2024. április 25., csütörtök - Márk

Kereskedelem

Ilyen lesz a jövő kiskereskedelme

2022-12-02 980

Élményközpontúság, összekapcsolt kereskedelmi csatornák, okos üzletek és a fenntarthatóság - milyen trendek várhatók 2023-ban a kiskereskedelemben? A jövő évi EuroShop szakvásár lehetőséget nyújt az innovációk bemutatására és a további fejlődésre.

Az EuroShop, a világ elsőszámú kiskereskedelmi szakvására 2023-ban 3 év után ismét megrendezésre kerül. A düsseldorfi eseményre a legutóbbi alkalommal, 2020-ban több, mint 2000 kiállító érkezett 56 országból, 120 ezer négyzetméter területet lefedve az újítások bemutatásával. Az azóta eltelt időszak hatalmas kihívások elé állította a kereskedőket és a gyártókat. A koronavírus sokként érte az ágazatot, majd ennek utóhatásaként megváltoztak a fogyasztói szokások és nyilvánvalóvá vált az ellátási láncok sérülékenysége. 2022 februárjában elkezdődött az ukrajnai háború, melynek következtében évtizedek óta nem tapasztalt energiaválság és infláció lépett fel. Emellett folyamatosan növekszik a környezetbarát termelés fontossága. Így pontosan a megfelelő időben érkezik az EuroShop szakvásár, hiszen itt bemutathatják a gyártók, milyen megoldásokat találtak az elmúlt évek nehézségeire.

A kiskereskedelem fejlődési irányai 

Urich Spaan, az EHI Retail Institute ügyvezetésének tagja az EuroShop bécsi sajtótájékoztatóján a kiskereskedelmi trendekről tartott előadásában 8 irányzatot azonosított, melyek a jövő kereskedelmét, vásárlási szokásait és gyártási módjait alapjaiban változtatják meg. Kiemelkedik közülük a fenntarthatóság témája, amely az egyes trendek fölött állva mindegyikre nagy befolyást gyakorol. 

1. Fenntarthatóság

A fenntarthatóság a kereskedelem minden területén kiemelt jelentőségű célkitűzéssé vált. Számos kiskereskedelmi vállalat törekszik arra, hogy a beszállítói lánc teljes egészében klímasemleges legyen. Ez érezteti hatását a termékek gyártása mellett az üzletberendezés, a fénytechnika, a hűtéstechnika és az energiagazdálkodás területén is. Jelentős tendencia az üzletek berendezésének újrahasznosított anyagokból történő kialakítása és egyéb újszerű építészeti megoldások alkalmazása. Emellett egyre több élelmiszerekkel foglalkozó vállalat termel saját maga számára zöldséget és gyümölcsöt. A Rewe egyik németországi üzletének tetején üvegház található, ahol zöldségeket termesztenek és halakat tenyésztenek, melyeket azután helyben kerülnek értékesítésre.

2. Értékesítési csatornák összekapcsolása

Az online és offline kereskedelem összefonódásának újabb nagy lendületet adott a koronavírus-világjárvány. A kettő terület összekapcsolása a jövőben minden kereskedelmi vállalatnál elkerülhetetlen lesz. Jó például szolgál erre a Burberry kínai, Shenzhen-i üzlete, melyben nagy szerepet játszik a közösségi média. Számtalan, a mennyezetre is kiterjedő képernyő található a boltban, a termékek mellett pedig QR-kódok segítségével léphet be a felhasználó az online térbe. Itt elérhetők a többi felhasználó által az adott ruhadarabbal készített képek, illetve előre helyet lehet foglalni az üzleten belüli kávézóba.

3. Élményközpontúság

A online vásárlás terjedése mellett annak ellentéte, az élményközpontú vásárlás is egyre népszerűbbé válik. Az érzékszervek megszólítása és a hangulatos légkör megteremtése kerül a középpontba, emellett viszont a különböző digitális csatornák szerepe is megnő, hogy minden tekintetben pozitív legyen a vásárlás élménye. Ez számtalan különböző megoldáshoz vezet. Néhány bevásárlóközpont, mint a milánói Mercato Centrale, a múltba vezeti vissza a látogatókat, vásári forgataghoz hasonló érzetet keltve. Különböző elektronikai cégek pedig Tech Village-eket alakítanak ki, ahol a vásárlók rendeltetésüknek megfelelő környezetben próbálhatják ki a termékeket.

4. Okos üzletek

Az elmúlt években rohamosan terjed a digitalizáció a kereskedelemben, ami magával hozza, hogy az üzleteket egyre nagyobb fokú technológiai intelligenciával ruházzák fel. Így fejlődött ki az automatizált üzleti koncepciók sokasága, amelyek messzemenően digitalizált módon biztosítják a vásárlás folyamatát. Fontos szerepet játszanak ebben a különböző érzékelők és képfelismerési technológiák, mint például a készletet felügyelő és készlethiányt felismerő „okos” polcok és intelligens elektronikus ármegjelölések. Forradalmi újításnak számít a walkout technology, melynek lényege, hogy a vásárlóknak a fizetéshez nem kell a kasszához járulniuk, hanem az egy alkalmazáson keresztül, automatikus módon történik. Ezt az eljárást már többek között az Aldi, a Tesco, a Hudson és az Amazon is alkalmazza.

5. „Harmadik helyszínek”

A helyhez kötött kereskedelmi koncepciók sikeréhez ma már gyakran nem elegendő kizárólag az értékesítési funkcióra szorítkozni, hanem olyan helyet kell varázsolni az üzletből, ahol az emberek jól érzik magukat, ahová szívesen, és valójában nem is csak a vásárlás kedvéért járnak. A dizájn, az anyagválasztás, a megvilágítás, a vendéglátási kínálat, de a digitális kínálat is döntő mértékben járulhat hozzá ilyen „harmadik helyszínek” sikeréhez. A Douglas düsseldorfi üzletének esetében a megszokott lehetőségeket felülmúló szolgáltatások jelentik a vonzerőt, szépségápolási szakértők, a boltban helyet kapó fodrászat és virtuális valóság képében, aminek a segítségével a vásárlók kipróbálhatják a termékeket anélkül, hogy elhasználnák azokat.

6. Vevőközpontúság

Számos kereskedelmi vállalat keresi az egyre szorosabb kapcsolatot a végfelhasználóival, hogy testre szabott szolgáltatásokat kínálhasson a vevőknek. Ebben a tekintetben is kiemelten fontos szerepet kapnak az online megoldások, mint a digitális tanácsadó asszisztens, a személyre szabott ajánlatok, digitális utalványok és elektronikus hűségrendszerek. A felhasználók igényeihez való igazodás olyan formát is ölthet, hogy a gyártók termékeiket nem eladják, hanem meghatározott időre kölcsönzik. A Freitag szöuli üzlete vezető a személyre szabott szolgáltatások terén, hiszen itt a vásárló állíthatja össze a terméket, saját ízléséhez igazítva a kívánt táska minden részletét.

7. Energiagazdálkodás

A kereskedelmi üzletek energia-fogyasztásának pontos vezérlése és felügyelete az energiapiaci változások tükrében a jövőben egyre inkább kritikus sikertényező lesz minden kiskereskedelmi vállalatnál. Döntő szerephez jutnak az innovatív és intelligens technológiai megoldások, ha arról van szó, hogy hatékonyan, mégis a vevőt középpontba helyező megoldásokkal világítsunk, hűtsünk és klimatizáljunk. Komoly lehetőségeket kínálnak ehhez a mesterséges intelligencián alapuló elemző és előrejelző rendszerek.

8. Virágzó belvárosok

A jövő egyik fontos társadalmi feladata a belvárosok vonzerejének és életképességének megőrzése. Ez a terület az előremutató mutató megoldások egymásra épülő egyvelegét hozhatja magával, melyben a fenntarthatóság ugyanolyan nagy hangsúlyt kap, mint a digitalizáció és az élményközpontúság. Nagy lehetőséget jelent a romló állapotú épületek felújítása és azok új funkciókkal való ellátása is. Ezáltal egy környezetbarát és a vásárlók szükségleteinek megfelelő tér alakulhat ki. Párizsban a La Samaritaine épületének története értékes példával szolgál. A 19. századi épületet 2005-ben biztonsági okok miatt be kellett zárni. Az új tulajdonos azonban új funkciót adott neki: a felújítás után számos divatmárkát, éttermet és egyéb üzletet magába foglaló bevásárlóközpont lett belőle. 

| Forrás: storeinsider.hu
| Borítókép forrása: pexels.com

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Az Év Boltja közönségszavazás

Az Év Boltja közönségszavazás

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details