2024. május 10., péntek - Ármin

Irodapiac

Az átalakuló munkavégzési szokásokkal a cégek irodával kapcsolatos igényei is változnak

2023-06-23 1096

A cégek ingatlanokkal kapcsolatos döntései egyre szorosabban fonódnak össze a munkavállalókkal kapcsolatos stratégiával, a CBRE globális ingatlantanácsadó cég 2023-as európai bérlői felmérése szerint. A vállalat a felmérést most először végezte el a Közép-Kelet-Európában működő globális vállalatok körében, hogy ezzel is megmutassa, milyen eltérések vannak a munkahelyi kultúrában regionálisan is.

A vállalatok pandémia utáni irodapolitikája még mindig alakulóban van, a kutatásban részt vevő munkáltatók többsége úgy véli, még hosszú időt vesz igénybe, mire kialakul egy megszilárdult irodai munkavégzési rendszer. A közép-kelet-európai régióban található cégek ennél sokkal optimistábbak, 76 százalékuk gondolja úgy, hogy a következő egy évben sikerül kialakítaniuk egy hosszú távon is alkalmazható struktúrát. A felmérésből az is egyértelműen kiderült, hogy a teljes irodai és a teljes otthoni megoldás nagyon ritka, az ideális megoldás a cégek számára a munkavállalók idejének megosztása a helyszínek között. A vállalatok kétharmada rendelkezik már valamiféle hibrid munkavégzést támogató cégpolitikával. A tipikus heti irodai jelenlét aránya Közép-Kelet-Európában jelenleg 26 és 60 százalék között oszlik meg, azonban a megkérdezett vállalatok több mint felénél ez nem állandó minta. A hibrid munkavégzés a megkérdezett vállalatok 77 százaléka esetében jellemzően 2-3 napot jelent az irodában.

Az új típusú munkavégzés iránti igény a munkavállalói szinten is jelen van: a válaszadók több mint fele nyilatkozott úgy, hogy felmérések és fókuszcsoportok segítségével bevonja a munkavállalókat a munkahelyet érintő fontosabb döntések meghozatalába. Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedésekkel támogatják a megváltozott munkavállalói igényeket, 60 százalékuk nyilatkozta, hogy aktívan támogatja a munkavégzés új módjait, míg 47 százalékuk inkább a közösségi munkavégzésre alkalmas terek biztosítására összpontosít.

A változó munkavégzési stílus közvetlenül befolyásolta az irodák kialakítását, ami jelentős változást eredményezett a munkakörnyezetben. A kutatás kimutatta, hogy a bérlők 76 százaléka csökkentette kijelölt ülőhelyeinek számát, míg a felmérésben részt vevők 76 százaléka növelte az aktív munkavégzésre alkalmas helyiségek számát, nagyobb hangsúlyt fektetve a közös munkára.

Az alkalmazottak megváltozott igényei az épületválasztásra is hatással vannak. A jó tömegközlekedés a legtöbb piacon – a közép- és kelet-európai térségben valamivel nagyobb mértékben – az első helyen szerepel. A parkolási lehetőség biztosítása még mindig dominál a helyszínválasztás során, az olyan tényezők, mint az elektromosjármű-töltőpont (52%) és a kerékpár vagy robogó tárolása (38%) szintén egyre fontosabbá válnak – összhangban a fenntartható megoldások iránti növekvő igényekkel, ami a dolgozók 58 százaléka számára fontos szempont. Az, hogy az épületben vagy a környékén élelmiszerboltok, kifőzdék vagy büfék legyenek, a válaszadók 60 százaléka számára befolyásoló tényező, ahogyan a tárgyalóterek, a fitnesz- és wellnesslétesítmények, közösségi terek is fontos szempontot jelentenek a választáskor. A bérlők 58 százaléka nyilatkozta Európa-szerte, hogy – főként a hibrid munkavégzés elterjedése miatt ¬– az elmúlt három évben csökkentette ingatlanportfóliója méretét, míg ez az arány a közép-kelet-európai régióban mindössze 42 százalék.

„A portfólióstratégia célja jellemzően a konszolidáció, a racionalizálás vagy a költséggazdálkodás. Sok bérlő számára a portfólió minőségi profiljának javítása is fontos szemponttá vált. A vállalatok több mint 60 százaléka él a lejáró bérleti szerződésekkel, szünetekkel vagy egyéb szűkítési lehetőségekkel, vagy épp megújítják a jelenlegi telephelyüket – feltéve, hogy az megfelel a célnak” – mondta Łukasz Kałędkiewicz főigazgató, a közép-kelet-európai irodai szektor vezetője. „A megkérdezett vállalatok csaknem fele, legalább egyes funkciókat tekintve, jobb minőségű irodába költözik, további 23 százalékuk pedig folyamatosan vizsgálja a költözési lehetőségeket, ami az elkövetkező években további mozgást teremt a piacon.”

„Az irodapiac valószínűsíthetően a rugalmas megoldások irányába mozdul el” – tette hozzá David M Johnston MRICS, főigazgató, a közép- és kelet-európai irodabérlők üzletfejlesztési vezetője. „Vannak, akik a korábbiakhoz képest több rugalmasan kihasználható teret szeretnének kialakítani, és a standard irodákat tekintve is mások az elvárások. A vállalatok igyekeznek rugalmasabb munkatereket biztosítani, ami része a hibrid munkastratégiák fejlődésének, valamint annak, hogy több helyet biztosítsanak a közös munkavégzésre. A saját munkaállomások helyét egyre nagyobb arányban veszi át a »desk sharing«, és az új munkavégzéshez szükséges technológiák iránt is nő a kereslet.”

A *CBRE 2023 European Office Occupier Sentiment Survey felmérése több mint 130 vállalatot kérdezett meg a munkavégzés jövőjével kapcsolatos számos témában. Közülük 62 tartozik a közép-kelet-európai régióba.

I Forrás: digitalhungary.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

DANU néven egy cégben egyesül az egyik legmeghatározóbb urbanisztikai és építőipari digitális csapat

DANU néven egy cégben egyesül az egyik legmeghatározóbb urbanisztikai és építőipari digitális csapat

More details
HY-FCELL, Stuttgart, 2024. október 8-9.

HY-FCELL, Stuttgart, 2024. október 8-9.

More details
Mancs a bajban! - Országos állateledel-gyűjtés az INTERSPAR hipermarketekben

Mancs a bajban! - Országos állateledel-gyűjtés az INTERSPAR hipermarketekben

More details
ESG top 40 lista 2024: Zöld jelzés a legnagyobb hazai cégeknek

ESG top 40 lista 2024: Zöld jelzés a legnagyobb hazai cégeknek

More details
Ennyibe kerül itthon az új Nokia 3210

Ennyibe kerül itthon az új Nokia 3210

More details
eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

eÁFA! Kisvállalatoknak már megéri! 2024. június 6.

More details
Mesterséges intelligencia az ingatlanpiacon. Hol tartunk és mire jó?

Mesterséges intelligencia az ingatlanpiacon. Hol tartunk és mire jó?

More details
Magyar innováció változtathatja meg a bankrendszert

Magyar innováció változtathatja meg a bankrendszert

More details
A lélektani határnak számító árszint felett alig van élet az ingatlanpiacon

A lélektani határnak számító árszint felett alig van élet az ingatlanpiacon

More details