2024. május 3., péntek - Tímea

Lakóingatlan

Hajrázik a csok: mennyibe kerülnek a hozzávaló telkek a főváros környékén?

2023-09-19 507

Bár a lakástámogatási rendszer átalakítása folyamatban van, konkrétumokat nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy az új lakóingatlan építésére is igényelhető nagyvárosi családi otthonteremtési kedvezmény az év végén megszűnik. Így, aki élne ezzel a lehetőséggel, annak mindössze pár hónapja maradt. Az ingatlan.com és a money.hu friss elemzése most bemutatja, mennyibe kerülnek a lakóingatlan-építéshez szükséges legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek, valamint hogyan működik a finanszírozás építkezés esetén.

Miért más egy lakásépítési hitel? Mi a helyzet a telekpiacon? 

“A lakóingatlan-építési hitel minden banknál bonyolultabb eljárás, mint a sima lakáshitelek adminisztrációja. Bár akad olyan bank, amely – bizonyos feltételekkel – egy összegben ad építési hitelt, azonban inkább az úgynevezett szakaszos folyósítás a jellemző ennél a hiteltípusnál. Szükség van a megfelelő önerőre, ami legalább 20 százalék. Ez egyébként lehet már megkezdett munka, például alapozás is. A rugalmasabb bankok, alacsony készültségi fokra, a minimális 20 százalékos önerőre is adnak építési hitelt, míg más bankok 30-40 százalékos készültségi foknál húzzák meg a minimális limitet. A hitel szakaszonkénti folyósítása szintén a készültségi foknak megfelelően történik” – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Az építési hiteleknél a legkisebb felvehető összeg jellemzően 3 millió forint, a maximális összeg pedig általában 60-80 millió forint, de jelentős különbségek vannak az egyes pénzintézetek között. Ha egy adott banknál elérhető maximális összegnél magasabb kölcsönt szeretnénk igényelni, azt kizárólag egyedi kérelem benyújtása és pozitív elbírálása révén tehetjük meg. “A maximálisan felvehető hitel összege nem lehet magasabb, mint a fedezetként felajánlott ingatlan vagy ingatlanok várható forgalmi értékének 80 százaléka” – közölte Korponai Levente. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy az új lakások piaca a használtakéhoz hasonlóan visszafogottabb lett a 2010-es évek második feléhez képest. Ezt mutatja egyebek mellett az is, hogy az idei első félévben 19 százalékkal csökkent az átadott új lakóingatlanok száma, emellett a kiadott lakásépítési engedélyeknél 39 százalékos volt a visszaesés. Balogh László szerint a csok kifutása hozhat némi keresletélénkülést az év végéig a telekpiacra, elsősorban Budapesten és a fővárosi agglomerációban. 

Mennyibe kerülnek a telkek főváros közelében? 

Az ingatlan.com adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest a Pest vármegyében eladó legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek kínálata 26 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. “A családi házak építésére is alkalmas telkek átlagára 29,9 millió forint, ez lényegében stagnálást jelent az előző évhez képest. A változatlan árak a visszafogott kereslettel és lakásépítési kedvvel magyarázhatóak” – mondta Balogh László. 
 
A legdrágább telkek Budaörsön találhatóak, amelyek 99 milliós átlagárral szerepelnek a kínálatban, utána következik Üröm és Remeteszőlős 89 milliós és közel 79 millió forintos árakkal. A Nagykovácsiban és Diósdon lévő telkekért 74,9 és 66,7 millió forintot szeretnének a tulajdonosok. A legnagyobb kínálattal rendelkező települések közé tartozik Budaörs és Diósd mellett Érd és Pomáz is, előbbi településen 40 millió, utóbbin 38,1 millió az átlagár. 
 
A legolcsóbb Pest vármegyei települések közé sorolható egyebek mellett Abony, Törtel, Nagykáta, Gomba, Monorierdő vagy éppen Kiskunlacháza, ezeket a településeken 3-12,6 millió forintos átlagáron vehetünk telket. Több településen azonban szűk a kínálat, van, ahol kevesebb mint 10 eladó telek van. 

Átminősítés is szóba jöhet

Korponai Levente beszélt arról is, hogy arra is figyelni kell a házépítést tervező családoknak, ha a kiszemelt telek a tulajdoni lapon nem építési telekként van bejegyezve, akkor a bankok nem fogadják el fedezetként. Ilyenkor érdemes telek átminősítést kezdeményezni a hitelfelvétel előtt, vagy ha ez nem megoldható, akkor egy másik ingatlant kell bevonni. A szakember azt is elmondta, hogy a lakásépítési hitel, valamint jogosultság esetén a csokos támogatás és kölcsön esetén érdemes a teljes hiánytalan dokumentációval menni a bankhoz, ebben a hitelszakértők nagy segítséget tudnak nyújtani az érintetteknek. Mindkét szakember rámutatott arra, hogy a csokos hitel telekvásárlásra nem, csak építkezésre vehető igénybe. 
 
Bár a nagyvárosi csok elbúcsúzik az év végén, és előreláthatólag érkezni fog a „csok Plusz”, egy új támogatási rendszer, de a kistelepülésekre szóló falusi csok megmarad, sőt, jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel. Ez pedig januártól az érintett települések ingatlanpiacán generálhat élénkülést. 

I Forrás: realista.ingatlan.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details