2021. március 5., péntek - Adorján

Kereskedelem

Elsők között tudhatod meg, hogy milyen lesz, és mikor nyit meg Budapest legújabb plázája

2021-02-17 134

Közel 10 éve épült utoljára klasszikus értelemben vett bevásárlóközpont Magyarországon, a 2021-es év azonban más lesz: szeptember 3-án nyit meg az összesen 136 ezer négyzetméteres, 55 ezer négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező, négyszintes Etele Plaza. Az épület lényegében már kész, az egyik legnagyobb első bérlő ezen a héten már el is kezdheti alakítani a több ezer négyzetméteres új otthonát. Egy olyan exkluzív plázabejáráson vehetett részt a Portfolio, ami során Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója, Balástyai Márk, projektigazgató és Borsos-Vámosi Dóra, projektigazgató-helyettes mutatta meg a bevásárlóközpont minden részét és mesélte el a legizgalmasabb szolgáltatásokat, kezdve VIP parkolóktól és mosdóktól, egészen a saját fejlesztésű applikációig és a sörre váltható pontokig. Most elsőként mutatjuk meg Olvasóinknak, hogy hogyan fog kinézni, és mi mindenre készülhetnek szeptembertől Magyarország legújabb plázájában, az Etelében.

Utoljára 2010-ben a Corvin Plaza megnyitásakor léphettünk be Budapesten új plázába (leszámítva a 2013-ban átadott Árkád2-t, ami az Őrs vezér téri egység bővítése volt), hamarosan azonban a főváros második legforgalmasabb csomópontjában, a Kelenföld vasútállomás - Etele tér szomszédságában megnyitja kapuit - becenevén hívva - az "Etele". 

2021. szeptember 3-ától lehet vásárolni az 55 ezer négyzetméter bérbeadható területű és összesen 136 ezer négyzetméteres Etele Plaza boltjaiban, ebédelni a legfelső emelet food courtjában, kiülni a parkosított tetőteraszra, vagy filmet nézni a mozi VIP részében akár.

Az eredeti nyitást valamivel korábbra tervezte a fejlesztő, Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója a bejárás során a késlekedés kapcsán elmondta, hogy:

Már márciusban nyitottunk volna, de a bérlők áruhiánnyal küzdöttek, így szerették volna későbbre tolni az indulást. Az, hogy erről megállapodtunk, számunkra nagy pénzügyi áldozatot igényelt, nemcsak a félévre kieső bérleti díj, hanem a banki újratárgyalt szerződés, és a már fizetés alatt álló kamatok miatt is. A kiskereskedőket sokan sajnálják, de egyáltalán nem igaz, hogy a nagyobbak ne lennének nehéz helyzetben.

Néhány fontosabb adat a projektről

A projekt neve: Etele Plaza
Fejlesztő: Futureal
Kivitelező: Pedrano
Finanszírozó: UniCredit, Erste Csoport
Tervező: Paulinyi & Partners
Belsőépítész: Dyer Építésziroda
Összterület: 140 000 m2
GLA: 55 000 m2
Parkolók száma: 1300
Projekt összköltsége: 300 millió €

Mielőtt kitérnénk a legizgalmasabb részletekre, és a képekre, a pláza alapkoncepciójáról is essen néhány szó, ami nemcsak a 10 éves kimaradás után, de azért is érdekes, mert egy olyan időszakban építette a Futureal, amikor már tisztán látszik, hogy a klasszikus plázák funkciója átalakuláshoz ért. Pár éve biztosan sokan számítottak még arra, hogy a fizikai vásárlások elveszítik dominanciájukat, és nem lesz létjogosultsága a bevásárlóközpontoknak. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a "shoppingolás" nem tud kimenni a divatból, egyszerűen szükségünk van fizikai boltokra, természetesen az online vásárlás lehetőségei mellett. Ugyanakkor az is igaz, hogy már nem a kötelező vásárlás egy plázalátogatás elsődleges célja - hisz erre ott van az online - hanem egyértelműen az élményszerzés.

Az Etele Plaza tervezése során a vásárlás melletti kiegészítő szolgáltatások kiemelt szerepet kaptak, a funkciókat, illetve a retail felhozatalt, a bérlői összetételt úgy alakították ki, hogy egyaránt kiszolgálja a 10 perces távolságban lakó 70-80 ezer környékbelit, valamint azokat a távolabbi budai lakosokat is, akik autóval, vagy tömegközlekedéssel érkeznének, és eddig főként a Mammut, vagy a MOM Park volt a legközelebbi, vagy első számú opciójuk.

15 érdekesség Budapest legújabb plázájáról:

 1. Már költözik az első bérlő: a Peek & Cloppenburg 16-án veszi át a kétszintes, összesen 4 ezer négyzetméteres üzlethelyiségét, majd hamarosan az Inditex-csoport következik, ami az Aréna Mall mellett összes, Magyarországon elérhető márkájával jelen lesz az Etelében (Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull&Bear, Stradivarius, Bershka, Oysho)
 2. Összesen négyszintes a pláza, a földszinten, az 1. és 2. emeleten üzletek, a 3. emeleten többek között a food court, illetve a konditerem kap helyet. 
 3. Az építés során arra törekedtek, hogy több helyről érkezhessenek a vásárlók a plázába, autóval ez két irányból, lentről és fentről, vagyis a mélygarázsból, a tetőparkolóból lehetséges. 
 4. A liftek nincsenek eldugva, mint más plázákban, és jobban hasonlítanak egy hotel felvonóira, mint egy szürke dobozra. Az emeletekre két helyen mozgólépcsővel is fel lehet jutni, ezek a pláza két végében helyezkednek el. 
 5. A mozi és a tetőparkoló egy szinten van, vagyis még az utolsó pillanatban is be lehet esni egy filmre, és ehhez nem kell átsétálni az egész bevásárlóközponton. 
 6. 1300 parkolót alakítottak ki, ami megoszlik mélygarázsban és tetőparkolóban. 
 7. A parkolóhelyek akár 10%-a alkalmas lesz elektromos autó töltésre.
 8. Tetőterasszal is készült a fejlesztő, a parkosított részre bárki kimehet meginni a kávéját, megenni az ebédjét.
 9. A fitnesz terem hatalmas üvegablakai az Etele útra és egy parkra fognak nézni.
 10. Az 1. és 2. emeleten a pláza középső része egy mini piazzaként is leírható, ezen a nagyobb téren kávézók és éttermek kapnak helyet, valamint itt is lehetőség van a két folyosó közötti átjárásra.
 11. 20 százalék felett van az élmények aránya a bevásárlóközpontban. Az apróbb újítások mellett: sportolási lehetőséggel, Magyarország legnagyobb food courtjával, vagy akár selfie-ponttal is lehet majd találkozni. 
 12. Külön applikációt kap a pláza, ebben lesz házon belüli valós idejű navigáció, vagyis nem egy hagyományos térképen kell keresgélni az üzleteket, hanem akár otthon mobilon be lehet állítani, hogy az adott üzlethez melyik parkoló és melyik zóna van a legközelebb, a parkolást követően pedig a sétálós funkció segít a keresett boltig eljutni. Az applikációban parkolás is fizethető, de akár személyre szabott, a kedvenc üzlet akciójáról is kérhetnek értesítést a vásárlók.
 13. Lojalitási programot is bevezetnek, az így kapott pontokat fizetős szolgáltatásokra, vagy akár a "férfimegőrzőként" is nevezhető infobarban egy sörre is el lehet elkölteni. Több szolgáltatás VIP kategóriában is elérhető lesz: parkolók, mosdók, mozi.
 14. Mosdóból háromfélét alakítanak ki. Sok helyen nagy probléma, hogy hajléktalanok használják a bevásárlóközpontok mosdóit (ami nyilván minden félnek kellemtelen vagy kínos), ezért külön erre a célra (mármint hajléktalanoknak tisztálkodásra) a fejlesztő kialakított egy helyiséget az épület oldalában, amely kívülről megközelítve érhető el. A normál mosdók ingyenesek, míg a VIP kategóriások fizetősek lesznek. 
 15. A házban többféle módszerrel segítik a tájékozódást: álmennyezeti jelzésekkel, a mozgólépcső mellett szintjelzőkkel és információs képernyőkkel.

 

Teljes cikk: Elsők között tudhatod meg, hogy milyen lesz, és mikor nyit meg Budapest legújabb plázája

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Kritikus helyzetben a kiskereskedelem szereplői - Hogyan élhetik túl az előttünk álló időszakot?

Kritikus helyzetben a kiskereskedelem szereplői - Hogyan élhetik túl az előttünk álló időszakot?

More details
Megkapta a használatbavételi engedélyt az Etele Plaza – Költözhetnek a bérlők

Megkapta a használatbavételi engedélyt az Etele Plaza – Költözhetnek a bérlők

More details
Tőzsdére megy a Magyarországon is aktív ingatlanfejlesztő

Tőzsdére megy a Magyarországon is aktív ingatlanfejlesztő

More details
Érthetetlen? - Ezért pörög tovább az új lakások piaca

Érthetetlen? - Ezért pörög tovább az új lakások piaca

More details
Megtalálták a kórházakat a kiberbűnözők

Megtalálták a kórházakat a kiberbűnözők

More details
Csillapíthatatlan az Apple étvágya

Csillapíthatatlan az Apple étvágya

More details
Döntött a Kúria: visszajár a behajthatatlan követelések áfája

Döntött a Kúria: visszajár a behajthatatlan követelések áfája

More details
Mennyiért vásárolhatunk most háromszobásnál nagyobb lakást Budapesten?

Mennyiért vásárolhatunk most háromszobásnál nagyobb lakást Budapesten?

More details
Tarol az ablakcsere 50% támogatással

Tarol az ablakcsere 50% támogatással

More details