Nyomtatás

Mindenki jól járhat a rozsdaövezetek hasznosításával

2023-06-02 1123

A Rozsdaövezeti Akciótervvel az ingatlanfejlesztők és a vevők is jól járhatnak. Az egykori ipari területeken általában a nagyobb, akár sok száz lakásos, több ütemben megvalósuló projektek a jellemzőek.

Többségében jó adottságaik miatt mindig is a beruházók kedvelt célpontjai voltak a rozsdaövezetek, a beruházók számára az elsődleges lehetőség pedig az, hogy a már korábban megvásárolt ingatlan rozsdaövezeti minősítését kezdeményezik a Rozsdaövezeti Bizottságnál – válaszolták lapunk megkeresésére az OTP Ingatlanpont szakértői a barnaövezetek kapcsán. 

Tapasztalataik szerint a Rozsdaövezeti Akcióterv inkább egy kiegészítő lehetőség, amivel élhetnek a beruházók. Úgy látják, elsősorban az értékesítés kapcsán beszélhetünk kivárásról vagy halasztásról, az újépítésű beruházások kivitelezése legfeljebb lassult. A főváros elhagyott iparterületiről külön dokumentum ad tájékoztatást, vidéken jellemzően a nagyobb iparvárosokban találhatóak ilyen területek. Eszerint – röviden – barnaövezetnek tekinthetők azok a területek, amelyekről elmondható, hogy erőteljes, legtöbbször negatív – hatással van rájuk saját, valamint a közvetlen környezetük korábbi hasznosítása, felhagyottak, vagy alulhasznosítottak, vélt vagy valós környezeti szennyezettséggel terheltek, részben vagy egészében fejlett városi térségben találhatóak, újra használatba vételük beavatkozást igényel.

Írtunk is róla, a parlagon heverő egykori városszéli területek ma már sehogyan sem illeszkednek a városok szövetébe, a települések körbenőtték azokat. Az érvényes szabályozás értelmében pedig területi korlátozás nélkül lehet benyújtani javaslatokat a Rozsdaövezeti Bizottságnak arra vonatkozóan, hogy egy ingatlan bekerüljön a vonatkozó akciótervbe. Ennek többek közt előnye, hogy kiemelt nemzetgazdasági beruházásnak minősülő státuszt kap, az építési engedély megszerzése nem függ a helyi önkormányzattól és lényegesen gyorsabb, egyszerűbb az eljárásrend. 

A teljes cikk: Mindenki jól járhat a rozsdaövezetek hasznosításával

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Események

Versenyben

Ingatlanpiac

Üzleti hírszerzés, biztonság