2024. szeptember 16., hétfő - Edit

Lakóingatlan

Magasabb hozammal és kényelmi előnnyel is járhat már a bérbeadás

2023-11-29 687

Az elmúlt években egyre jelentősebb összegeket hozott havonta a lakástulajdonosok számára ingatlanuk bérleményként való kiadása, a trendek pedig még tovább segítik a magasabb hozamok elérését. A bérlemények iránti kereslet növekedése, valamint a bérleti díjak emelkedése is jelentős pénzügyi előnyöket eredményez, de egyéb kedvező feltételek is segítik az ingatlanba fektetőket. Annak érdekében, hogy a befektetési céllal lakást vásárlók figyelmét felhívja, Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING és az ELTINGA kutatóközpont egy újabb közös tanulmányt készített, amelyben a bérlői piac változását és a tulajdonosok számára elérhető lehetőségeket vizsgálták.

A lakossági megtakarítók közül sokan döntöttek az elmúlt években a befektetési célú lakásvásárlás mellett annak érdekében, hogy a tulajdonuk bérleményként kiadva termeljen hozamot számukra. A LIVING és az ELTINGA kutatóközpont közös kutatása alapján az ilyen jellegű befektetések sikerét a jövőben is több trend segítheti, többek között a bérlemények iránti kereslet növekedése és a bérleti díjak emelkedése.

Egyre többen döntenek a lakásbérlés mellett

Országosan és a fővárosban is jelentősen növekedett az elmúlt években a bérelt lakásban élők száma, utóbbi helyen pedig még magasabb arányt képviselnek a nem saját otthonban élők. A trendek folyamatos növekedést mutatnak: a KSH számai szerint Budapesten a piaci áron bérelt lakásban élők aránya 2010-ben 7,3 százalékos, 2015-ben 8 százalékos, míg 2020-ban már 9,8 százalékos volt.

A fiatalabb generáció esetében a lakásbérlés megítélése is jelentős változáson ment keresztül, hiszen ez a csoport már kevésbé ragaszkodik a saját tulajdonhoz, de a rugalmasság is döntő tényező náluk. A K&H 2022 harmadik negyedéves ifjúsági index felmérése szerint például a megkérdezett 19-29 évesek már kevesebb mint a fele gondolta azt, hogy a lakásbérlés pénzkidobást jelent, a két évvel korábbi több mint kétharmados arányhoz képest. A megkérdezettek ötöde pedig már az egész életét illetően el tudta képzelni, hogy saját lakás helyett bérelt ingatlanban éljen. 

A bérleti díjak emelkedése is kiemelkedő hozamot jelent a befektetők számára

A befektetők számára szintén kedvező, hogy az elmúlt két évben dinamikusan emelkedett a lakások bérleti díja. Bár a covid-járvány jelentős esést okozott az elkért díjakban, a piac mostanra magára talált, sőt a korábbi maximumot is túlszárnyalják a bérelhető ingatlanokért elkért összegek. 2020 januárjához képest a KSH budapesti lakbérindexe körülbelül 29 százalékkal emelkedett idén júliusig, míg a járvány idején jellemző minimumhoz képest több mint 50 százalékos drágulás volt megfigyelhető. Az átlagos lakbér szintje a KSH közlése szerint 2023 első felében 221 ezer forint volt a fővárosban, de hasonló magas szintekről számoltak be az ingatlan-közvetítő hálózatok is. Az újépítésű, korszerű ingatlanok pedig ennél magasabb bérleti díj mellett is bérlőre találhatnak az alacsony rezsiköltségek miatt, hiszen a bérlők leendő lakásaik összköltségét nézik.

Szintén a lakásbefektetések felé terelhet, hogy július 1-től kezdődően, néhány kivételtől eltekintve (állampapírok, ingatlanbefektetési jegyek) a hozamok után a személyi jövedelemadó mellett szocho-t is kell fizetni. A lakásbefektetésen keletkező hozamok után azonban a 15 százalékos személyi jövedelemadón kívül nem kell más teherrel számolni, vagyis a realizált nettó hozam is magasabb lesz.

A piac is felismerte a befektetési céllal lakást vásárlók igényeit

A lakásvásárlók közül sokan szeretnének úgy befektetni, hogy a havonta realizált hozam mellett az idejüket nem kell a lakásra fordítani. Ma pedig már erre is van megoldás a bérbeadási szolgáltatást nyújtó, vagyis a property managementtel és üzemeltetéssel foglalkozó cégeknek köszönhetően.

A LIVING-nél mi is a folyamatos fejlődésre, az ingatlanpiaci trendek gyors adaptálására, ezáltal a vásárlói igényekre való gyors válaszadásra törekszünk. A lakóingatlan-fejlesztéseink nagy hányadát választják befektetési célból ügyfeleink, a hazai ügyfélkör mellett pedig jelentős számban megjelentek a nemzetközi befektetők is. LIVING Service szolgáltatáscsomagunkat ennek megfelelően alakítottuk ki, célunk, hogy a lakástulajdonosoknak az ingatlanukkal kapcsolatos teendőik intézését gördülékenyebbé tegyük. A szolgáltatás az ingatlan berendezésének összeállításától kezdve, a bérbeadáson át, a lakás folyamatos hasznosításáig teljeskörűen kiterjed”

– emelte ki Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója.

A tulajdonosok számára az ingatlanbefektetés ezáltal jelentősen leegyszerűsödik, kockázatai csökkennek. Az ingatlan ügyeinek professzionális kezekbe való átadásával pedig a tulajdonos akár magasabb bérleti díj, és jobb kihasználtság mellett is ki tudja adni az adott ingatlant, ami így magasabb hozamot termelhet számára.

A teljes elemzést ide kattintva tekintheti meg!

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

A budapesti lakáspiac összeomlása? Az Airbnb titkos hatása, amiről senki nem beszél!

A budapesti lakáspiac összeomlása? Az Airbnb titkos hatása, amiről senki nem beszél!

More details
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon

Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon

More details
Hatalmas magyar szállodaberuházás Hévízen

Hatalmas magyar szállodaberuházás Hévízen

More details
Egyre kedvezőbbek a hitelkártya ajánlatok a magyar piacon

Egyre kedvezőbbek a hitelkártya ajánlatok a magyar piacon

More details
FBI: milliárd dolláros károkat okoznak a kriptos csalások

FBI: milliárd dolláros károkat okoznak a kriptos csalások

More details
Olyan történt az ingatlanpiacon, amire évek óta nem volt példa

Olyan történt az ingatlanpiacon, amire évek óta nem volt példa

More details
Hogyan alakítják át az AI PC-k a vállalati IT-rendszereket?

Hogyan alakítják át az AI PC-k a vállalati IT-rendszereket?

More details
Újra HIFI SHOW Budapesten, 2024. október 19-20.

Újra HIFI SHOW Budapesten, 2024. október 19-20.

More details
Gen Z Fest, 2024. november 13.

Gen Z Fest, 2024. november 13.

More details