Nyomtatás

Talán nem kap akkora pofont az ingatlanszektor, mint 2008-ban

2022-11-21 699

Várakozáson alul teljesített az idén az ingatlanbefektetési piac, noha egy éve még minden jel arra mutatott, hogy rekordév lehet az idei. A koronavírus-járvány után megindult látványos bővülést azonban megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a gazdasági teljesítmények visszaesése, a recessziós félelmek erősödése, továbbá a monetáris szigorítások – összegezte a 2022-es évet formáló változásokat az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) piaci elemzése.

 Arra számítottunk, hogy 2022-ben és 2023-ban próbálják behozni a 2020-ban elmaradt üzleteket a befektetők, ami erős keresleti oldalt és összességében 1,5-1,7 milliárd eurós piacot jelenthetett volna. Ezzel szemben az idén várhatóan egymilliárd euró körül lesz a teljes piaci volumen 

mondta a Vg.hu-nak Takács Ernő, aki a november 20-i, X. Ingatlanfejlesztés napja alkalmából készített számvetést az évről.

Hangsúlyozta, hogy a megtorpanás egész Európára jellemző, a magyar piac továbbra is vonzó célpont, de jelenleg mindenhol kivárnak a befektetők, a forgalomcsökkenés is általános jelenség. A piac több szempontból is felemás évet zár, egyes szegmensek teljesítménye is nagyon eltérő. Néhány területen szinte megállt az idő, miközben például a logisztika és az irodapiac kifejezetten jól teljesít. Az irodapiac idei forgalma elérheti a 260 millió eurót, az összvolumen pedig 10-15 százalékkal a tavalyi fölött lehet. A logisztikai szegmensnek a koronavírus-járvány idején kezdődött szárnyalása azóta is tart, az idei év elképesztő rekord mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.

A teljes cikk: Talán nem kap akkora pofont az ingatlanszektor, mint 2008-ban

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság