőségét kihasználó, ellátási láncot érintő támadás - nem véletlenül - világszerte nagy figyelmet váltott ki.

Mindkét esetben az anyagi haszonszerzés volt az elsődleges céljuk a támadóknak. A Kaseya elleni támadás elkövetői 70 millió dolláros váltságdíjat követeltek, ami az eddig ismert legmagasabb összeg a zsarolóvírusok frontján.

"A zsarolóvírussal támadó bandák ezúttal túlzásba estek, ugyanis a bűnüldöző szervek bevonása ezekbe a nagy hatású ügyekbe több csoportot is visszavonulásra kényszerített. Ugyanez viszont nem mondható el a TrickBot trójairól, amely a jelek szerint új erővel tért vissza a tavalyi megfékezése után. Idén sajnos megduplázta az észlelések számát és új kártékony funkciókkal is bővült" - mondta el Roman Kovac, az ESET vezető kutatója.

 

A teljes cikk: Tovább durvultak a zsarolóvírusok

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság