2024. május 6., hétfő - Ivett

Ingatlanpiac

Nemzetközi áttörés és hazai térhódítás előtt az asset management

2022-01-27 813

Világszerte jelentős gazdasági tényezővé váltak az asset management cégek, az iparág látványosan fejlődött az eddigi rövid, mintegy két évtizedes története során. Gazdasági elemzők szerint azonban az igazi áttörést a következő évek hozzák meg: előreláthatólag öt év alatt megduplázódik a már most is százbillió dolláros piac, és Magyarországon is élesedő versenyre lehet számítani az S IMMO Hungary szakértője szerint.

 Százbillió dolláros iparággá fejlődött a pandémia időszaka alatt az asset management (eszközmenedzsment) iparága, amely a következő évtizedben várhatóan még gyorsabban növekedik majd – írta a Boston Consulting Group 2021 Q3-as elemzése. Az iparág 11 százalékkal növekedett globálisan 2020-ban elsősorban a kisbefektetők, másodsorban az intézményi befektetők révén, összegez az 1963-ban alapított, világszerte működő tanácsadó cég tanulmánya.

Az asset management kifejezést kezdetben a pénzügyi szektorban alkalmazták a mások befektetéseit kezelő cégekre vagy személyekre, mára azonban gyűjtőfogalommá vált, amely nemcsak immateriális (pénzügyi alapok, humántőke, szellemi tulajdon, vevői portfólió), de fizikai eszközökre (infrastruktúra, épületek, géppark, közművek) is vonatkozhat. A fogalom kiterjedtebb használata részben magyarázza a mintegy két évtizedes múltú iparág villámgyors növekedését, ám mint a Grand View Research átfogó tanulmánya előrejelzi, ez csak a kezdet: a következő öt évben tovább gyorsul a növekedés, így a piac mérete 2027-re megduplázódik.

A gyorsuló növekedést az egyre élesedő verseny, és az arra adott válaszok táplálják: az asset management cégek rengeteget költenek innovációra, ami elsősorban digitalizációt jelent. Szorosabb kapcsolatot építenek ki az ügyfeleikkel, hogy adatokhoz jussanak a gyorsabb és hatékonyabb működés érdekében. Az utóbbi azt jelenti, hogy a komplex problémák kezeléséhez mesterséges intelligenciát, big datát és IoT megoldásokat is segítségül hívnak.

Az asset management az építőiparban is jelen van, sőt kapcsolódik a közművek és a megújuló energiaforrások kezeléséhez is. A cél a lehető legjobb szolgáltatási színvonalat elérni a lehető legalacsonyabb költségszinten, valamint a fizikai eszközök teljes életciklusán át menedzselni a gazdálkodást, a tervezéstől az átalakításon át egészen az esetleges bontásig. A folyamatra szigorú költségvetési fegyelem és priorizálási rendszer jellemző.

Fizikai asset managementtel foglalkozó cégek itthon is jelen vannak, elsősorban a fővárosi épületállománnyal, jellemzően irodaházak kezelésével foglalkoznak. A munkájukat 2017 óta díjjal is elismerik az Év Irodája versenyen. Idén hét jelöltre lehet szavazni az Év Asset Management cége kategóriában, köztük a bécsi székhelyű, a bécsi tőzsdén is jegyzett ingatlanbefektetési társaságra, az S IMMO-ra, amely kizárólag az Európai Unióban fektet be, azon belül is Ausztriára, Németországra és a kelet-közép-európai országokra fókuszálva.

A Vállalat tevékenysége jól rávilágít az európai fizikai asset management piac működésére: a portfóliójában nagyrészt irodák, bevásárlóközpontok, szállodák, kisebb részt lakóingatlanok találhatók, a cél pedig a hosszú távon megtérülő ingatlanbefektetés, aminek eléréséért ingatlanfejlesztéssel, vétellel, bérbeadással, felújítással és értékesítéssel is foglalkoznak az aktív vagyon- és portfóliókezelés mellett. Az S IMMO AG több mint 200 ingatlannal rendelkezik mintegy 1,8 milliárd euró értékben, ez pedig több mint 6000 bérlőt jelent az EU hét országában.

Az S IMMO Hungary 2001 óta aktív szereplője a budapesti ingatlanpiacnak. A portfóliója nyolc első osztályú kereskedelmi ingatlanból áll – ezek egyike a tavalyi utolsó negyedévben megvásárolt BudaPart GATE –, és a tevékenységére jellemző, hogy a közelmúltban felújított irodaházak mindegyike, összesen közel 100 000 m² irodaterület nagyszerű elhelyezkedésű, a Duna pesti és budai oldalán.

„A nemzetközi tendenciák a következő években a hazai asset management piacon is érvényesülni fognak – magyarázta Barabás Géza, az S IMMO Hungary ügyvezető igazgatója –, vagyis élesedő versenyre lehet számítani, melyben a kínált termékek (értsd: ingatlan és szolgáltatások) minősége meghatározó lesz. A portfóliónk bővítésével, reorganizációjával, valamint a technológiai megoldásaink korszerűsítésével alkalmazkodunk a folyamatosan növekvő kihívásokhoz és az élesedő versenyhez, hogy továbbra is a piac meghatározó szereplője maradjunk. Ezen kívül már öt irodaházunk rendelkezik zöld minősítéssel és kitűzött célunk, hogy hamarosan valamennyi S IMMO épület minősített legyen.”

I  Forrás: Üzleti Hírszerzés/ MITTE

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

More details
Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

Épül Budapest második reptéri hotele – összekapcsolják az elsővel

More details
Lassabb bővülés áprilisban

Lassabb bővülés áprilisban

More details
Változnak a hazai jogosítványszabályok, baj lehet belőle

Változnak a hazai jogosítványszabályok, baj lehet belőle

More details
Átalakítják a hotelcsillagozási rendszert Európában

Átalakítják a hotelcsillagozási rendszert Európában

More details
Építőanyag árfigyelő indul

Építőanyag árfigyelő indul

More details
Ezek lesznek a következő év legnagyobb ingatlanberuházásai

Ezek lesznek a következő év legnagyobb ingatlanberuházásai

More details
Miért tűnik kihagyhatatlannak a XI. Laurel Retail Konferencia?

Miért tűnik kihagyhatatlannak a XI. Laurel Retail Konferencia?

More details