Nyomtatás

Épp csak túlélték a pandémiát – mihez kezd a coworking piac a mostani krízissel?

2023-01-19 613

A Covid-járvány erősen megrázta a nemzetközi- és a hazai coworking piacot is, aztán az ébredező optimizmust megtörték az elmúlt év eseményei. Az energiaválság, a magas infláció és az árfolyamkockázat éppen komoly kihívásokat jelentenek a piaci szereplők számára, míg az árakat nem lehet az egekbe emelni. A hazai piac szereplői és egy szakértő segítségével igyekeztünk pillanatképet kapni a helyzetről.

 A coworking piaccal foglalkozó Deskmag nemzetközi kutatása alapján 2020-ban az európai coworking terek húsz-, míg az ügyfelek száma huszonöt százalékkal csökkent, a piaci szereplők várakozásai is inkább negatívak voltak.

E zuhanást a hazai coworking irodák is megérezték, az elmúlt két-három évben a korábbi időszakokhoz képest egyértelműen csökkent az árbevételük

tudtuk meg Klementz Katától. A Loffice Coworking társalapítója szerint e folyamat mögött többek között a megváltozott gazdasági környezet és a változó piaci tendenciákhoz való alkalmazkodás átmeneti időszakának kihívásai álltak.

Bár a KAPTÁR bevétele jelentősen növekedett idén a 2019-es, utolsó pandémia előtti évhez képest, a Covid-járvány sok piaci szereplőt vitt a padlóra, a pandémia idején a csapatunk és tagjaink egészségét és biztonságát választva, mi is többször az ideglenes bezárás mellett döntöttünk

emlékezett vissza Levendel Áron, a KAPTÁR Coworking társalapítója.

Mint mondja,

több coworking projektet is elkaszáltak, találkoztunk olyan esettel is, amikor az iroda éppen a pandémia kitörésének időszakában indult volna, majd minket kérdeztek meg, hogy megvennénk-e a bútoraikat.

Elementáris átalakulás a coworking piacon

„Ugyanakkor a coworking iparág változásai összefüggésbe hozhatóak a tág értelemben vett irodapiac és munkavégzés átalakulásával, az ügyfelek, munkáltatók és bérlők reakcióival és távlati terveivel is” – fogalmazott Klementz Kata.

A covid betörésekor a cégek egyik első lépése volt a kihasználatlan irodatereik üzemeltetésével összefüggő költségek azonnali csökkentése, vagyis igyekeztek kisebb alapterületen kevesebb munkaállomást fenntartani, és így a munkaállományukat az irodai és az otthoni munkavégzés között rotálni.

Mindezek pedig a mindennapok szintjén is életre hívták a már a pandémiát megelőzően is létező hibrid munkavégzést és a flexibilis irodák funkcióinak felértékelődését.

Noha a coworking irodák minden olyan adottsággal rendelkeztek, amelyekkel reagálni tudtak volna az új helyzethez – vagyis rugalmas irodai felállás biztosítása a cégek dolgozói számára – az alapterületet tekintve legtöbben igencsak korlátozott mértékben voltak erre alkalmasak.

A teljes cikk: Épp csak túlélték a pandémiát – mihez kezd a coworking piac a mostani krízissel?

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság