Nyomtatás

Drasztikus ütemben zárnak be a boltok – Mi áll emögött?

2024-02-21 566

Jelentősen zuhant a kiskereskedelmi üzletek száma az elmúlt években, 2019 eleje és tavaly június között majdnem 19 ezer üzlet zárt be, amely közel 15 százalékos mínusz. Bár maga a kiskereskedelmi forgalom is hatalmasat zuhant az elmúlt 1,5 évben mégsem lehet mindent erre fogni. A járvány miatti lezárások, a növekvő ingatlanárak és a rezsiköltségek elszállása is közrejátszhatott abban, hogy rengeteg üzlet húzta le a rolót.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2018 és 2019 fordulóján több mint 129 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon. Ez 110 ezer közelébe csökkent 2023 első felének végére, a bezárási hullám különösen 2022 után gyorsult fel.

Az elmúlt években számtalan külső és belső sokk érte a kiskereskedőket:

  • A járványt követő lezárások az élelmiszerboltokon kívüli szegmenseket érintette különösen érzékenyen, a magyar támogatási politika sem célozta különösebben az üzletek fennmaradását.
  • A piaci energiaárak elszállása - a többi sokk mellett - a kisebb vállalkozások egy részének már kigazdálkodhatatlannak bizonyult, ők lehúzták a rolót.
  • Nőttek az ingatlanárak, amely a bérleti díjak emelkedését is magával hozta.
  • Az Európa-rekorder magyar infláció megette a jövedelmek vásárlóerejét. Ez a hatás 2022 második felétől, a választási osztogatás kifutásával szintén sokkszerűen érte a szektort, a forgalom gyakorlatilag a négy évvel korábbi szintre zuhant.

A teljes cikk: Drasztikus ütemben zárnak be a boltok – Mi áll emögött?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság