Algoritmusok döntenek sorsunkról

Tilesch György és szerzőtársa, Omar Hatamleh nem kertelnek, és kényelmetlen ébredésre figyelmeztetnek. A legtöbb vezető ugyanis túlságosan naivan gondol ma még a mesterséges intelligencia szerepére. A világjárvány az elmúlt másfél évben nemcsak a digitalizációt gyorsította fel, hanem a folyamatautomatizációt is. Minden belső folyamatot és ehhez kapcsolódó munkakört ki lehet már váltani ma is bármilyen cégnél MI-vel (szoftveres megoldások segítségével, részlegesen vagy teljesen). Míg ez az iparág a koronavírus előtt „csupán” 80 százalékkal fejlődött évente, mára 400 százalékra gyorsult fel az előretörése minden területen, ahol digitális megoldásokkal operálhatnak. Ez azt jelenti, hogy sokan, akik a mostani válságban elvesztették állásukat (vagy fogják még a deflációs időszakban) azt már soha nem fogják visszakapni. A mesterséges intelligencia viszont még nem csodaszer, leghamarabb zsigerbe vágóan a fehérgalléros munkakörökben tarol, és a pályakezdőket lehetetleníti el a leginkább. Minden olyan állást feleslegessé tesz, amely könnyen automatizálható, bürokratikus, és napi, ismétlődő feladatokkal operál. Tilesch szerint: „ahol gondolkodni nem nagyon kell, de űrlapokat és adatokat kell rögzíteni, vagy kérvényeket elbírálni.”

A szolgáltató állam ígérete

A munkaerőpiaci transzformáció mellett a kötet legfontosabb feladata, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az embereknek lehetőséget kell adni arra, hogy minél többet megtudhassanak a mesterséges intelligenciáról, hogy mindenki meglelhesse a maga helyét az új MI-világrendben, ehhez pedig megfelelő átképzések kellenek. Pozitívan értékeli a könyv a 2020 szeptembere óta létező magyar MI-stratégiát, hogy végre elkezdődött egy társadalmi diskurzus a jelenségről hazánkban.

Az ITBusiness&Technology 2021 konferencián Hajzer Károly, a BM helyettes államtitkára előadásából derült ki, hogy Magyarország nagy elánnal készül az MI által működtetett „szolgáltató állam” víziójára is. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy az állampolgárok ne Terminátor-vízióként gondoljanak a mesterséges intelligenciás jövőre. Ehhez leginkább működőképes magyar pilot-projektek kellenek. Magyar korifeusainknak meg kell fontolniuk a kötet üzenetét, és tényleg kezükbe kell venniük MI-sorsunkat, nem várni 2030-ig, ahogy a stratégiában áll.

 

I Forrás: itbusiness.hu