2020. december 1., kedd - Elza

Lakóingatlan

Megjöttek a részletek! - Hárommilliós Otthonfelújítási program

2020-11-30 216

A hárommilliós otthonfelújítási program részleteiről jelentek meg friss információk, a 2021. január 1-jén induló támogatással a már meglévő otthonok energetikai korszerűsítése, bővítése, felújítása a cél. A támogatás felvehető lesz a napelem-rendszer telepítésétől az ablakcserén át a festésig, konyhabútorig, galériaépítésig, tetőfelújításig számtalan munkára, már egy gyermek esetén is. Az apróbetűs részek azonban most következnek...

Az új részletekből kiderül, hogy az alapfeltételek közül a legalább egy gyermek, a köztartozás-mentesség, és a TB-jogviszony is szükséges lesz a CSOK-hoz hasonlóan. Igaz, a TB-nél most elég egy év, maximum 30 napos megszakítással, és lehet munkaviszony, felsőoktatási jogviszony, nyugdíj melletti munkavégzés vagy az utolsó 3 hónapnál álláskeresési járadék is.

A támogatás csak családok részére lesz igénybe vehető, viszont egy gyermekes, elvált, egyedülálló szülők, élettársi kapcsolatban élők és gyermeket várók is igényelhetik a születendő baba 12 hetes korától. A támogatás a gyermek 25 éves koráig igényelhető, megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő, vagy gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) szorulók esetén a gyermek életkora nem számít. Az elvált, külön élő szülők osztozhatnak a támogatáson, amennyiben megosztva nevelik a gyermeküket, ellenkező esetben az veheti igénybe, aki a gyermek nevelésére jogosult.

felujitas1

A támogatás összege kapcsán Novák Katalin tisztázta, hogy egy hatmillió forint értékű felújítás esetén a költségek felét, vagyis maximum hárommillió forintot lehet majd utólagosan visszaigényelni az államtól. Az igénybe vehető hárommilliós támogatás fele-fele részben lesz visszaigényelhető munkadíjra és anyagköltségre. Vagyis a hárommillió forintot az kaphatja meg, aki a munkadíjról és az anyagköltségről is egyaránt másfél milliós összegben nyújt be igazolást. Természetesen kisebb összeg is igényelhető, de csak egyszer lehet élni a támogatással.

Jó hír, hogy a felújított otthon eladása esetén a támogatást nem kell visszafizetni, de többször ugyanaz a személy, család nem igényelheti. A támogatott ingatlanra azonban tulajdonosváltás esetén újra igényelhető a támogatás!

Az állami otthonfelújítási támogatás lehetőségével csak a 2021. január 1-jét követően elindult felújítások esetében lehet élni, tehát az elvégzendő munkát (például ablakcsere, napelem, napelemrendszer telepítés, festés, új konyhabútor, fürdőszoba-felújítást, tető felújítás, galériaépítés vagy a felsorolt munkák valamelyikét) 2021. január elseje után lehet csak elvégezni, és a munka elvégzésére szerződést kell kötni a kivitelezőkkel. Ennek megkönnyítésére a kormány egy egyszerű sablonszerződést is közzé fog tenni az ígéretek alapján.

repair

Az ügyintézés és a támogatás igénybevétele elektronikus rendszerben is elérhető lesz, az előzetesen regisztrált és a Magyar Államkincstárral (MÁK) szerződött igénylőnek az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a MÁK-hoz. Az utaláshoz a számlákat 30 napon belül el kell bírálják, és 5 napon belül utalásra kerül a támogatás összege. Eszerint – ha minden követelményt teljesít az igénylő – összesen 35 napot kell várnia a vissza nem térítendő támogatás összegére.

Az egyszerűsítés érdekében ajánlott például az ablakcsere esetén olyan céggel szerződni, aki nem csak értékesít, hanem be is építi a műanyag ablakot. Ugyanígy a napelem esetén is érdemes teljes szolgáltatást végző céggel megállapodni. Tetőfelújítás esetén nehezebb egyszerűsíteni, de a fatelepeken értesüléseink szerint tudnak ajánlani helyi kivitelezőt, ácsot, így a faanyag beszerzésével együtt szakembert is találhatunk.

Fontos, de nem tisztázott részlet, hogy az anyagköltségről és a munkadíjról összegyűjtött számlák a Magyar Államkincstárnál való regisztrálás és szerződést követő dátummal lesznek csak érvényesek, vagy a január elsejei dátum az egyetlen határérték...

Mivel az elbírálás és az utalás a CSOK-kal ellentétben nem a bankokon keresztül fog történni, a felújítás megtörténtének ellenőrzése is a kormányhivatalok feladata lesz. Erre a pénz kézhezvételétől számítva összesen hat hónapjuk lesz a tájékoztatás alapján.

repair1

Otthonfelújítási programban elszámolható munkák:

 • közműbekötés
 • fűtés-korszerűsítés
 • új kazán vagy bojler beszerzése, beépítése
 • ablak- és ajtócsere (nyílászárócsere)
 • külső és belső szigetelés
 • napelemrendszer telepítése
 • galéria vagy beltéri lépcső készítése
 • tetőcsere, tetőfelújítás
 • garázs felújítása
 • nyári konyha felújítása (konyhabútor is)
 • festés-mázolás
 • bizonyos faipari asztalosmunkák

A példaként felsoroltak inkább csak tájékoztatásnak tűnnek, a teljesség igénye nélkül. A kültéri és beltéri munkák egyaránt elszámolhatók lesznek például, de újabb kérdés, hogy ebbe részletesen mi tartozhat bele: járda, kerítés, hideg-meleg burkolás, satöbbi. A napelemrendszer mellett vagy helyett más megújuló energia alkalmazása is valószínűleg a támogatások körébe fog tartozni, de a részletek ennek kapcsán sem ismertek még... További kérdést vet még fel, hogy az előzetesen hirdetett új konyhabútor csak asztalosmunka esetén, vagy boltban vásárolva is elszámolható lesz-e?

A további részletek közléséig a legnagyobb kérdés azonban az lesz sokak számára, akik a felújítás lehetőségével élnének, hogy honnan előlegezik meg az utólagosan igényelhető támogatást... Erre viszont már valószínűleg a bankok fognak új ötletekkel és hitelekkel szolgálni.

Forrás: CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« December 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

"Top 5 ingatlanpiaci szakmai szervezet" - Tudod, kik állnak mögötte?

More details
Annyit vásárolunk a neten, hogy mindenkit érinthet a kártyás fizetés januári megváltozása

Annyit vásárolunk a neten, hogy mindenkit érinthet a kártyás fizetés januári megváltozása

More details
Még mindig sok a félmegoldás a magyar cégeknél

Még mindig sok a félmegoldás a magyar cégeknél

More details
A világ legnagyobb autógyártóinak szállít majd alkatrészeket a móri cég

A világ legnagyobb autógyártóinak szállít majd alkatrészeket a móri cég

More details
GDP: itt vannak az első adatok a

GDP: itt vannak az első adatok a "felpattanásról"

More details
A félelem szorításában

A félelem szorításában

More details
50 milliárdos beruházás Vas megyében

50 milliárdos beruházás Vas megyében

More details
A pandémia legnagyobb ingatlanpiaci nyertese? - Hatalmas fejlődés előtt az ágazat

A pandémia legnagyobb ingatlanpiaci nyertese? - Hatalmas fejlődés előtt az ágazat

More details
Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

More details