2020. december 6., vasárnap - Miklós

Ipar, logisztika

ExCEEding Borders: itt a Colliers International, CMS és Randstad közös piaci jelentése

2020-10-26 478

A jelentés rávilágít, hogy a szektor legnagyobb kihívásai közé tartozik a megfelelő helyszínen lévő telkekhez és ingatlanokhoz való hozzáférhetőség, amely megfelel mind a fejlesztők, mind a végfelhasználók igényeinek. Továbbá még fontos szerepe van a terület kiválasztásakor a közművek elérhetőségének és megbízhatóságának, illetve a közlekedési infrastruktúrához való kapcsolat, valamint a munkaerő rendelkezésre állása és szakképzettsége, illetve a befektetési ösztönzők elérhetősége.

A CEE-régió ipari és logisztikai piacának 17 országa a fejlettségük különböző szintjén állnak mind méret, mind a fejlődési ütemüket illetően. A régió 17 országában a teljes állomány meghaladja az 50 millió négyzetmétert. Ebből a kínálatból a jelenleg elérhető üres terület alacsonynak tekinthető, hiszen a legtöbb közép-európai ipari és logisztikai piac 5% alatti üresedési rátát regisztrált.

Erős kereslet az ipari ingatlan és logisztikai piac felé

“Az elmúlt pár évben a CEE régióban az ipari ingatlan és logisztikai szektor iránti kereslet erős volt, melynek fő hajtóereje a 3PL (logisztikai szolgáltató), a kiskereskedelmi és disztribúciós szektorok, amelyeket követ a könnyűipar, az autóipar és az FMCG szektorok. A járványhelyzet során, valamint várakozásaink szerint a jövőben, változás következhet be a kereslet volumenében és a szektorok sorrendében az e-kereskedelem, adatközpontok, valamint a különleges tárolást igénylő termékek bővülése miatt, melyek következtében megnövekedett igényekkel kell majd számolni. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy a CEE régió - mely nagy ipari múltra tekint vissza - vonzó marad a gyártócégek számára az autóipartól kezdve a légiközlekedési alkatrészeken keresztül, valamint beleértve a fém és műanyagmegmunkálást, az elektronikai, háztartási, gyógyszeripari és egészségügyi eszközöket is”.– mondta Kevin Turpin, a Colliers International regionális piackutatási igazgatója.

 “Miközben arra számítunk, hogy az e-kereskedelem még gyorsabb ütemben fog növekedni és ösztönzőleg hat a logisztikai keresletre ezekben a kihívásokkal teli időkben, hosszú távon növekvő keresletet várunk a gyártó cégek részéről is, akik az ellátási lánc bizonyos elemeit közelebb hozzák Európához a kockázatok csökkentése érdekében. Ez hosszú távon azt jelenheti, hogy nagyobb készleteket tárolhatnak vagy gyárthatnak közelebb a végfelhasználóhoz, mely további keresletnövekedésben csapódhat le a régióban”.

Stabil bérleti díjak

A CEE-17 régióban a bérleti díjak stabilnak mondhatók, illetve azokban a kiemelt lokációkban még emelkedés is megfigyelhető volt, ahol korlátozott volt a rendelkezésre álló terület. Ezen tendencia folytatására számítunk, mivel a kereslet továbbra is magas, valamint az építési költségek az elmúlt években emelkedtek. A jellemző bérleti díjak a régióban 2,9 és 5,5 EUR / m2 / hó között mozognak, bár a fejlődés kezdeti szakaszában lévő piacokon ez elérheti a 7 EUR / m2 / hó összeget is.

Telekárak és építési költségek

A fejlesztési költségeket tekintve, összegyűjtöttük az irányadó árakat a fejlesztési területekre (feltételezve, hogy rendelkezik engedéllyel), valamint az építési költségekre (egy sztenderd raktárépületre) vonatkozóan. A jellemző telekárak a régióban 10 és 80 EUR / m2 között mozognak, de a keresett területeken található szűkös telekkínálatnak köszönhetően - főleg a nagyvárosok vagy forgalmas közlekedési/gazdasági csomópontok környezetében - a telekár akár a 120 és 150 EUR / m2-t is elérheti.

Az átlagos kivitelezési költség egy “sztenderd” raktárépületre vonatkozóan a régióban 300 és 600 EUR / m2 között van a „soft” költségek (tervezési, finanszírozási, jogi költségek) nélkül. Bizonyos piacokon magasabb építési költség is megfigyelhető, de a megnövekedett munkaerő költség és anyagköltség összességében akár 25%-kal is megnövelheti az építési költségeket.

Szektorra vonatkozó trendek

A szektorok közül a járvány leginkább az autóipart érintette. A CEE régióban több mint tíz megtalálható a világ legnagyobb autógyárai közül, nem beszélve a hozzátartozó alkatrészgyártó cégekről, szállítmányozókról és autókereskedőkről, akik összesen több százezer embert foglalkoztatnak. Bármilyen nagyobb visszaesés/leállás ebben a szektorban komoly gazdasági következményekkel jár.

A gyógyszeriparban, a 3PL szektorban (logisztikai szolgáltató), valamint az e-kereskedelemben tevékenykedő cégek a CEE régió szintén fontos szereplői, de az ő jövőjük sokkal derűsebbnek tűnik. Amint a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésre kerül, akkor példátlan mennyiségű gyártási, tárolási és szállítási kapacitásra lesz szükség feltételezhetően a CEE régióban is.

Az e-kereskedelmi és a 3PL szektor az utóbbi évtizedben komoly növekedést ért el a CEE régióban. A logisztikai szektorban megtalálhatók a legnagyobb nevek, pl. DHL, UPS, FedEx, stb. Az online rendelhető termékek – köztük zöldségek, hobbikhoz kapcsolódó termékek, kertészeti termékek, sporteszközök, valamint elektronikai eszközök és online szórakoztatás termékei – népszerűsége megnövekedő keresletet von majd maga után az ipari és logisztikai ingatlanok piacán az elkövetkező években.

Befektetések jogi ösztönzői

A CEE 17 országok többsége legalább egy típusú ösztönzéssel támogatja az ipari és logisztikai szektorban történő befektetéseket. Ezen jogi ösztönzők országonként változnak, de jellemzők a támogatási programok, nem visszatérítendő, akár állami támogatások, az adókedvezmények/csökkentések, könnyített szabályok, kiterjesztett adminisztrációs támogatás stb. A különböző ösztönzők segítenek az alábbi szempontok legalább egyikében: fejlesztések támogatása, gazdasági aktivitás növelése, új munkahelyek teremtése, termelékenység elősegítése vagy piaci versenyképesség növelése.

Az ipari termelés közel rekordszintet ér el a CEE régió legtöbb országában, így tagadhatatlan, hogy a régió mágnesként vonzza a gyártókat és logisztikai cégeket. A CEE régió országai jelentős külföldi befektetést realizáltak köszönhetően a jólképzett munkaerőnek, a gyorsan fejlődő infrastruktúrának és a nyugat-európai szinthez képest olcsóbb munkaerőnek. Emellett a befektetések jogi ösztönzői is elérhetőek a legtöbb országban. A jogi tanácsadók fontos szerepet játszanak a segítségnyújtásban, nem csak a kockázatok csökkentésében, de a fejlesztések és lehetőségek kiaknázásában is.” – tette hozzá Lukas Hejduk, a CMS partnere és ingatlanokért felelős igazgatója a CEE régióban.

A magyar ipari szektor továbbra is erősen Budapest fókuszú. Eddig az általában magas vételi ár ellenére az új ingatlanfejlesztések helyett inkább a már meglévő ingatlanvásárlás részesítették előnyben a magas beruházási költségek és a hosszabb építkezési időszak miatt, mind Budapesten, mind pedig a vidéki területeken. Ugyanakkor a megvásárolható épületek száma meglehetősen korlátozottá, a beruházási költségek elfogadhatóbbá váltak, így jelenleg a Budapest körüli fejlesztések egyre gyakoribbak. Arra számítunk, hogy 12-16 hónap múlva ezek az új fejlesztések megfelelő választékot nyújthatnak azoknak a vállalatoknak, akik új logisztikai / termelési épületeket akarnak találni Budapest környékén, még akkor is, ha a várható új épületek 34% -át már kiadták” – mondja dr. Czike Gábor a CMS Budapest partnere, az Ingatlanjogi csoport vezetője.

Míg néhány ország (Lettország, Montenegró, Szerbia és Szlovénia) nem biztosít kifejezetten az ipari és logisztikai szektorra vonatkozó ösztönzőket, a vállalkozások számára mégis előnyösek lehetnek az általános jogi ösztönzők. A piaci jelentés országonkénti bontással segíti a befektetőket, hogy megtalálják a vállalkozásuk vagy ingatlanuk számára a legmegfelelőbb helyszínt.

Munkaerőpiac és befektetések – változás a trendekben

A CEE régió még mindig az első között van a külföldi befektetők fejében a logisztikai szektort tekintve, köszönhetően a munkaerő rendelkezésre állásának és munkaerő költségeken történő megtakarításoknak. Az érdeklődés továbbra sem csökken, csupán az okok változtak meg.

Paweł Kopeć, a Randstad vállalati megoldások központjának vezetője szerint “A költség továbbra is fontos szerepet játszik a befektetésekben, de emellett lényeges szemponttá vált a stabil fejlesztési környezet, amit jól szimbolizál a CEE régió, hiszen a munkanélküliségi mutatók csak kismértékben ugrottak meg ezekben az országokban a koronavírus járvány kitörését követően. A munkaerő képzettsége is fontos szempont a befektetők számára. Az alacsony munkanélküliségi mutatók ellenére bizonyos területeken nagy számban található jól képzett munkaerő. Az úttörők, akik a közép-kelet európai régiót választják befektetésüknek, valami különlegeset érhetnek el – lojális és elkötelezett munkavállalókat. Azonban rövid távon a cégek inkább újraépítik munkaerejüket ahelyett, hogy növelnék az állományt, tartva a járvány második hullámának hatásaitól. Ennek eredményeképpen arra számítunk, hogy a munkaerő átmeneti alkalmazása még népszerűbb megoldás lesz a piacon. A járványhelyzet átalakította azt is, ahogyan a munkavállalók tekintenek jövőbeli munkáltatójukra. A közeljövőben arra számítunk, hogy a biztosabb munkahely és a cég pénzügyi stabilitása egyre fontosabb szempontokká válnak a fizetéssel és a juttatásokkal szemben a munkahely kiválasztása során.”

A piaci elemzés ide kattintva tölthető le, előzetes regisztrációt követően.

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« December 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

A merev vagy rugalmas gondolkodás, 2020. december 14.

A merev vagy rugalmas gondolkodás, 2020. december 14.

More details
Változott a szemlélet: már nem csak a gyárakba keresik a kölcsönzött munkaerőt

Változott a szemlélet: már nem csak a gyárakba keresik a kölcsönzött munkaerőt

More details
Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

Debrecenben nyílik meg a Xiaomi első vidéki üzlete

More details
Kihirdették a 22. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményeit

Kihirdették a 22. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményeit

More details
Ingyenesen visszanézhetőek a Fiatal Vállalkozók Hete előadásai

Ingyenesen visszanézhetőek a Fiatal Vállalkozók Hete előadásai

More details
Új, korszerű ablakok két új támogatással

Új, korszerű ablakok két új támogatással

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

Letöltötte őket? Ezek lettek 2020 legjobb androidos alkalmazásai

More details
Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?

Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?

More details