2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Irodapiac

Home office vagy visszatérés az irodába? - A dolgozókat is megosztja a kérdés

2023-03-27 609

Sokak számára ma már teljesen magától értetődő, hogy otthonról végzik munkájukat, ugyanakkor számos dolgozó jött rá, hogy vannak előnyei az irodába való visszatérésnek, mégsem szívesen beszél erről feletteseivel.

Ahogy egyre több vállalat kezdi újragondolni a távmunkát, az irodába való visszatérés kérdése továbbra is megosztó a különböző preferenciákkal rendelkező munkavállalók között. Egyesek képesek munkahelyet váltani egy rugalmasabb pozícióért, míg mások számára az irodába való visszatérés meglepő előnyökkel járhat, ami még a legelszántabb távmunka-pártiakat is elgondolkoztathatja – írja a BBC cikke.

2021-ben, nem sokkal az egyetem elvégzése után Jessica Bryan egy technológiai vállalatnál kapott egy ügyfélszolgálati munkát teljesen távmunkában. Imádott otthonról dolgozni. "Dolgozhattam egy kicsit, aztán sétáltathattam a kutyát, megittam egy kávét egy barátommal, majd folytathattam a munkát" - mondja. "Volt egy nagyszerű irodahelyiség is a házamban. Amint befejeztem a munkát, teljesen ki tudtam pihenni magam."

Aztán, ahogy a koronavírus-járvány korlátozása enyhült, Bryan főnökei arra kérték, hogy egyre több időt töltsön az irodában. "Visszatértem a szokásos rutinba. Nem tetszett" - mondja az Egyesült Királyságban élő 24 éves nő. 2022 februárjában otthagyta a vállalatot. Elhatározta, hogy csak olyan állást vállal el, ahol megkapja a távmunka szabadságát és rugalmasságát. Nem sokkal később felvették egy távmunkában végezhető állásra, de a munka nem tartott sokáig, mert a cég váratlanul megszűnt. Bryan most egy PR-cégnél kapott új állást vezető szövegíróként,  ahol heti két-három napot az irodában kell töltenie. Néhány hónap után meglepődötten vette észre, mennyire élvezi az irodában végzett munkát, annak ellenére, hogy korábban elszántan tiltakozott a visszatérés ellen.

"Rájöttem, hogy mennyire szeretek bejárni az irodába" - mondja. "Reggelente alig vártam, hogy láthassam a kollégáimat, és beszélgethessünk." Bryan nem gondolta volna, hogy ennyire hiányzik majd neki a társaság. „Ha az ember régóta nem érezte a munkahelyi közösséghez való örömét, elfelejti, mit is jelent”. Bryan egyike azon dolgozók egyre növekvő csoportjának, akik csendben meggondolták magukat, hogy mégis visszatérjenek a munkahelyi íróasztalukhoz. Felfedezik az irodába való visszatérés előnyeit, kezdve a kollégákkal való személyes találkozástól egészen odáig, hogy képesek érezhető határokat húzni a munka és az otthon között. Bár sokan hajlandóak elmondani a főnöküknek, hogy örülnek az irodába való visszatérésnek, néhányan úgy döntöttek, hogy nem beszélnek erről, mert nem akarják arra ösztönözni a vezetőséget, hogy elvegyék tőlük a rugalmas munkaidő-beosztás lehetőségét.

A személyes találkozás előnyei

Amikor a világjárvány kezdetén munkavállalók milliói kényszerültek távmunkára váltani, ami sokakat nehéz helyzet elé állított. Alexander Kahn, a miami székhelyű Kaseya szoftvercég ügyfélkapcsolati igazgatója szerint körülbelül három hónapba telt, mire teljesen belejött a konyhaasztal mellől történő munkavégzés rutinjába, miután korábban mindig teljes munkaidőben dolgozott az irodából. Aztán hamar elkezdte értékelni annak előnyeit. Mivel nem kellett ingáznia, napközben volt ideje elintézni a háztartási ügyeket, és sok időt tölthetett a kutyáival. Amikor a munkaadója úgy döntött, hogy 2021 júniusától minden dolgozónak vissza kell térnie az irodába, Kahn vonakodott, hogy visszatérjen.

"Nem voltam elragadtatva" - vallja be. "Sokkoló volt. Egy év és három hónap alatt az ember hozzászokik bizonyos rutinokhoz. Én is abba a csoportba tartoztam, amelyik azt gondolta: "Jól teljesítek a munkámban, és a vállalat is jól teljesít, miért kell visszamennem az irodába?". Mi egy értékesítési alapú vállalat vagyunk. Mi hasznom van abból, hogy visszamegyek, ha otthonról is mindenben megfelelően teljesítek?".

Sok munkavállaló osztotta ugyanezt a véleményt. Az amerikai FlexJobs toborzási platform felmérése szerint a 2022 júliusa és augusztusa között megkérdezettek mintegy kétharmada továbbra is távmunkában szeretne dolgozni, 32% pedig legalább heti néhány napot otthonról szeretne dolgozni. Az ADP Research Institute munkahelyi ismeretekkel foglalkozó vállalat felmérése 2021 novemberében több mint 32 000 amerikai munkavállalót kérdezett meg. A kutatás szerint a dolgozók 64%-a új állást keresne, ha munkáltatója újra teljes munkaidőben vissza akarná küldeni az irodába. Ennek ellenére sok vállalat mégis visszahívta a dolgozókat az irodába, legalább heti néhány napra.

Bryanhez hasonlóan Kahn is hamar felfedezte az előnyöket. "Kezdtem rájönni, hogy ha beszélgetni akarok valakivel, vagy fel akarom hívni a figyelmet egy megoldandó problémára, akkor sokkal könnyebb a dolgom személyesen” - mondja. "Ha egy egyszerű válaszra volt szükségem egy gyors kérdésre, otthonról többórás folyamat lett volna. De most, ha kérdezni akarok valamit a felettesemtől, besétálok az irodájába és azonnal megtehetem

Olyan, személyes előnyöket is talált, például a munka és a magánélet jobb egyensúlya.  "Az otthoni időm az én időm" - mondja. "Létezik a családommal töltött idő, és az az idő, amikor az irodában vagyok és mindent beleadok."

Egyelőre csendben maradok

"Nehéz lehet úgy beszélni az irodai munka előnyeiről, hogy közben ne aggódjunk amiatt, hogy a rugalmasság előnyeit elcseréljük" – mondja Sarah Burrows, londoni karrierváltási coach. "Előfordulhat, hogy a dolgozó nem osztja meg, hogy mennyire élvezi az irodai munkát, mert fél, hogy ezt az önállóságot elveszik tőle".

Még Bryan is óvatosan fogalmazza meg pozitív tapasztalatait. Bár nem fél megosztani tapasztalatait új munkaadóival, minden beszélgetést azzal kezd, hogy élvezi a hibrid munka rugalmasságát. Bár biztos benne, hogy "nagyon örülnének, ha teljes munkaidőben az irodában akarnék dolgozni", abban is biztos, hogy egy ilyen váltás nem parancsra történne, hanem közös megegyezés alapján.

BBC

I Forrás: hrportal.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

More details
Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

More details
33 év után újra magyar kézben az ikonikus magyar csoki

33 év után újra magyar kézben az ikonikus magyar csoki

More details
Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

Ezekben a szállodákban a legjobb aludni

More details
Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

Év Szállodája kategórianyertes lett a Thermal Hotel Visegrád

More details
Elektronikus flipchartokról mesélnek a budapesti Continental Hotelben

Elektronikus flipchartokról mesélnek a budapesti Continental Hotelben

More details
Év Szállodája kategórianyertes lett az Hotel Vision Budapest

Év Szállodája kategórianyertes lett az Hotel Vision Budapest

More details
5+1 váratlan helyzet, amikor segíthet egy jó lakásbiztosítás

5+1 váratlan helyzet, amikor segíthet egy jó lakásbiztosítás

More details
A mini irodáké a jövő?

A mini irodáké a jövő?

More details