2024. május 3., péntek - Tímea

Kereskedelem

Okos energiafelhasználás, zöld megoldások a SPAR áruházaiban

2022-10-17 820

Környezeti fenntarthatóságra törekszik a SPAR Magyarország az új áruházai építése és a korábban épült üzletek modernizálása során. A 2017. évi értékhez képest 2021-re 49 százalékkal csökkent az áruházláncnál az üvegházhatású gázok kibocsátása.

„Vállalatunk kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az üzemeltetésből fakadó káros környezeti hatásokat minimálisra csökkentse. Ennek egyik alappillére a környezettudatosság, s az ehhez szorosan kapcsolódó eljárások széles körű alkalmazása. A SPAR Magyarország energiafogyasztása elsősorban a villamosenergia felhasználásából származik. A világítási és hűtés-fűtési rendszerek korszerűsítésének eredményeként folyamatosan csökkentjük a villamosenergia-felhasználásból eredő fogyasztást. A vállalat energia-megtakarítás terén bevezetett intézkedéseinek és az üzletek modernizálásának köszönhetően a hálózatban 2021-re 49 százalékkal csökkent a teljes ÜHG-kibocsátás a 2017-es értékekhez képest, illetve az elmúlt 10 év alatt 4 százalékkal csökkentettük a vásárolt villamos energiából fakadó kibocsátások mértékét is. Törekvéseinket visszaigazolja, hogy 2020-ban vállalatunk elnyerte Az Év Zöld Kereskedője címet a környezettudatos vállalatirányításnak és a bevezetett fenntarthatósági intézkedéseknek köszönhetően” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Nagyobb energiaigény, kevesebb fogyasztás

Jóllehet egy-egy szupermarket az átépítésnél jellemzően olyan többletfunkciókkal gyarapodik, amelyek magasabb villamosenergia-igényt támasztanak, az alkalmazott új technológiáknak köszönhetően mégsem nő a villamosenergia-felhasználás, sőt számos esetben akár 10-15 százalékkal még csökkenhet is. Ennek magyarázata a kivitelezés során alkalmazott megoldásokban és az energiatakarékossági intézkedésekben rejlik.

A vállalat egy-egy átépítés során a teljes áruház fénycsöves lámpatesteit LED lámpákra cseréli, de akkor is alkalmazza ezt a technológiát, ha nem a teljes épületet modernizálja, hanem csak annak elektromos rendszerét. Az üzletek zárásakor valamennyi világítótestet – beleértve az eladótér világítását – lekapcsolják, kizárólag az őrvilágítás marad. A késő éjszakai és kora hajnali órákban pedig - a frekventált helyek kivételével - a parkoló-, és reklámvilágítás fényei is kialszanak.

Hővisszanyerés a hűtőrendszerekből

Négy évvel ezelőtt, 2018-ban a SPAR Magyarország átállt az úgynevezett transzkritikus CO2 hűtéstechnikákra, amelyek a korábbinál környezetkímélőbbek, hatékonyabbak és hosszútávon is gazdaságosan üzemeltethetők. Idén pedig elkészült az első olyan transzkritikus CO2 hűtéstechnikai rendszer, amely ejektor-technológián alapul: ettől a hűtéstechnika villamosenergia-fogyasztásában további 10 százalékos megtakarítást vár a hazai üzletlánc. A hővisszanyerés is jelentős megtakarításokat eredményez. Az integrált transzkritikus CO2 hűtéstechnika rendszer a hűtőbútorokból és hűtőkamrákból elvont hőt hasznosítja a legtöbb esetben használati melegvíz termeléshez, ám bizonyos üzleteknél az épület fűtésénél is. Komolyabb hidegben pedig a rendszer hőszivattyús üzemmódban melegíti az épületet, ugyanez nyáron komforthűtést biztosít. Mivel a fűtő/hűtő közeg víz, így számos további hasznosítási lehetőség adódik: ilyen a fan-coil fűtés/hűtés, padlófűtés/hűtés, légkezelőben a levegő előfűtése/hűtése, illetve a használati melegvíz-előállítás.

Egyes üzleteknél a vállalat egy úgynevezett VRV alapú hűtéstechnikai rendszert alkalmaz, amely intelligens módon működteti a technológiai- és komfort fűtést, illetve a hűtést. Az integrált hűtéstechnikai rendszernek köszönhetően, az épületen belüli jobb komfortérzeten felül alacsonyabb energiafelhasználást is jelent. A VRV alapú rendszer ugyanúgy felhasználja a hulladékhőt és szükség esetén hőszivattyús üzemben is fűt, ám működéséhez nem szükséges vízkört kiépíteni.

Hőszigetelés, nyílászárócsere

Fontos az épület hőszigetelése és a nyílászárók cseréje is. A SPAR Magyarország elsődlegesen az elavult portálokat cseréli jó hőszigetelő képességű, modern típusokra, indokolt esetben pedig a tető vízszigetelések cseréjénél elvégzi a hőszigetelést, illetve homlokzati hőszigetelést is alkalmaz.

Napelem, elektromos autótöltők

A vállalat minden beruházásnál – legyen szó új épületről vagy átalakításról – megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy az épület adottságainak figyelembevételével alkalmazható-e hatékonyan napelemrendszer, amely segíti az adott egység elektromos igényének kiszolgálását.

A vállalat a parkolóval rendelkező áruházaiban folyamatosan alakít ki elektromos autó-töltőállomásokat, eddig 168 ilyen pontot hozott létre országszerte. A SPAR elérhető elektromos töltőállomás-hálózatáról a következő link nyújt tájékoztatást: https://www.sparafenntarthatojovoert.hu/e-autotolto

I Forrás: Spar / Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Cégmarketing trendek –  Legyünk jelen egyszerre mindenhol!  2024. május 30.

Cégmarketing trendek – Legyünk jelen egyszerre mindenhol! 2024. május 30.

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details