2024. április 23., kedd - Béla

Ingatlanfejlesztés

Taroltak a magyarországi ingatlanfejlesztések a párizsi díjátadón

2022-08-23 927

Öt arany- és egy ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők tegnap este Párizsban a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI-n. A járványhelyzet miatt a FIABCI World Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésén a tavalyi díjakat is átadták, 2021-ben négy arany- és három ezüstérmet ítéltek oda Magyarország kiemelt fejlesztéseinek – jelentette be Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke.

Gönczi László elmondta, hogy 2022-ben első díjat nyert a Szervita Square Building két kategóriában, a BudaPart városnegyed fejlesztése, a Millenáris Széllkapu park és a Komáromi Csillagerőd, míg ezüstérmes lett a Váci Greens E és F épület. 2021-ben első díjas lett a Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában, a Metrodom Panoráma Lakópark és a Himalájában, Zanglában található szolár iskola. Második helyezést ért el a városligeti Millennium Háza, a MOME Campus és a XIII. kerületi Klapka Központ.

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése (https://fiabciprix.com/). A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d’Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

A pályázat jelentőségét felismerve először Brazília és Malajzia, majd Magyarország is meghirdette saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát azzal a céllal, hogy a nyertesek képviseljék országukat a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton. Ma már több mint 20 ország rendezi saját nemzeti pályázatát hasonló megfontolásból.  

A hagyományoknak megfelelően a FIABCI Magyar Tagozata által szervezett XXII. és XXIII.  Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt a nemzetközi pályázaton. Gönczi László, a FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke, a FIABCI Magyar Tagozatának elnöke kiemelte: az előző évek sikersorozata folytatódott.  A nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a magyar ingatlanfejlesztők nagy gonddal újítják fel és keltik újra életre a műemlék épületeket. A szakemberek dicsérték az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát. Külön kiemelendő a magyar tervek alapján, magyar önkéntesek és helyi lakosok részvételével megvalósított solar school a Himalája-hegységben, Indiában. E kisméretű, helyi anyagokból megépített, a helyi gyermekek oktatását lehetővé tévő iskola sikere mutatja meg a FIABCI World Prix d’Excellence pályázat lényegét: Nem az alkotás mérete, hanem minősége, társadalmi hasznossága a legfontosabb.

2022-ben díjazott projektek:

A Szervita Square Building aranyérmet nyert a Többfunkciós Épület és a Fenntartható Ingatlanfejlesztés kategóriákban
A Szervita Square Building Közép- és Kelet-Európa első és egyetlen LEED Platinum környezettudatos minősítéssel rendelkező többfunkciós (mixed-use) épülete, amely 14.500 négyzetméteren kínál prémium kiskereskedelmi- és irodatereket, valamint luxus lakóingatlanokat Budapest szívében. Az ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) irányelvei és értékei mentén megfogalmazott és megvalósított projekt alig egy évvel műszaki átadása után már 100%-os bérbeadottsági mutatóval büszkélkedhetett, és nemzetközi befektetői értékesítése is sikeresen lezárult egy régiószinten is jelentős benchmark deal keretében. A pesti Belváros történelmi, kulturális, turisztikai és kereskedelmi presztízskörnyezetében, az UNESCO világörökségi pufferzónájában életre hívott épületet az utóbbi évek legnagyobb piaci várakozása előzte meg.  

Sasvári Gabriella, a Horizon Development ügyvezető partnere és fejlesztési igazgatója így méltatta a cég sikeres részvételét a FIABCI World Prix d’Excellence idei megmérettetésén: „A Szervita Square Building aranyérme mind a többfunkciós épületek mind a fenntartható ingatlanfejlesztések kategóriájában óriási elismerés számunkra egy ilyen nívós nemzetközi mezőnyben, és megerősít minket abban a hitünkben, hogy a globális befektetési piacon is vonzó, prémiumkategóriás, környezettudatos projekteket fejlesszünk a jövőben is. Visszatekintve a Horizon Development eddigi részvételére: cégünk az ingatlanpiaci Oscar-díjként nyilvántartott verseny történetében a legtöbb díjat elnyert magyarországi ingatlanfejlesztő cég. A 2022-es sikereket megelőzően Eiffel Square, Eiffel Palace, Váci 1 és Promenade Gardens projektjeink is kimagaslóan teljesítettek a FIABCI Prix d’Excellence magyarországi és globális seregszemléjén, és reméljük, hogy hamarosan induló ParkSide Offices kereskedelmi fejlesztésünk is FIABCI-várományos lesz majd 2025-ben.”

A Komáromi Csillagerőd Örökségvédelem kategória első helyezett

Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy zsinórban a második évben részesülhetett a FIABCI rangos elismerésében a Liget Budapest Projekt fejlesztése. A Millennium Háza tavalyi, s a Komáromi Csillagerőd idei díjazása is megerősíti, hogy a megvalósításért felelős Városliget Zrt. mára a kulturális ingatlanfejlesztés meghatározó szereplőjévé vált. – mondta az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

A régóta hányatott sorsú Komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megvalósult. A több mint három évig tartó munkálatok során – Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján – az erődépületet és környezetét felújították, és kiegészítették egy új, többfunkciós kulturális központtal, modern kiállítótérrel is, ezzel a meglévő épület nettó alapterülete több mint 7.000 m2-re növekedett. Az erődben a Szépművészeti Múzeum sokat vándorolt gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja talált végleges otthonra, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait. A felújítást megelőző fél évszázadban a Csillagerőd folyamatosan lepusztult, felújításával az erődrendszer – amely az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt – egyik legjelentősebb épületegyüttese nyerte vissza korhű, eredeti állapotát. Az új létesítmény immáron oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát el, interaktív múzeumi körülmények között, igazi családbarát kulturális intézményként várja a látogatókat. A fejlesztés kapcsán fontos kiemelni, hogy a Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése, melynek keretében a Városliget komplex megújítása mellett megvalósult Magyarország egyik legfontosabb építészeti értékmentése is. Több mint 70 évnyi elhanyagoltság után restaurálták és ismét látogathatóvá vált a Szépművészeti Múzeum impozáns Román Csarnoka, és lezajlott az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete, illetve a Komáromi Csillagerőd rekonstrukciója.  

A Városfejlesztés kategóriában első helyezett lett a BudaPart

A BudaPart projekttel egy unikális, urbánus, mégis természetközeli városnegyed jön létre mintegy 54 hektáros területen. A Property Market Kft. ingatlanfejlesztésében 2017 júniusában indult beruházás egyedülálló, mind elhelyezkedésének, mind a zöld- és vízfelület magas arányának köszönhetően. A teljes fejlesztési területből (23 hektár) 17 hektár beépíthető, így a leendő közparkokkal együtt a BudaPart majdnem fele, 26 hektár zöldfelület marad, melynek része a Kopaszi-gát is, illetve a terület része a 11 hektárnyi vízfelület is.  A megközelítőleg 10 éves, maximum 6 fázisban megvalósuló beruházás alatt összesen 15 lakó- és 13 irodaház, valamint egy hotel fejlesztése valósul meg, így várhatóan közel 3.000 lakás, 250.000 négyzetméter iroda-, és nagyságrendileg 15.000 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30.000 városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben. A beépítési koncepciót a fejlesztő a dán ADEPT építészirodával dolgozta ki.

Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, büszkék arra, hogy a világ legnagyobb, ingatlanfejlesztőket és -befektetőket tömörítő szervezete, a FIABCI a világ legjobbjának választotta a BudaPart projektet. Hangsúlyozta, hogy a 2021-es esztendő mérföldkő volt a cég életében, a vállalat első projektje a BudaPart, meghatározó városrészfejlesztési projektté vált. Az átadott területeken XXI. századi városnegyed kelt életre a Lágymányosi-öböl partján. A fejlesztés végére a BudaPart majdnem fele, 26 hektár zöldfelület marad, melynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is. A beruházási zóna azonban ennél nagyobb, mivel ahhoz kapcsolódóan számos közmű és közlekedési infrastruktúrafejlesztés valósul meg, ami a városnegyedet körülvevő közterületekre esik. Budapest modernkori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztése továbbra is a terveknek megfelelően halad.

A Millenáris Széllkapu Park a Közcélú Infrastruktúra Fejlesztés kategória első helyezését érte el

Közép-Európa legnagyobb, háromdimenziós függőkertjével, cseresznyefa-ligettel, erdő-mező-tó hármasával, látványos design-napelemekkel és 355 új fával nyitotta meg kapuit 2020-ban Budapest modern pihenőparkja, a Millenáris Széllkapu park. A Millenáris Széllkapu generáltervezői csapatát, azaz a TSPC iroda építészeit Könözsi Szilvia és Kádár Mihály építészek vezették. A jelentős rozsdaövezeti fejlesztés az egykori Ganz-gyárak elhanyagolt, szennyezett területét változtatta kreatív és látványos pihenőparkká, építészeti formanyelvével és tájépítészeti megoldásaival a Millenáris korábban kialakított parkrészéhez kapcsolódva. A 35 ezer négyzetméter területű Széllkapu park leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő és összekötő elemként, illetve pihenő és kilátópontként is funkcionál. Ez egyébként Közép-Európa legnagyobb függőkertje; 4000 négyzetméter vertikális zöldfelülettel a park egyfajta kiterjesztése. A park hármas egységre szerveződik: a buja, sűrű növényzet az erdők, a vadvirágos rész a magyar mezők, a két egység találkozásánál a 650 négyzetméter felületű tó az élővizek világát idézi. A park építészeti fókuszpontjába három látványos, egyedileg tervezett design-napelemet helyeztek el a TSPC mérnökei: ezek az építmények nemcsak árnyékot adnak, hanem bekapcsolódnak a park energiaellátásába is. A park jelentősen növeli a főváros zöldfelületeit, a nyitás óta Budapest egyik legkedveltebb találkozópontja, rekreációs zöld zónája lett. A tervezést. és. kivitelezést a TSPC BIM Kft. egyedi BIM alapú megoldásai és szolgáltatásai támogatták.

Könözsi Szilvia a TSPC csoport építész tervezési igazgatója és Kádár Mihály tulajdonos és ügyvezető elmondta, „Több hazai díjazást követően alázattal szemléltük, hogy egy ilyen nemzetközi megmérettetésen – a FIABCI nemzetközi zsűrije is - elismerték a munkásságunkat. Bár a díjátadón nem mindenkinek volt lehetősége részt venni; az érdem az egész generál tervezői csapatot illeti. Köszönettel tartozunk a csapatunknak és a csapathoz csatlakozó szakembereknek, hogy ez a projekt ilyen sikerrel valósulhatott. meg. Azt látni, hogy milyen sokan használják és szeretik a Széllkapu parkot és a FIABCI nemzetközi díját megkapni; együtt a legnagyobb elismerés számunkra.”

Váci Greens E és F irodaházak ezüstérmes elismerést kaptak Irodaház kategóriában

A Váci Greens egy nagyszabású, campus-stílusú fejlesztés Budapesten, a XIII. kerületi Váci úti irodafolyosón, 130.000 négyzetméternyi exkluzív „A+” kategóriás irodaterülettel, kiterjedt zöld közösségi környezetben. A koncepció összesen hat épületből áll és két fázisban valósult meg (I. fázis – A, B C és D épület, II. fázis – E és F épület). A pályázaton a Váci Greens 2020-ban átadásra került II. fázisával, vagyis az 50.000 m2 irodaterületet magában foglaló E és F irodaházakkal nevezett a projekt fejlesztője, az ATENOR.
A Váci Greens Budapest elsőszámú üzleti negyedének szívében helyezkedik el, mindössze 400 méterre M3-as Gyöngyösi utcai metrómegállótól és a Duna Plaza Bevásárlóközponttól. A komplexum azon helyi és nemzetközi cégeknek nyújt ideális irodai megoldást, melyek a legmagasabb minőséget keresik, és arra törekednek, hogy alkalmazottaiknak kényelmes, fenntartható és barátságos munkakörnyezetet biztosítsanak.

A Váci Greens tervezése és kialakítása a legjobb építészeti dizájnt ötvözi a legmodernebb és a lehető legmagasabb fokú környezettudatos építési technológiákkal. A projekt fejlesztője, az ATENOR a kezdetektől feladatának tekinti, hogy felelősséget vállaljon a környezetért, ezért kizárólag fenntartható épületeket hoz létre, melyek a BREEAM-en belül elérhető, „Excellent”, vagyis „Kiváló” minősítésben részesülnek. 2008-ban az ATENOR Magyarországon elsőként jelent meg mint zöld irodaépület fejlesztő, és azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy projektjei összhangban legyenek az ökológiai követelményekkel.  A környezetvédelem mellett egy másik, nagyon jelentős tényezőt, a társadalmi felelősségvállalást is fejlesztéseik fókuszába helyezték. Ezért nemcsak hazai, de világviszonylatban is elsőként az ATENOR az a fejlesztő, aki az Access4you által 8 SPI (speciális igényű emberek) célcsoport igényeinek figyelembevételével megalkotott, 500 szempontot tartalmazó minősítési rendszer követelményei szerint tervezi az összes épületét, támogatva ezzel a testi és szellemi fogyatékkal élők integrációját.

2021-ben díjazott projektek:

A Párisi Udvar Hotel Budapest két kategóriában nyert aranyérmet

A Párisi Udvar Hotel Budapest műemlékrekonstrukció két kategóriájában is elhozta a FIABCI World Prix d’Excellence Awards ingatlanfejlesztési díj  első helyezését a világ számos projektjét megelőzve. Az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése (www.fiabciprix.com). A már 30 éves múltra visszatekintő pályázat 2021. június 3-án megrendezett eredményhirdetésén a Párisi Udvar épületének rekonstrukcióját „Örökségvédelem” és „Hotel” kategóriában is a legjobbnak találták és World Gold Winner díjjal jutalmazták.  

A Mellow Mood Hotels szállodacsoport tulajdonosai – Sameer Hamdan és Awad Zuhair – egy egyedi, minden igényt kielégítő ötcsillagos luxusszállodát álmodtak meg a korábban éveken át üresen álló épületben. A tervezést az Archikon végezte, a kivitelező Market Építő Zrt. közel négy és fél évig dolgozott a Budapest ikonikus épületének tartott, eklektikus stílusú, Európa egyik legnagyobb kerámiaburkolatával rendelkező épületének felújításán. A Párisi Udvar Hotel Budapest 2019. májusában nyitotta meg kapuit szállodaként, a The Unbound Collection by Hyatt márka tagjaként. Az azóta eltelt időben tapasztalt pozitív visszajelzések mellett most már e két rangos nemzetközi díj is bizonyítja, hogy tökéletes összhangba kerültek az épület történeti értékei a jelen szállodai és kereskedelmi funkcióival.  

A Környezettudatos fejlesztés kategóriában aranyérmet nyert a Zanglai Szoláriskola

A világ egyik legnehezebben megközelíthető régiójában, az indiai Himalájában fekvő Zanglában tervezett szoláriskolát az Archikon Építésziroda a zanglai királyi palotát helyreállító Csoma Szobája Alapítvány felkérésére, velük együttműködve. A szoláriskola célja a téli oktatás tantermeinek megvalósítása volt, olyan módon, hogy a helyi anyagokból és technológiával készült épület fűtése a nap természetes energiájával történhessen.

A Középmagas Lakóépület kategória első díját a Metrodom Panoráma lakópark nyerte el

A Metrodom Panoráma a főváros, és egyúttal Újpest egyik legizgalmasabb új építésű modern lakóépülete, ahol az összesen 632 lakás mellett irodaterek, vendéglátó és szolgáltató egységek is találhatóak, elegáns hangulatú fogadóterekkel, lobbival a földszinten. A Metrodom Panoráma hibrid szemléletmódja az épített és a természeti környezet közötti harmóniát hozza el, ahol a zöld környezet mellett a városi életforma valamennyi előnyét élvezhetik az itt élők. A hangulatos, vertikális falak, és a homlokzatok erkélyeinek vonalába ültetett több mint 200 fa és a 4 kilométer hosszúságon kígyózó növénysor is jelentős mértékben emeli a Metrodom Panoráma lakóparkban élők mindennapjait.

További három ezüstérem született Örökségvédelem, Közcélú Infrastruktúra és Intézményfejlesztés és Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriákban

Az Örökségvédelem kategória 2. helyezettje le a Millennium Háza

„A Millennium Háza néven újjászületett intézmény fontos jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető küldetésének: a régi értékek megőrzésének és egyben a mai igényeknek megfelelő, legkorszerűbb módon történő megújításának. Éppen ezért az épület műemléki helyreállításával az volt a szándékunk, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek. A FIABCI elismerése ezért nem csak óriási büszkeség számunkra, hanem fontos megerősítése is annak, hogy sikerült megvalósítani céljainkat.” – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósult az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója, a Pfaff Ferenc tervezte több mint 130 éves épület megújításával a századforduló egyik legértékesebb hazai neoreneszánsz építészeti mementóját sikerült megmenteni. A Millennium Háza néven újjászülető intézmény jelképe a Városliget átfogó megújításának: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának. Az épületben egy kiállítótér, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház várja a látogatókat 2019 ősze óta. Az épület megújításának előkészítési fázisában egy minden részletre kiterjedő restaurátori terv készült annak érdekében, hogy a ház homlokzatának patinás, színes-mázas díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotoknak megfelelően állítsák helyre. Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően közel 5.000 Zsolnay kerámiát állítottak helyre, így a ház hosszú évtizedek után végre valódi értékéhez méltó gondoskodást kapott, visszanyerte eredeti külsejét, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épülete lett. A belsőépítészeti kialakítás során elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva a korabeli térszerkezetet. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra, ahol a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1.500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

A Közcélú Infrastruktúra és Intézmény Fejlesztés kategória 2. helyezettje a MOME Campus Fejlesztés

Magyarország kormánya 2014-ben döntött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusfejlesztéséről. Ahhoz, hogy a kreatívipar Magyarország egyik sikerágazata lehessen, szükség van világszínvonalú oktatásra Budapesten. Ezt biztosítja egy valóban XXI. századi, a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes dizájnegyetem. Ezért támogatta Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya kitartóan Kopek Gábor miniszteri biztos, korábbi rektor nagyívű tervét a MOME campus megvalósítására. A campusfejlesztést kormánybiztosként Fürjes Balázs irányította, ünnepélyes átadására pedig 2019 szeptemberében került sor. A campus építésztervezői Reimholz Péter (†2009), Csomay Zsófia, Németh Tamás, valamint a 3h Építésziroda és vezetői, Csillag Katalin és Gunther Zsolt.  
A campus kivitelezőjét egy szigorú nyílt, európai uniós közbeszerzési versenypályázaton választották ki. A versenyt a legalacsonyabb árajánlatot adó kivitelező, a Market Építő Zrt. nyerte. A campusfejlesztés száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig: magyar tervezők tervezték, és magyar vállalkozók építették.  

A MOME 25.000 m2 épületet és 15.000 m2-es közparkot magában foglaló új campusa határidőben és költségkereten belül készült el. A beruházás teljes költsége bruttó 21,4 milliárd, azaz nettó 16,8 milliárd Ft. 2019. szeptember 6-án ünnepélyes, sajtónyilvános átadóünnepséget követően az egyetem tanárai, diákjai birtokba vehették az új campust. Aznap a lakosság is egy több ezer látogatót vonzó családi nap keretében ismerhette meg az új épületeket és a teljesen megújult, 15.000 négyzetméteres, több mint 16.000 új növénnyel gazdagodott zöld közparkot, amely azóta is szabadon látogatható. 

Az építés fontosabb adatai:
•    az új és felújított épületek területe 25.000 m2,
•    a megépült helyiségek száma meghaladja a 700-at,
•    az építkezés 5 éve közel 5.000 embernek adott munkát és családjának megélhetést,
•    közel 68.000 m3 földkitermelés, ez több mint 27 versenymedence térfogata,
•    több mint 1.600 tonna vasbeton, ez mintegy 80 csuklós autóbusz teljes súlya,
•    közel 180 km elektromos vezeték, ez a Budapest-Szeged távolságnak felel meg,
•    5.000 konnektor és villanykapcsoló,
•    több mint 4.300 lámpa,
•    15.000 m2-es megújult közpark, amelyben összesen mintegy 16.000 fát, bokrot, cserjét, egynyári növényt telepítettek.

Az új campuson
 •    2x - megkétszereződött az oktatásban használt műhelyek száma,
•    3x - megháromszorozódott a terek mennyisége, amelyekben az egyetem hallgatói és oktatói mindennapjaikat töltik,
•    5x - megötszöröződött a kiállítóterek területe, amelyek a hallgatók munkáinak nyilvános bemutatását szolgálják,
•    10x - megtízszereződött a kutatásra, innovációra épített tér és ezzel a beépített korszerű technológia mennyisége.  

A Klapka Központ is 2. helyezést ért el a Vegyes Funkciójú Fejlesztés kategóriában

A budapesti Klapka Központ a magyar főváros XIII. kerületének egyik revitalizálásra kijelölt területén épült, teljes egészében a kerületi önkormányzat beruházásában. Az épület helyén álló korábbi szolgáltatóház bontása után a cél egy kortárs, igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi jelleget adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megteremtése volt, egy városi kisközpont kialakításával.  

A Klapka Központ különleges építészeti megoldása, hogy két különálló, műszakilag és funkcionálisan mégis összekapcsolt részből áll: a Főépületből és a Dombházból, melyeket a földszinten a hangulatos passzázs, az emeleten pedig a lebegő folyosók kötnek össze. Az épület földszintjén 4 rendelői helyiségből álló háziorvosi rendelőt alakítottunk ki. A Dombházban és a Főépület földszintjén továbbá 1. emeletén üzleti egységeket (kereskedelmi, szolgáltatási, irodai funkcióval) alakítottunk ki, 15 darabot, míg a 2-5. szintjén mindösszesen 33 darab prémiumkategóriás önkormányzati bérlakás található. A Dombházban működő élelmiszerüzlet a környéken élők bevásárlási lehetőségeit javítja. Az épületegyüttes közvetlen környezetében igényesen kialakított 2.538 m2 területű zöldfelület létesült. A jelentős önkormányzati beruházás tovább generálhatja a környéken zajló fejlesztéseket.

I Forrás: irodakereso.info

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 


 

Olvasta?

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

More details
A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

A Vingardium 2024 tavaszán leköltözik a tóhoz

More details
Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

Corvinus Állásbörze, Corvinus Career & Business Festival, 2024. április 24 - 25.

More details
Gigantikus akkumulátorgyár épül, felfoghatatlan pénzt ad rá az EU – ez figyelmeztetés a magyaroknak

Gigantikus akkumulátorgyár épül, felfoghatatlan pénzt ad rá az EU – ez figyelmeztetés a magyaroknak

More details
Nem épülhet már több hotel ebben az európai fővárosban

Nem épülhet már több hotel ebben az európai fővárosban

More details
Marriott: A Balatonon is nyitni akarunk egy szállodát, és képzünk magunknak szakácsokat is

Marriott: A Balatonon is nyitni akarunk egy szállodát, és képzünk magunknak szakácsokat is

More details
Meglepő irányban terjeszkedik Robert De Niro szállodalánca

Meglepő irányban terjeszkedik Robert De Niro szállodalánca

More details
Megvan, mikor nyitja ki a kapuit újra a leégett visegrádi Silvanus Hotel

Megvan, mikor nyitja ki a kapuit újra a leégett visegrádi Silvanus Hotel

More details
A REWE megnyitotta az első teljesen növényi alapú szupermarketet Berlinben

A REWE megnyitotta az első teljesen növényi alapú szupermarketet Berlinben

More details