Nyomtatás

Ez lehet a titka a budapesti sztárkerületeknek: tényleg jól járhat, aki időben vett itt lakást?

2022-07-20 695

Hosszú éveken keresztül az volt a jellemző, hogy a vidéki kistelepülésekről, falvakból igyekeztek az emberek inkább a városokba költözni. Ezzel pedig szépen lassan elkezdtek elnéptelenedni ezek a területek. Az utóbbi években viszont megfordulni látszik az a tendencia: egyre népszerűbbé váltak a nagyvárosok külkerületei. Hasonló a helyzet Budapesten is. Pár évvel ezelőtt még a belvárosi ingatlanok érték a legtöbbet: mindenki igyekezett beköltözni a belső kerületekbe, a budai és a pesti oldalon egyaránt. Ezzel ellentétben a legtöbben most már a környező kisvárosokban, vagy a külkerületekben igyekeznek letelepedni. Erről a jelenségről beszélgettünk szakértőkkel.

Az elmúlt hónapokban egy cikksorozat keretében vizsgáltuk meg azt, hogy milyen mértékben fogyott a nagyobb városok lakossága, mely községek és települések néptelenedtek el az elmúlt években, illetve ezzel párhuzamosan hogyan változott a népesség a nagyvárosokban és az agglomerációban. Ennek a sorozatnak a folytatásaképpen annak jártunk utána, hogy miért lehet az, hogy míg Budapest legtöbb kerületére a népességcsökkenés volt a jellemző az elmúlt években, addig egyes sztárkerületekben egyre több a lakos. 

A dolgot érddemes eggyel hátrébbról indítani. A pandémia előtt a Budapest legdrágább kerületei a belváros magjában helyezkedtek el, és koncentrikus körök formájában kifelé haladva csökkentek az átlagos négyzetméterárak folyamatosan. Az a 20-30 évvel ezelőtti meggyőződés, miszerint Buda drága, Pest pedig olcsóbb teljesen átalakult a 2010-es évek közepére, ami Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a koronavírus miatt történhetett meg.

A koronavírus utóhatásaként pont ezt a "Buda vs. Pest" ingatlanpiaci megközelítést látjuk visszaköszönni

– mondta el a szakértő. Ezt támasztja alá Benedikt Károly, a Duna House Marketing és PR vezetője véleménye is, aki szerint a belvárosi kerületek népszerűségének a csökkenéséhez a turisták elmaradása is hozzájárult 2020-ban.

A teljes cikk: Ez lehet a titka a budapesti sztárkerületeknek: tényleg jól járhat, aki időben vett itt lakást?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság