Minden lánc annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme, és ez természetesen az informatikai biztonságra is érvényes. Hatványozottan igaz ez a járványhelyzet miatti tömeges távmunka idején, amikor is korábban soha nem látott mértékben dolgoznak otthonról a munkavállalók. Ilyenkor óriási szerep hárul az informatikai szakemberekre, hogy a technikai feltételek megteremtése mellett, a biztonságra is nagy hangsúlyt fektessenek – írta a Bitport.

Az elmúlt több mint egy évben drámaian megemelkedett az olyan incidensek száma, mint az adathalászat, a zsarolóvírusokkal való visszaélés vagy a jelszólopás. A koronavírus-járvány és a home office miatt elszaporodó zsarolóvírus-támadások már 30-40 százalékát adathalász-linkeken megadott fiókadatok segítségével hajtják végre. Míg korábban az internetes bűnözők tömeges levelekkel, spameléssel próbáltak fiókadatokhoz jutni, addig az utóbbi időszakban áttértek a célzott – akár személyre vagy pozícióra szabott – támadásokra.

Ezek a kiberbiztonsági kockázatok némi odafigyeléssel csökkenthetők, amihez ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a vállalatoknak – mérettől függetlenül – felkészített, megfelelő információkkal ellátott munkavállalói legyenek. Az Invitech már a korábbi években is nagy jelentőséget tulajdonított az IT-biztonsággal kapcsolatos edukációnak, és a hazai infokommunikációs megoldásszállító nemrégiben egy új online oktatási platformot is bemutatott.

 

A teljes cikk: Kibertámadások: ma már az ember a leggyengébb láncszem