2024. április 25., csütörtök - Márk

Irodapiac

Ezeket a színeket használjuk irodánk felújítása során a hatékony munka érdekében

2024-04-03 377

A színek pszichológiáját már számos elmélet igazolta: hangulatunkat, érzéseinket, de munkakedvünket is alapvetően befolyásolja az, hogy a helyiségben, ahol éppen tartózkodunk, milyen árnyalatok uralkodnak. Mivel egy irodában különösen fontos, hogy a szoba a hatékony munkára ösztönözzön, a felújítás során oda kell figyelni arra is, hogy a falakon milyen színeket használunk. Az alábbiakban ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Hogyan segíthetjük a hatékony munkavégzést?

Munkáltatóként az az egyik legfontosabb feladatunk, hogy dolgozóink számára megteremtsük az ideális körülményeket a munka elvégzéséhez. Ennek érdekében meg kell szervezni a munkafázisokat, az irodákat pedig megfelelően be is kell rendezni. Fontos a munkaállomások kialakítása, az ergonomikus bútorok beszerzése, a technikai feltételek biztosítása, ezek mellett pedig sokszor háttérbe szorul az a kérdés, hogy milyen falfestékeket válasszunk. Persze figyelembe kell venni az egyéni preferenciákat és a brandünk, logónk árnyalatait is, de ha a célunk valóban a hatékonyság fokozása, akkor az alábbi színeket lehet érdemes alkalmazni.

Milyen színű legyen az iroda?

Az alábbiakban azt tekintjük át, hogy az egyes színek és árnyalatok milyen hatással vannak az irodai munkavégzésre.

Megnyugtató zöld

A természet színe – árnyalattól függően – rendkívül megnyugtató hatással bír, ezáltal segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget az irodában. Ez a hatás különösen hasznos lehet ott, ahol többen dolgoznak egy helyiségben, hiszen itt elkerülhetetlen időnként egy kisebb összezördülés.

A zöld falak hatására az irodában dolgozók könnyebben fókuszálnak, így jobban koncentrálhatnak egy fontos feladat elvégzése közben. Emellett a szín frissességet és energiát is áraszt, így serkentheti a kreativitást és elősegítheti a hatékony munkavégzést. A zöld árnyalatai ráadásul megidézik a természetet, az irodán túli világot, ami kellemes hangulatot és pozitív érzéseket kelt mindenkiben. Persze arról se feledkezzünk meg, hogy ez a szín könnyedén összekapcsolható a környezetvédelemmel és a környezettudatossággal, így ha a vállalatunk számára ezek az értékek fontosak, ezt a falfesték választásával is kifejezhetjük.

Elegáns kék

A zöldhöz hasonlóan ez a szín is megnyugtató hatásáról ismert: segítségével javul a koncentráció, könnyebb megoldani a problémákat és gyorsabban születnek meg a kreatív gondolatok.

A kék szín ráadásul – különösen a sötétebb árnyalatok – professzionális és megbízható benyomást kelt, ezért azoknak a cégeknek is jó megoldás lehet ilyen beltéri falfestéket választani, akik a partnerekkel vagy az ügyfelekkel is aktív kapcsolatot tartanak. Nagy előnye az is, hogy csökkenti a vérnyomást és a szívverést, ezáltal pedig a stressz szintjét is. Ez hozzásegíti a dolgozókat a mentális egészség megőrzéséhez, ami kétségtelenül a hatékony munkavégzés egyik kulcsa.

Élettel teli sárga

Természetesen nem a rikító neonsárgára kell gondolni: a citrom világosabb, mégis élénk árnyalatai vidám érzéseket közvetítenek, így pozitív hatással vannak a szobában tartózkodók hangulatára, ezen keresztül pedig a produktivitásra. Ez az energikus és vidám szín segít növelni a motivációt, a dolgozók közötti sikeres együttműködést és csökkenti a viták, összezördülések esélyét.

Nagyon jó választás lehet a sárga beltéri falfesték azokban az irodákban, ahol a kreativitás játszik főszerepet, hiszen a szín segít a gondolatok beindításában, az új ötletek generálásában. Ezen kívül feltűnő és figyelemfelhívó is, így használatával akár az utcáról is becsábíthatjuk az új ügyfeleket.

Stílusos lila

Talán első hallásra túl nőiesnek tűnhet, nagy felületen alkalmazva pedig még nyomasztó is lehet, az arányokat jól eltalálva azonban a lila szín remekül működhet egy irodában. Egyrészt szépen feldobja az unalmas szürke bútorokat vagy a fehér falakat, másrészt igazán jó hatással van a kreativitásra, a gondolkodásra és a proaktivitásra. Javítja a hangulatot, így természetesen a munkakedvet is, hiszen egy vidám környezetben mindenki szívesebben dolgozik. Bizonyos árnyalatai energetizálnak, mások megnyugtatnak, így a választás előtt érdemes átgondolni, hogy pontosan mi is a célunk.

Azt se felejtsük el, hogy a lila szín egyediséget és stílust kölcsönöz az irodának, ami segíthet abban, hogy az ügyfelek gondolataiban is tovább megmaradjunk.

Meleg barna

A visszafogott, klasszikusabb stílus kedvelőinek jó hírrel szolgálhatunk: a természetes barna árnyalatai is számos pozitív hatással rendelkeznek. Ez a szín a stabilitás, a biztonság érzetét kelti: talán nem motiválja annyira a dolgozókat, mint néhány élénkebb árnyalat, de biztosítja a nyugodt, kiegyensúlyozott munkavégzést, és azt a tudatot, hogy megbízható helyen dolgozunk. Ez különösen hasznos lehet akkor, ha hosszú távra tervezünk, és munkavállalóinkat még hosszú évekig szeretnénk megtartani.

Egy ilyen természetközeli hatású irodában könnyen megy a csapatmunka, hiszen kevesebb a konfliktus. A hangulat nyugodt és kiegyensúlyozott, az összkép pedig elegáns és professzionális: ez különösen fontos lehet akkor, ha ügyfeleink és üzlettársaink az idősebb, konzervatívabb generációból kerülnek ki.

Alaposan gondoljuk meg a döntést

Ha megszületett az elhatározás az iroda felújításáról, a célunk valószínűleg az, hogy az eredmény hosszú időre szóljon. Ezért érdemes meggondolni, hogy milyen színű beltéri falfestéket választunk, hiszen a festés óriási munka, így azt általában minél később szeretnénk megismételni. Gondoljuk tehát végig azt, hogy mi a célunk, milyen módon szeretnénk a dolgozóinkat motiválni, és válasszunk ennek megfelelően. Ne feledkezzünk meg az irodában tartózkodók igényeinek felméréséről sem, hiszen a legfontosabb az, hogy ők kellemesen érezzék magukat a napi munka során. (x)

I Forrás: /haszon.hu/

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

Totalcar Parkoló Parádé, 2024. április 28.

More details
Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja, 2024. április 26-28.

More details
Városligeti Majális, 2024. május 1.

Városligeti Majális, 2024. május 1.

More details
Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

Országos Diesel Találkozó, 2024. április 30. - május 1.

More details
Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

Komáromi erődfeszt, 2024. május 3-5.

More details
Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

Agility nap a Ligetben, 2024. április 28.

More details
Az Év Boltja közönségszavazás

Az Év Boltja közönségszavazás

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details