Nyomtatás

Így számoljon, ha lakásfelújításba vágna

2024-03-11 489

Tavasszal sokan lakásfelújításba vágnak, amihez számos esetben hitelt kell felvenni. Itt vannak a számítások, mennyivel kalkuláljon, aki ilyenre adná a fejét.

Jön a szezon, ami a lakásfelújításokat illeti, hiszen tavasszal rendre sokan belevágnak otthonuk korszerűbbé, szebbé tételébe. Kapóra jön, hogy olcsóbbak lettek a finanszírozásban segítő hitelek is. Mindez a felújítandó ingatlanok piacának is jót tehet – derül ki a money.hu és az ingatlan.com összeállításából, amely bemutatja, hogy mekkora törlesztőrészlettel érhetőek el a legkedvezőbb, felújításra is fordítható hitelek, valamint kitér a felújítandó lakások jelenlegi árazására is.

„A felújítás finanszírozására számos hitelfajtát kínálnak a bankok. Többek között személyi kölcsönt, szabad felhasználású jelzáloghitelt és kifejezetten felújításra fordítható lakáshitelt is használhatunk otthonunk korszerűsítésére. Alapvetően a bankok kétféle gyakorlatot alkalmaznak a felújítási hiteleket illetően. Az egyik, hogy az ingatlan felújítás előtti állapotát veszik alapul a maximálisan nyújtható hitelösszeg megállapításánál, jellemzően egy összegben folyósítják a kölcsönt, majd a munkálatok befejezése után helyszíni szemle során győződnek meg a felújítás megtörténtéről. A másik gyakorlat szerint a várható értéket állapítják meg, tehát amit az ingatlan el fog érni a felújítás elvégzését követően. Ebben az esetben a folyósítás készültségi foknak megfelelően, szakaszosan történik” – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A lakáshitelkamatok folyamatos csökkenése mellett a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is kamatcsökkenés mutatkozik – olvasható az elemzésben. Az utóbbi néhány hétben több bank is kamatot csökkentett vagy kamatkedvezménnyel állt elő a szabad felhasználású jelzáloghiteleit tekintve – tette hozzá a szakember.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „A lakásfelújítás, különösen a lakás fűtési-hűtési rendszerét érintő komolyabb korszerűsítés jó eséllyel megtérülő beruházás. Az ingatlan ugyanis felértékelődik és a fenntartási költségek is mérséklődnek.”

A teljes cikk: Így számoljon, ha lakásfelújításba vágna

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság