2024. május 1., szerda - Fülöp

Kereskedelem

Potom áron vehetsz luxus ruhamárkákat ezekben az üzletekben: rengeteg magyar vásárol itt

2022-04-19 691

Egyre többen válogatnak a használtruha boltok polcairól. Van, aki azért mert környezettudatosabban vásárolna, de akadnak olyanok is, akik kifejezetten a különlegesebb darabokat vadásszák, mások az olcsóbb árak miatt választják a "túrkálókat". A használtruhák zöme Magyarországra még mindig Angliából érkezik, de a fővárosi vintage üzletekbe már szinte bárhonnan hoznak extrémebb ruhadarabokat.

Rengeteg használtruha üzlet nyílik országszerte: akadnak olcsóbb kategóriás, "túrkálós" változatok, vállfás válogatók, sőt, extravagáns vintage üzletek is. Utóbbiakból a ruhákat már nem csak a magyarok viszik, hanem bizony a külföldiek is vásárolnak.

Mint a Pénzcentrum kérdésére a piaci szereplők kifejtették, a brexit és a koronavírus átírta a ruhavásárlási szokásainkat, egyre kevesebbet költünk, és egyre kevesebbet vásárolunk, így nem csoda, hogy a használtruha piac virágozni kezdett - a britek kilépése azért hatott fájdalmasan, mert a használt ruhák zöme onnan érkezett az országba.

A használt ruhák beszerzéséről és árusításáról a RongyÁsz nevű céget is megkérdeztük, akik átlagosan 200 000 kiló ruhát adnak el évente.

A koronavírus alatt visszaesést tapasztaltunk, a bezárások és a bizonytalanság miatt a felszálló ágakban sokan el nem mertek vásárolni. A brexit pedig szintén kihat az üzletre jelentős mértékben, mivel a beszerezhető áru mennyiség csökkenésével párhuzamosan a minőség is romlott, valamint a beszerzési árak is jelentősen drágultak. Ezen felül megjelent a vám, és kezelési költségek. A bonyolultabb szállítási folyamatok miatt a fuvardíjak is jelentősen emelkedtek

- fejtette ki Kovács Tamás, a cég ügyvezetője. Mint mondta, a ruhákat Angliából vásárolják, és kamionnal, közúton szállítják Magyarországra. Elmondása szerint a használtruha vásárlásban már régen jelen van a tudatos vásárlás, sőt mára teljesen elfogadottá vált, hogy használt boltból is lehet jó ruhákat szerezni, sőt közkedvelt hobbi az egyedi darabok vadászata.

A ruhákat először is szezonálisan válogatjuk, női, férfi, gyerek kategóriákra, ezt követően 3 különböző mínőségű osztályba soroljuk, majd ezt a különböző típusú üzletekben értékesítsük. Mivel minden növekszik ár tekintetében, így ezt nekünk is be kell építenünk az árainkba, ráadásul a munkaerőhiány is érint bennünket

- folytatta a cég ügyvezetője, aki kiemelte hogy üzleteikben az árazás a bekerülési költségek, a konkurencia, valamint az új ruhák árainak figyelembevételével történik.

A munkaerőhiánnyal mi is küzdünk, nálunk is vannak kisteherautó sofőrök de az eladói pozíciókra is nehéz munkaerőt találni. Azt gondolom, hogy a magas foglalkoztatottság miatt sok a munkalehetőség, ezáltal nagyon gyorsan váltanak a dolgozók egy-egy könyebb, vagy jobban fizető munkahely reményében. Ezen kívül az üzleteink este 6-ig vannak nyitva, emiatt a kisgyermekes szülők ritkán tudják vállalni az ilyen beosztású munkaköröket

- fejtette ki Kovács Tamás, aki hozzátette, hogy az utóbbi időben nagyjából 10 százalékos áremelést kellett eszközölniük, és remélik hogy nem lesz többre szükség. A kilós és egyedi áras üzleteikben is hasonló mértékben emelték az árakat. Mint hozzátette, az olcsóbb, kilós árú termékek a legkeresettebbek (vállfás és túróládás kategória egyaránt).

Mint megtudtuk, egyre többen választanak ruhát tudatosan, és kajtatják az egyedi darabokra. A budapesti LoveBug Vintage is az egyedi darabokra specializálódott. Az üzlet vezetője, Kertész Violetta arról beszélt, hogy náluk cipők, táskák, ruhák, ékszerek vannak, az üzlete speciális, mivel showroomként az egész lakás körbejárható, és tele van retro kiegészítőkkel. A slow shopping jegyében itt a lelassulás, és a hosszas válogatás is elfogadott - tette hozzá.

Fenntarthatóbb egy vintage Levi's nadrágot megvenni, ami bár némileg használt, de sok esetben jobb minőségű mint egy ma gyártott darab, hiszen ugyanez a márka mostani darabjai sem olyan tartósak már, ráadásul most egy új Levi's 35 000 forint körül van. Nálunk 9000 egy egyedi fazon. A bőrdzsekik, és táskák ugyanebben a helyzetben vannak, amennyiért a fast fashion boltokban egy újat veszünk, ami műbőr és tucat, nálunk egy valódi bőrt találhat a vevő, aminek története, “lelke” van. A vevőkör életkora változó. Most a vintage virágzó új keletje miatt alacsonyabb, mint ezelőtt tíz évvel volt. 15-25 éves kor között van nálunk a fő csapás, de 25-40 között is sokan jönnek

- emelte ki Violetta, aki hozzátette, hogy saját gyártású, úgynevezett “upcycled” darabok is bőven vannak az üzletben, antik piacokon lelt anyag maradékokból régi ruhákból varrnak táskákat, díszítenek farmerdzsekiket, akar egy antik gobelin mintával is új életet adnak egy kallódó, régi darabnak.

Áraink középkategóriában mozognak. Míg egy eredeti angol Dr. Martens bakancs, vagy YSL sál nyilván drágább, de egyszerűbb, no name vintage darabok olcsóbban is akadnak, a fast fashion áraknál meg akár még olcsóbban is. A fenntartható, környezettudatos szemlélet és egyediség találkozás igazán az, ami miatt a vintage-nak nagy jövője van

- fejezte be a LoveBug Vintage vezetője.

A teljes cikk: Potom áron vehetsz luxus ruhamárkákat ezekben az üzletekben: rengeteg magyar vásárol itt

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

More details
Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

Virágzó kert: anyák napi séta az ELTE Füvészkertben, 2024. május 5.

More details
Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál, 2024. április 29. - május 12.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

Komáromi Napok, 2024. április 26. - május 1.

More details
VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

VII. Kézműves-Sör-Majális, 2024. április 30- május 1.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Tabán fesztivál, 2024. május 1.

Tabán fesztivál, 2024. május 1.

More details