2023. február 3., péntek - Balázs

Lakóingatlan

Keresletiből kínálativá vált az ingatlanpiac

2023-01-23 210

Egyelőre nem hozott kiugró árcsökkenést a trendforduló az ingatlanpiacon, és az enyhe tél miatt sem jelentek meg tömegével a kínálatban a korszerűtlenebb ingatlanok. Az új építésűek piacán várhatóan a beruházások halasztásával, semmint az árak csökkentésével reagálnak a fejlesztők a korábbinál kisebb keresletre.

Az elmúlt évek fokozatosan erősödő kereslete a 2022-es év eseményeinek következtében fokozatosan csökkent, míg a keresletiből kínálati piac vált. Régiótól és ingatlantípustól függetlenül egyelőre elmaradt a sokak által várt kiugró árcsökkenés, ugyanakkor a lassuló intenzitásnak köszönhetően megállt az árak emelkedése és kezdetét vette a korrekció az ingatlanpiacon – mondta el lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Hozzátette, felértékelődtek az igazán jó ajánlatok az egyre bővülő kínálatban, amelyekért még a kedvezőtlenebb piaci körülmények között is megvívnak a vevők.

Csak az új építésűek drágulnak

A Duna House Barométer 2022-es, negyedik negyedéves adatai szerint a Duna House által értékesített ingatlanok adatai alapján megállt az áremelkedés a keleti és a nyugati országrészben is mind a téglaépítésűek, mind a panelek tekintetében.

Panelotthont keleten átlagosan 456 ezer forintért lehetett vásárolni négyzetméterenként, a nyugati régióban 494 ezer forint ez az érték, a téglaépítésűek átlagos négyzetméterára keleten 308, nyugaton 355 ezer forint volt. Budapesten pedig már lényegében nem kapni új építésű téglalakást egymillió forintos négyzetméterár alatt. Jelenleg főként a befektetési céllal vásárlók versengenek, jellemzően a kiváló és jó állapotú ingatlanokért, amelyekért átlagosan négy százalékot kínálnak a hirdetési áron felül – egyébként az alku mértéke is nagyjából ekkora, vidéki téglalakások esetén pedig 6-7 százalék is lehet.

Az OTP ingatlanpont elemzői lapunk megkeresésére azt írták, a korszerűbb energetikájú ingatlanok jellemzően új építésűek, és pillanatnyilag nem látszik olyan tényező, ami ezen ingatlankategória esetében az árak csökkenését indokolná. A kivitelezési költségek és energiaárak növekedése, a magas kockázat és szűkülő újépítésű-kínálat mind az áremelkedés mellett szóló érvek. A beruházók saját bőrükön érzik most az előző évekhez képest csökkenő keresletet, azonban inkább kivárnak, semmint az árak csökkentésében gondolkozzanak, hiszen a támogatások döntő többsége megmaradt, ami a kínálati oldal nehézségeit ellensúlyozza. Abban az esetben, ha az új építések iránti kereslet esetlegesen számottevően csökkenne, inkább a beruházásokat halasztják árcsökkentés helyett.

Előtérben a korszerű otthonok

Benedikt Károly energetikai besorolásokra vonatkozó kérdésünkre úgy válaszolt, az ingatlanok korszerűsége és az alacsony fenntartási költségek fontossága a tavalyi év második felében annyira felértékelődött, hogy a korszerűtlenebb otthonok tulajdonosainak a sikeres értékesítés érdekében mindinkább bele kell kalkulálniuk az elengedhetetlen átalakítások költségét a hirdetési árba, vagy kénytelenek rugalmasabbnak lenni az alkufolyamat során. A kereslet a modern, energiatakarékos és a rezsivédett ingatlanok felé tolódik, ugyanakkor az enyhe tél miatt nem jelentek meg tömegével a kínálatban a korszerűtlenebb ingatlanok. A spórolás és kivárás időszaka még nem zárult le, a tulajdonosok igyekeznek kihúzni az idei telet jelenlegi otthonaikban – tette hozzá.

Az OTP Ingatlanpont tapasztalata, hogy év végén általában csökkent az érdeklődések száma, és a lakáspiac azóta is csendes. Ezáltal a korszerűtlenebb lakóingatlanok iránt is visszaesett a kereslet, és – amennyiben ez hosszabb távon is jellemző lesz – elképzelhető, hogy az eladók csökkenteni fogják az áraikat, de ez most még nem jellemző. Magyarország minden területén találhatók korszerűtlen ingatlanok, és jelenleg nincs olyan indok, ami azt feltételezné, hogy bármely régióban a többinél számottevőbb változásra számíthatnánk – tették hozzá. A megkérdezettek úgy látják, a korábbiakhoz képest többen kérnek közvetítői segítséget.

A teljes cikk: Keresletiből kínálativá vált az ingatlanpiac

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Időrendben

« Február 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Tartalom galéria

Szinte teljesen megteltek a Prologis logisztikai központjai

Szinte teljesen megteltek a Prologis logisztikai központjai

More details
A garzon lakások lehetnek az aduászok 2023-ban az ingatlanpiacon?

A garzon lakások lehetnek az aduászok 2023-ban az ingatlanpiacon?

More details
Jövőre kevesebb kereskedelmi ingatlan épülhet

Jövőre kevesebb kereskedelmi ingatlan épülhet

More details
Hogyan alakulhat a budapesti irodaházak jövője?

Hogyan alakulhat a budapesti irodaházak jövője?

More details
Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

Megérkezett az első Apple Premium Partner üzlet Magyarországra

More details
Mi lesz a hazai plázákkal?

Mi lesz a hazai plázákkal?

More details
Itt a szegedi medvék jóslata: Mici és Ursula elárulták, mikor jön a tavasz

Itt a szegedi medvék jóslata: Mici és Ursula elárulták, mikor jön a tavasz

More details
Biznisz az ingatlanban – PP Konferencia 2023. március 2.

Biznisz az ingatlanban – PP Konferencia 2023. március 2.

More details
Startra kész az Intec  –  Z –  GrindTec lipcsei vásárhármas, 2023. március 7-10.

Startra kész az Intec – Z – GrindTec lipcsei vásárhármas, 2023. március 7-10.

More details