2024. május 8., szerda - Mihály

Irodapiac

Hancz Anita: minden épületünk más, éppúgy, mint a bérlőink

2024-02-02 587

A Wing Zrt iroda értékesítési igazgatója szerint ma már a hazai bérlők is egyre inkább elvárják, hogy az épületek kivitelezése és működtetése megfeleljen az ESG-elveknek. Miben egyedülálló a Liberty, hogyan támogatja egy irodaház a bérlők márkaépítését és miként lehet a szektorban hozzáadott értéket teremteni. – interjúalanyunk nem sablon válaszai sok más kérdésre is választ adnak.

 -    Nem könnyű pontos képet kapni arról, mi zajlik a budapesti irodapiacon. Ön hogyan látja a helyzetet? Melyek a legfontosabb trendek?

-    A budapesti ingatlanpiacon továbbra is nő az üresedési ráta, 2023 IV. negyedévében elérte a 13,5%-ot. De ha az adatok mögé tekintünk, azt látjuk, hogy a piac egészségesen reagál az elmúlt évek eseményeire: növekszik a belső kerületekben lévő, könnyen megközelíthető, fenntartható, minőségi ingatlanok iránti kereslet. Az elmúlt évben a kereslet 2022-höz képest 19%-kal nőtt, az új bérleti megállapodások 2023 IV. negyedévében a teljes kereslet 52%-át tették ki. Egyértelmű, hogy a bérlők diktálnak a piacon.

-    A bérlők számára melyek a legfontosabb tényezők az irodabérléskor? Az ESG-szempontok? Az energiahatékonyság? A rugalmasság?

-    Jól látható, hogy a bérlők határozottan a zöld, energiahatékony, változatos szolgáltatásokat kínáló épületeket keresik. A munkáltatói márkaépítés részeként a bérlőknek a vállalati kultúrára építésére, az elköteleződés elősegítésére, a munkavállalók integrációjára egyaránt rezonáló és támogató irodatereket kell létrehoznunk. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a bérbeadóknak mindig az adott céloknak megfelelő irodát kell biztosítani, valamennyi bérlő számára egyedi megoldásokkal. Emellett minden esetben lehetővé kell tenni, hogy a bérlők meg tudják valósítani a távmunkára vonatkozó stratégiájukat.

-    A multifunkciós Liberty komplexumnál hogyan lehetett az időtállóság problémáját megoldani, illetve miben hozott újat a piacon a Liberty?

-    Minden alpiacnak megvan a maga modernizációs folyamata és üteme, a dél-pesti régióban éppen most zajlik ez a fejlődés. A WING a Telekom székhelyének megépítésével már elkezdte a Könyves Kálmán körút és a Népliget találkozásánál lévő irodai desztináció kialakítását, ezt a Liberty multifunkciós épülete tette teljessé. A Liberty a WING jelenlegi egyik legnagyobb vegyesfunkciós ingatlanfejlesztése, amelyben A+ kategóriájú irodák, egy 3-4 csillagos szálloda, üzletek és további szolgáltatások egyaránt szolgálják a felhasználók igényeit és kényelmét. Az épület egyedülálló megoldást kínál azoknak az irodabérlőknek, akik számára fontos a kiváló megközelíthetőség, a nagy alapterületű, minőségi irodák, valamint a szolgáltatások széles választéka – mindezeket itt még szállodai funkció is kiegészíti.

-    Mit ért az alatt, hogy egyedülálló?

-    Azt szoktuk mondani, hogy Libertyvel Budapest a jövő irodaházával lesz gazdagabb, mert tükrözi az ingatlanpiac legújabb trendjeit.  Az volt a célunk, hogy egy olyan új irodaközpontot hozzunk létre, ahol a bérlőknek nem kell a belvárosig menniük. A Liberty könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel is. Minden kényelmi és funkcionális szolgáltatás elérhető, amelyre az épület felhasználóinak szükségük lehet: étterem, kávézó, belső kert munkaállomásokkal, tetőtéri sportpálya és pihenőkert, autómosó, csomagautomaták. Úgy láttuk, hogy a Libertynél a kényelem érdekében egyszerre érdemes létrehoznunk a szállodai és az irodai funkciót, mert ezek egymást erősítik: a földszinti, TRIBE Table étteremmel, a konferenciatermekkel és a tetőszinti skybarral a hotel kiváló kikapcsolódási lehetőségeket kínál az irodákban dolgozóknak is, míg az irodaház tetején található futópálya és a nagy mélygarázs a szállodavendégek kényelmét is szolgálja. Emellett az épület megfelel a magyarországi TNM rendeletben a közel nulla energiaigényű épületekhez meghatározott feltételeknek.

-    Térjünk még vissza az ESG-re. ennek előtérbe kerülése hogyan hat a bérlői elvárásokra?

-    Ahogy említettem, a nemzetközi bérlők számára a jövőben kulcsfontosságú lesz az épületek ESG-megfelelősége; a legtöbben egy adott időpont után már nem bérelhetnek irodát olyan házban, amely nem felel meg a vállalat környezetvédelmi, illetve karbonsemlegességre vonatkozó kezdeményezéseinek. Természetesen mi kiemelt figyelmet fordítunk erre már a tervezéskor. Jó példa a Liget Center Vitrum, amely csak villamos energiát fog használni, és megfelel a közel nulla energiaigény feltételeinek. A Liget Center Vitrum egy exkluzív, „A+” kategóriájú, teljes üveghomlokzattal rendelkező boutique-irodaház lesz Budapest kiemelt helyszínén, a Városliget szívében. Emellett az épület a legmodernebb akusztikai jellemzőkkel bír, és rugalmas, cégre szabható (BTS) megoldásokat kínál. A bruttó bérbeadható terület 6 emeleten 2200 négyzetméter lesz, 360 négyzetméter átlagos szintterülettel. Az átadása a tervek szerint 2024 második felében várható.

-    Mire számíthatunk a következő évben, milyen trendekre, tendenciákra, eseményekre készülnek?

-    A budapesti piac még nem érte el a mélypontot, arra számítunk, hogy az üresedés tovább nő, mert vannak bérlők, akik még nem tudták a bérelt területet a távmunka-stratégiájuknak megfelelő, optimális szintre csökkenteni. Ez még további hatással lesz a piacra, de már megkezdődött a talpra állás: például az elmúlt két évben minden új bérleti szerződésben kitértünk a bővülési lehetőségre, mert a bérlők számára is fő szándék a növekedés. Emellett az elmúlt években a multinacionális és a hazai bérlők egyre inkább azt az igényt fogalmazzák meg, hogy az épületek kivitelezése és működtetése feleljen meg az ESG-elveknek. Ennek megfelelően a WING 2017 óta minden új irodafejlesztésénél BREEAM- és/vagy LEED-tanúsítást szerzett, és teljes portfóliója tekintetében alapkövetelményként a BREEAM Good és/vagy LEED Silver minősítést tűzte ki.

-    Egyetért azzal, hogy a régebbi épületeknél, különösen a külsőbb kerületekben, több nehézséggel kell szembenézni?

-    Nagy a nyomás, hogy jelentős felújítások és korszerűsítések induljanak annak érdekében, hogy új bérlők érkezzenek, illetve a régi bérlők ott maradjanak. Ennek ellenére a régebbi épületek továbbra is értékesek, mert egy meglévő projekt más célra való átalakításának kisebb a karbonlábnyoma, mint egy új építésének. A WING számára fontos, hogy értéket teremtsünk azáltal, hogy egy barnamezős, akár történelmi múlttal rendelkező területet a mai igényeknek megfelelő új funkciókra alakítunk át, miközben megőrizzük az épület történelmi, sőt kulturális és művészeti értékeit. A HOP Technology Office Park is ezen a koncepción alapul. Bérbeadóként itt felismertük a meglévő épületek hasznosíthatóságát, ezek fenntartható felújítására összpontosítunk, és az ilyen jellegű ingatlanokat kereső bérlők igényeinek megfelelően alakítjuk ki őket. Ezzel a fejlesztéssel már a kezdetektől a helyreállításra és a telek eredeti funkciójának kihasználására összpontosítottunk, illetve annak érdekében tettünk erőfeszítéseket, hogy elkerüljük a bontást. A HOP Technology Office Park új néven innovatív, nagy hozzáadott értéket előállító és magasan képzett munkaerőt alkalmazó vállalatok számára kiváló döntés, köszönhetően a rugalmas, összetett, campus-szerű kialakításnak, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az új építkezéseket a meglévő épületszerkezetekbe integrálva lehessen megvalósítani. Célunk egy, a piaci viszonyokhoz alkalmazkodó, fenntartható fejlődési koncepció megalkotása és egy kiváló minőségű, modern, városi technológiai irodapark létrehozása. Konkrétumokat említve: a parkban már működik számos tesztlaboratórium, finommechanikai és elektronikai gyártási tevékenységek folynak, mikrologisztikai szolgáltatások érhetők el, informatikai kutatási-fejlesztési tevékenység zajlik, és természetesen irodák is bérelhetők.


Irodakereso.info

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

Applikációk, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten

More details
Május 13-a a hummusz világnapja

Május 13-a a hummusz világnapja

More details
Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

Budaörs Fesztivál, 2024. május 8-12.

More details
Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

Ludovika Fesztivál, 2024. május 9-11.

More details
Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

Budapest100 Építészeti Kulturális Fesztivál, 2024. május 9-12.

More details
Képregény fesztivál, 2024. május 12.

Képregény fesztivál, 2024. május 12.

More details
Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

Cenki Családi Piknik, 2024. május 11.

More details
Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

Családi Repülőnap Szombathelyen, 2024. május 11-12.

More details
Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

Ikarus Találkozó, 2024. május 11.

More details