2024. május 2., csütörtök - Zsigmond

Irodapiac

Átrendeződés az ingatlanpiacon: felértékelődtek a korszerű irodák

2023-12-12 690

Megtörtént a fordulat, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése szerint a bérlők egyre inkább az alacsony üzemeltetési költségű, korszerű irodákat keresik, és ezt szem előtt tartva akár magasabb bérleti díjat is hajlandóak fizetni.

A kereslet átrendeződése azoknak a property- és facility management cégeknek is kedvez, amelyek korszerű megoldásokkal, erős szakértői csapattal képesek magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítani ügyfeleiknek. A siker egyik kulcsa a hatékony energiagazdálkodás.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése  szerint a hazai irodapiacon a kereslet eltolódott a jobb minőségű, alacsonyabb üzemeltetési költségű ingatlanok irányába, még ha azok magasabb bérleti díj mellett érhetők is el.

Ez a trend és a hullámzó, bár a megelőző évhez alacsonyabb, de a korábbi évekhez képest jóval magasabb szinten stabilizálódott energiaárak azt eredményezik, hogy a rossz energetikai besorolású ingatlanoknál a 2024-es év is a korszerűsítésről, az üzemeltetési költségek optimalizálásáról fog szólni. Akár már a nem túlságosan régi, BB energetikai besorolású ingatlanokat is szükséges lehet AA szintre emelni a kedvezőbb bérbe adhatóság érdekében.

Bár az ICON által kezelt kereskedelmi ingatlanokban a bérlők változatos tevékenységi köre és a létesítmények eltérő jellege miatt nagy a szórás az energiafelhasználásban, a cég összefoglalta, hogy miként alakultak a fogyasztási adatok a megelőző évhez képest a szeptembertől április végéig tartó 2022/23-as fűtési szezonban. Az állomány meghatározó részére, valamivel több mint 277 ezer négyzetméternyi területre vonatkozó összesített adatok azt mutatják, hogy a villamosenergia- felhasználásában 7,3%-os, a földgázfogyasztásban pedig 18,3%-os csökkenést sikerült elérniük az ICON üzemeltetési szakembereinek a vizsgált időszakban, ami nemcsak jelentős könnyebbséget, hanem kiszámíthatóságot is biztosít a bérlőknek.

„Az elmúlt évek egyik fontos változása, hogy jelentősen közeledtek egymáshoz az egy négyzetméterre vetített bérleti, illetve fenntartási költségek a kereskedelmi ingatlanok piacán. Az üzemeltetési kiadások részarányának növekedése azoknak az üzemeltetőknek kedvez, amelyek hatékony, egyedi igényekre szabott megoldásokkal, az ügyfelekkel és a tulajdonosokkal folyamatos párbeszédet fenntartva, megalapozott tudással és szakértelemmel biztosítják a legmagasabb, a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szolgáltatási színvonalat. A fogyasztáscsökkenés is ezt a szakértelmet tükrözi, mely jelentősen támogatja a kiadások visszaszorítását is” – mondja Kákosy Zsolt MBA MRICS, az ICON Real Estate Management property management szenior igazgatója.

Az energiafogyasztás optimalizálásában és alacsony szinten tartásában kulcsszerepük van az ingatlankezelési, üzemeltetési feladatokat ellátó cégeknek. A gépek, berendezések megfelelő beállítása, finomhangolása, a megfelelő automatizmusok, IT-rendszerek hatékony alkalmazása, az ESG szempontokra épülő fejlesztések megtervezése, megvalósítása komoly szakértelmet, naprakész tudást igényel. Az ICON szakértői azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy tartós eredményeket csak a bérlők bevonásával, folyamatos tájékoztatásával, edukációjával lehet elérni. A párbeszéd fenntartását megkönnyíti, hogy a cél közös: az alacsonyabb energiaszámlákban jelentkező, az ügyfelek üzleti tevékenységét, sikerét támogató költségmegtakarítás.

„Az ingatlanok hatékony üzemeltetése jelentős megtakarításhoz segítheti a bérlőket. A közműfogyasztási adatainkból látszik, hogy az ICON szakembereinek évtizedes tapasztalata, nemzetközi színvonalú szakértelme, valamint a PM és az FM területek szoros együttműködése hozzásegíti a bérlőket ahhoz, hogy optimalizálhassák az ingatlanra fordított kiadásaikat és megtakarítást realizálhassanak az energiaköltségek terén” – fűzte hozzá Flück Róbert, az ICON Real Estate Management facility management igazgatója.


ICON Real Estate Management

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

Nem tart még ott az ingatlanpiac, hogy árat lehessen emelni

More details
A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

A Balaton a legnépszerűbb a nyaralóvásárlók körében

More details
Jó hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

hírek a logisztikában: hosszútávú előnyre tesz szert, aki az ergonómiába fektet

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

More details
Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

Nyolcmilliárd forintot lopnak el a magyar bankkártyákról évente

More details
Lépésről lépésre a zöld jövő felé

Lépésről lépésre a zöld jövő felé

More details
HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

HÉTSZER 7 - Erzsébetváros fesztiválja, 2024. június 1-ig

More details