2024. szeptember 8., vasárnap - Mária

Lakóingatlan

Visszaszámlál a lakáspiac, minden érintett a csok plusz bejelentésére vár – kérdések és válaszok egy helyen

2023-10-24 688

Visszaszámlál a lakáspiac, minden érintett a csok plusz bejelentésére vár. A támogatás ingatlanpiaci jelentőségét mutatja, hogy minden ötödik új lakóingatlan építésénél és minden negyedik jelentős felújítás finanszírozásában jelen van. Összegyűjtöttük, mit lehet már tudni és mit várnak az érintettek az átalakuló támogatástól, és azt is körbejártuk, hogy mit okozhat az árakban, illetve a keresletben a módosítás.

 Visszaszámlál a lakáspiac, minden érintett a csok plusz bejelentésére vár. Összegyűjtöttük, hogy mit lehet már tudni és mit várnak az érintettek az átalakuló támogatástól.

Meddig lesz CSOK?

A csok nem szűnik meg, csak átalakul, a jelenlegi formájában 2023. december 31-ig él. 

2024-ben mind a falusi, mind a klasszikus csok változik. Az előbbi részletei egyébként már ismertek, a módosításokat a nyáron bejelentették. Változik ezen kívül a településlista és emelkedik a támogatás összege is megvásárolt, vagy meglévő ingatlan korszerűsítése esetén. A részletekről itt olvashat.

Amit azonban még nem lehet tudni, hogy a városi csokként emlegetett, hivatalosan csok plusz néven beharangozott másik konstrukció részleteit mikor jelenti be a kormány – erre vár a piac. Fontos, hogy a jelenlegi  csokot fel lehet később is használni, az év végi határidő az igénylésre és a szerződések megkötésére vonatkozik mindkét konstrukció esetén.

A következőket lehet tudni az új csok pluszról:

  • a konstrukció a kamattámogatásra, kedvezményes hitelekre fókuszál majd,
  • a első lakáshoz jutást, bővítést, felújítást, minőségi lakáscserét támogatja,
  • valószínűleg gyermekvállaláshoz kötik, 
  • várhatóan nem  vehető igénybe a már megszületett gyermekek után,
  • a vállalt gyermekek megszületésével viszont csökken a tartozás.
Close,Up,View,Hand,Of,Property,Realtor,Landlord,Giving,Key
Sok pénz múlik a jó döntésen. 
Fotó: Shutterstock

Most érdemes vásárolni, vagy jobb kivárni az új csokot?

A falusi csokkal érintett településeken a helyzet egyértelmű, a vevők most kivárnak, hiszen hamarosan nagyobb támogatáshoz juthatnak. A kedvezményre kijelölt falvakban ezért visszaesett a kereslet, az elhalasztott tranzakciók azonban már a jövő év elején többletként jelenhetnek meg a számokban.

Akik viszont nem terveznek több gyereket, arra számítanak, hogy inkább most érdemes lépni, és ez jól kirajzolódik az ingatlan.com oldalán elérhető hitelintéző, a money.hu statisztikáiból is. Eszerint a csokot is figyelembe vevő érdeklődések száma 40 százalékkal nőtt az elmúlt hónapokban – mondta a Világgazdaságnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Még az idén csokos vevőként jelenhetnek meg a piacon a kései 30-asok,

tehát azok, akik nem számolnak már több gyerekkel. Ők vélhetően most azt mérlegelik, hogy vásároljanak-e a még elérhető támogatási feltételek mellett. A csok  lehetőségével és a kapcsolódó kedvezményekkel az elmúlt hat évben sokan, egyre többen éltek: 2016–2017-ben például minden hatodik vevő vette igénybe a kedvezményt, majd folyamatosan nőtt az arány, 2022-ben így már majdnem minden negyedik élt vele.

Mi épül a csokból?

Minden ötödik új építésű ingatlan finanszírozásában és minden negyedik jelentősebb felújításánál ott van a csok, melynek az anyagi támogatáson túl lélektani és multiplikátor hatása is van az építkezőkre és az építőkre. 

Az építőipar összes tevékenységén belül 20 százalékot tesz ki a lakásügy, ami a lakásépítést és a felújításokat jelenti.

Ez nem túl nagy arány, hiszen Németországban például ugyanez a szám 35 százalék – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Hozzátette: nálunk lényegesen nagyobb volumenű elmaradás van a lakhatás műszaki, energetikai helyzetét tekintve.

Az ÉVOSZ javaslata az 5 százalékos kamatsapka bevezetése, melynek lényege, hogy a lakásvásárlóknak ne kerüljön többe a hitel ennél az úgynevezett lélektani határnál. Részletes számításokkal vezették le, hogy a megélénkülő kereslet révén az állam annyi többletbevételhez jutna az adók és járulékok révén, amitől nullszaldós lenne a költségvetés oldaláról a támogatás.

A teljes cikk: Visszaszámlál a lakáspiac, minden érintett a csok plusz bejelentésére vár – kérdések és válaszok egy helyen

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Börgöndi Repülőnap, 2024. szeptember 8.

Börgöndi Repülőnap, 2024. szeptember 8.

More details
Nem bírja tovább a munkát, de mégsem lép? - a felmondási ügynök majd segít

Nem bírja tovább a munkát, de mégsem lép? - a felmondási ügynök majd segít

More details
Orvosruha.hu: gyémánt Tunika

Orvosruha.hu: gyémánt Tunika

More details
Orvosruha.hu: Lelle Cipzáras Tunika

Orvosruha.hu: Lelle Cipzáras Tunika

More details
Orvosruha.hu: Zsadán férfi gombos ing

Orvosruha.hu: Zsadán férfi gombos ing

More details
Már nyomtató is elérhető a könnyített fizetési konstrukcióval

Már nyomtató is elérhető a könnyített fizetési konstrukcióval

More details
Tudja, melyik lett Európa legerősebb élelmiszer-kiskereskedelmi lánca?

Tudja, melyik lett Európa legerősebb élelmiszer-kiskereskedelmi lánca?

More details
Feltöltve - Elektromos Jármű Fesztivál, 2024. szeptember 8.

Feltöltve - Elektromos Jármű Fesztivál, 2024. szeptember 8.

More details